Bursa’nın ilk fotoğraf müzesi Nilüfer’de

Hayata geçirdiği projelerle Bursa’ya ilkleri yaşatan Nilüfer Belediyesi, fotoğraf sanatına önemli katkı verecek bir çalışmayı hayata geçirmenin heyecanını yaşıyor. Nilüfer Belediyesi, Bursa Fotoğraf Sanatçıları Derneği (BUFSAD) ve Danışman Bahadır Öztuna’nın da katkılarıyla kente fotoğraf müzesi kazandırıyor. Çalışmaları son aşamaya gelinen Nilüfer Belediyesi Mysia Fotoğraf Müzesi’nin kapıları yakın zamanda ziyaretçilere açılacak.

1800’lü yıllardan bu yana fotoğrafçılıkta kullanılan ekipmanların sergileneceği müzede eğitimler, sergiler, aktiviteler de düzenlenecek. Gümüştepe (Misi) Mahallesi’nde açılması planlanan müzede Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey ile birlikte incelemelerde bulundu. BUFSAD Başkanı Serpil Savaş, BUFSAD Başkan Yardımcısı Şerif Borant, Bahadır Öztuna, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’ın da katıldığı inceleme sırasında konuşan Başkan Bozbey, projenin heyecan verici olduğunu söyledi.

Bozbey: Heyecan verici proje

Geçmiş ve geleceğe ışık tutacak bir projeyi daha hayata geçireceklerini vurgulayan Bozbey, “Nilüfer Belediyesi olarak Türkiye’de üçüncü Bursa’da ilk fotoğraf müzesini yapmak bize heyecan veriyor. 1800’lü yıllardan günümüze kadar ekipmanlar burada sergilenecek. Eğitimler, kitaplar, karanlık oda eğitimleri ve çeşitli aktiviteler BUFSAD ile birlikte gerçekleştirilecek. Fotoğraf herkesin hayatında önemli yer tutuyor. Bu müze yaşayan bir müze olacak ve geleceğe imza atacak. Böyle tarihi bir mahallemizde böyle bir müze olması da bölgeye ayrı bir değer katacak. Yakın zamanda kapılarını açacağız ve Nilüfer Belediyesi olarak yine Bursa’da bir ilke imza atacağız. Bu müze toplumdaki her yaştan insana ev sahipliği yaparak alanında tarihi geçmişe de ışık tutacak” dedi.

Fotoğraf tutkunlarının gözde mekânı olacak

Nilüfer Belediyesi Mysia Fotoğraf Müzesi, çabuk üretilip, çabuk tüketilen fotoğrafın gerçekte nasıl bir serüvene, sahip olduğunu, analog ve kimyasal kanıtlarıyla, doğuşu, gelişimini anlatan belge ve görselleriyle yaşayan bir kimlik taşıyacak. Dünya ve Türk fotoğrafçılığının gelişimi ile ilgili bilgi, ekipman (fotoğraf makinesi, karanlık oda ve diğer fotoğraf malzemeleri) envanteri oluşturularak sergilenecek. Müzede Türk ve yabancı fotoğraf sanatçılarının çalışmalarını sergileyebilecekleri bir fotoğraf galerisi de bulunacak.

Bursa ve çevresine ait bir fotoğraf arşivleme biriminin de planlandığı müzede, Türk ve Dünya fotoğrafçılığının önde gelen karelerinden oluşan bir koleksiyon da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Görsel, işitsel sunumların yanı sıra, ulusal ve uluslararası organizasyonların da düzenleneceği mekân fotoğraf tutkunlarının aradığı her şeye ev sahipliği yapacak.