Işık Öğütçü babası Orhan Kemal’i anlattı

Orhan Kemal’in cezaevi yıllarında çok sıkıntı çektiklerini anlatan Öğütçü, “Babam gelen tekliflere rağmen kalemini satmadı. O, kalemini toplum yararına kullandığı için ölümsüzleşti” dedi. Nilüfer Belediyesi’nin “2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal” etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Sessizlerin Sesi Orhan Kemal” isimli söyleşiye katılan usta yazarın oğlu, yazar Işık Öğütçü, babasını anlattı.

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşiye lise öğrencileri katıldı. Orhan Kemal’in hayatını ve anılarını anlatan Işık Öğütçü, usta yazarın çok kitap okuduğuna değindi. Babası Orhan Kemal’in hayatının büyük bir mücadeleyle geçtiğini ifade eden Öğütçü, cezaevi yıllarının aile olarak kendilerini çok etkilediğini belirtti.

Öğütçü, “Düşünce suçundan dolayı cezaevine giren babamla birlikte biz de çok sıkıntılar çektik. Babayı cezaevine atınca aslında tüm aileyi de hapsetmiş oluyorsunuz. O yazacak bizim de karnımız doyacaktı. Babam cezaevindeyken hem maddi hem de psikolojik sıkıntılar çektik. Babam Orhan Kemal çok teklif gelmesine rağmen asla kalemini satmadı. O, kalemini kişisel menfaatleri için değil, toplumun menfaatleri için kullandı. Bunu yaptığı için zaten Orhan Kemal ismi ölümsüzleşti” dedi.

ORHAN KEMAL’DE NÂZIM HİKMET ETKİSİ

Orhan Kemal ile Nâzım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nde çok sıkı bir dostluğa imza attıklarını da değinen Işık Öğütçü, “Babam Orhan Kemal ilk olarak şiir yazmaya başlamış. 1940’lı yıllarda Nâzım Hikmet ile yolları Bursa Cezaevi’nde kesişince şiirlerini gösterme imkânı bulmuş. Nâzım Hikmet, Orhan Kemal’e düz yazı, roman yazması için önerilerde bulunmuş. Yani Orhan Kemal’i Nazım Hikmet roman yazmaya yönlendirmiş. Babam Nâzım Hikmet’e her zaman hayranlık duyardı. Onu mahcup etmemek için çok çalışmış ve birçok esere imza atmış. 300’e yakın film senaryosu yazmış. Kitapları birçok dile çevrilerek uluslararası alanda okunur hale gelmiş. Hayatı hep mücadeleyle geçen Orhan Kemal, çok sayıda edebiyatçı arasından sıyrılarak evrensel alanda isme kavuşmuş” diye kaydetti.

Öğütçü, söyleşiye katılan öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Söyleşi sonunda Işık Öğütçü’ye Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Fırat Emiroğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına günün anısına plaket verdi.