Özgentürk sinema tutkunlarıyla buluştu

Nilüfer Belediyesi, Türk sinemasının önemli isimlerini Konak Kültürevi’nde ağırlamaya devam ediyor. 1979 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi Hazal ile adını duyuran  yönetmen ve senarist Ali Özgentürk, Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi’nde izleyicisiyle bir araya geldi. Ali Özgentürk, Nâzım Hikmet ile ilgili film yapmak isteyen bir yönetmenin hikayesini konu alan Su Da Yanar filminin gösteriminin ardından sinemaseverlerle söyleşi gerçekleştirdi.

1980’li yıllarda özel televizyonların kurulmasıyla sinema sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getiren Özgentürk, Su Da Yanar filmini o dönemde kendi imkanlarıyla 1 milyon 400 bin seyirciye ulaştırıldığını söyledi. Ali Özgentürk “80’li yıllarda özel televizyonlar kuruldu. Yeşilçam’ın bütün yapımcıları ellerindeki filmleri bu kanallara sattılar ve neredeyse sinema üretimi durdu. Dizi furyasının başlamasıyla salonlar kapanmaya başladı. O dönemde film dağıtıcıları vardı, sadece yabancı filmleri dağıtıyorlardı ve Su da Yanar filmini de dağıtmak istemediler. Ankara’da bir arkadaşımın 3 tane salonu vardı ve salonlarını bana verdi. Su da Yanar’ın dağıtımını kendi şirketimiz yaptı ve Ankara’daki salonda yaklaşık 3 ay oynadı. İzmir’de ve bütün büyükşehirlerde salonlar kiralayarak 1 milyon 400 bin seyirciye ulaştık. O zamanlarda yerli bir filmin sinemada bırakın seyirci bulmasını, salon bile bulamıyordu. Su da Yanar filmi bu rakam ile sinema tarihine geçti” dedi.

Ailelerin çocuklarını okutmak için paralar harcadıklarına da dikkat çeken Ali Özgentürk, gençlerin ilgisiz ve meraksız olduklarını söyledi. Yönetmen ve senarist Özgentürk, “Çocuklar üniversiteye gönderiliyor. Anne babalar paralar akıtıyor ama gençlerin üzerine kül serpilmiş gibi. Gençler ne yapacağını bilemez durumda. Büyük oranda meraksızlık, ilgisizlik var. Dünyanın en fazla sinema okulundan mezun insanı Türkiye’de var. Peki biz Yeşilçam’da yılda 400 film yaparken; ışıkçısı, setçisi, rejisörü, çaycısı, oyuncusu dâhil 300 kişiydik. Şimdi 18 bin kişi var Sinema Televizyon Bölümü mezunu ve işsiz dolaşıyorlar. Çok karamsar değilim ama her dönem başka bir şeye gebe olur ve içinden her zaman kötü şeyler çıkmaz iyi şeyler de çıkar” diye konuştu.

Yaklaşık iki saat süren söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına yönetmen ve senarist Ali Özgentürk’e teşekkür etti.