Nilüfer’de engelsiz ulaşım

Bütün vatandaşların haklardan eşit şekilde yararlanması için çağdaş bir anlayışla hizmet yürüten Nilüfer Belediyesi, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak çalışmalarını her geçen gün çoğaltıyor. Engelli bireylerin tüm hizmetlerden yararlanmalarını sağlayacak ve toplumsal yaşama katılımlarını destekleyecek çalışmalar gerçekleştiren Nilüfer Belediyesi, özellikle ulaşım konusunda sıkıntı yaşamamaları için yenilikçi çözümler üretiyor. Nilüfer Belediyesi, bu kapsamda kentin farklı noktalarında bulunan akülü tekerlekli sandalye şarj dolum cihazlarının sayısını 13’e çıkardı. Kent içinde ulaşımın önemli noktalarına yerleştirilen üniteler, engelli vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor.

Nilüfer Belediyesi olarak çağdaş bir anlayışla, vatandaşların bütün haklardan eşit şekilde yararlanabilmesi amacıyla birçok hizmet ürettiklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu hizmetlerden bir tanesi de engelli araçlarına yönelik şarj dolum cihazları. Bu bizim için çok önemli. Çünkü biz, bu toplumda hem mimari hem teknik hem de yaşamın her alanından engelli bireylerin de eşit biçimde yararlanması için çalışıyoruz. Yıllardır bu konuda birçok proje ürettik, üretmeye de devam ediyoruz” dedi.

HIZLI ŞARJ SİSTEMİ

Akülü tekerlekli sandalye şarj dolum cihazlarını kentin yoğun olarak kullanılan bölgelerine yerleştirdiklerini ifade eden Başkan Bozbey, “Bir şarj ünitesinde aynı anda 3 araç şarj edilebilir. Hızlandırılmış şarj sistemiyle 10-12 saat süren tam şarj süresini 3 saate indiren akülü tekerlekli sandalye şarj ünitelerimizde engelli vatandaşlarımız 15-20 dakikalık kısmi dolum yaparak da yollarına devam edebiliyor. Böylece  akülü tekerlekli sandalye kullanıcıları daha rahat ve özgürce gezebilecek. Nilüfer Belediyesi bu konuda öncü bir kurum olmuştur. Bununla birlikte yaya yollarımızda, kültürel ve sportif alanlarımızda ve Halk Evi’nde de özellikle engelli vatandaşlarımızın eşit kullanım hakkına sahip bir biçimde uygulamalara  özen gösteriyoruz. Çünkü tüm dünyada engelli bireylerin de bütün alanlardan eşit yararlanma hakkı var” şeklinde konuştu. Başkan Bozbey, 2017 yılında da belirlenen noktalar ve gelen taleplere göre kentin farklı yerlerinde de akülü tekerlekli sandalye şarj istasyonlarını kuracaklarını kaydetti.

TEKERLEKLİ SANDALYE TAMİREVİ

Engellilere yönelik tekerlekli sandalye bakım ve onarım hizmeti de verdiklerini söyleyen Bozbey, “Yine Türkiye’de örnek bir proje olan Tekerlekli Sandalye Tamirevi ile de tüm Bursa’ya hizmet ediyoruz. Tekerlekli sandalyeleri ücretsiz tamir ettiğimiz bu projemiz de büyük ilgi görüyor. Türkiye’ye yurt dışından hibe olarak gelen çok sayıda tekerlekli sandalye var.  Ancak yedek parçaları olmadığı için şu anda o tekerlekli sandalyelerin büyük bir bölümü kullanılamaz durumda. Bizler bu sorunu tespit ettik ve çözüm önerilerini de Tekerlekli Sandalye Tamirevi’nde üretmeye çalışıyoruz. Yurt dışından yedek parça temin ediyoruz ve akü konusunda büyük destek veriyoruz. Bu projemiz de engellilerimizin yaşamdan eşit şekilde yararlanmasına yönelik bir proje. Bugüne kadar yüzlerce tekerlekli sandalyenin bakım ve onarımını yaparak, engelli vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel yaşamdan faydalanmasını sağladık” diye konuştu.

Akülü tekerlekli sandalye şarj dolum cihazlarının bulunduğu alanlar şöyle:

Gölyazı Belediye Hizmet Binası, Konak Mahallesi (Dernekler Yerleşkesi), Yüzüncüyıl Mahallesi (Nazım Hikmet Kültürevi), Ertuğrul Mahallesi (Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi), Görükle Mahallesi (Uludağ Üniversitesi), Barış Mahallesi (FSM Bulvarı Elişi Pazaryeri), Ataevler Mahallesi (Magazin Alışveriş Merkezi), Konak Mahallesi (Engelsiz Eskrim Okulu), İhsaniye Mahallesi (Nilüfer Belediyesi Halk Evi), İhsaniye Mahallesi (Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi), Fethiye Mahallesi (M.E.B Nilüfer Rehberlik Araştırma Merkezi), Odunluk Mahallesi (CarrefourSA Alışveriş Merkezi), Görükle Mahallesi (Kazım Koyuncu Sokağı).