Nilüfer’den Turhan Günay’a dost selamı

Nilüfer Belediyesi, Cumhuriyet Kitap ekinde yirmi altı yıldır yayın yönetmenliği görevini sürdüren Turhan Günay için Şiir Kütüphanesi’nde “Çeyrek Asırlık Emek: Turhan Günay ve Cumhuriyet Kitap” adlı bir etkinlik düzenledi. Cumhuriyet Gazetesi’nin on yazar ve yöneticisiyle birlikte halen Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve Cumhuriyet Kitap ekinde yirmi altı yıldır yayın yönetmenliği görevini sürdüren Turhan Günay için düzenlenen etkinlik, Turhan Günay’ın yazar, yayıncı ve gazeteci dostlarını bir araya getirdi.

Açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, “Bu zor günlerde yazı yazmanın, şiir okumanın, yeni bir dergi çıkarmanın hatta kütüphanede türkü söylemenin insana yakışan bir eylem olduğunu biliyoruz. Birçok etkinliğimizde yanımızda olan bize destek veren Turhan Günay'a, bu geceyi düzenleyerek Nilüfer Belediyesi olarak bir selam göndermek istedik” dedi.

Kenan Kocatürk moderatörlüğündeki “Çeyrek Asırlık Emek: Turhan Günay ve Cumhuriyet Kitap” adlı  etkinlikte Fahri Aral, Atilla Birkiye, Metin Celâl, Deniz Kavukçuoğlu, Arif Keskiner, Emin Nedret İşli ve Ayşe Sarısayın gibi isimlerin yanı sıra Günay’ın kızı Elif Günay da konuşma yaptı. Cumhuriyet Kitap ekibinin de hazır bulunduğu etkinlikte konuşan Metin Celâl Zeynioğlu, Türkiye’deki basının içinde bulunduğu karanlık tabloyu rakamlarla gözler önüne sererken, Fahri Aral, Turhan Günay’la biriktirdiği gençlik anılarından bahsetti. Şair Behçet Necatigil’in kızı, yazar Ayşe Sarısayın ise konuşmasına Kafka’nın ‘Dava’ romanının ilk cümlesini seslendirerek başladı. “Birisi Joseph K. ile ilgili olarak yanlış bir suçlamada bulunmuş olmalıydı, çünkü yanlış bir şey yapmamasına rağmen bir sabah tutuklandı” cümlesini okuyan Sarısayın, yaptığı alıntının ardından Turhan Günay’ın durumunun da aynen roman kahramanı Joseph K’nin başına gelenler gibi olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü olan Deniz Kavukçuoğlu da Turhan Günay'sız geçen bir kitap fuarının eksik olduğunu, Turhan Günay gibi bir gönül insanını bir an önce aralarında görmek için sabırsızlandıklarını iletti ve “İzmir Kitap Fuarı'nda onu yanımızda görmek istiyoruz” dedi.

Cumhuriyet Kitap ekibinin de katıldığı etkinlikte Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, PEN Türkiye İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan da kürsüye çıkarak yakın dostları Turhan Günay'la dayanışma mesajlarını ilettiler. Etkinlikte, edebiyatın önemli öykücülerinden Füruzan ve şair Şükrü Erbaş'ın dayanışma mesajları da okundu. Turhan Günay'ın en yakın dostlarından biri olan Kenan Kocatürk, "Turhan Günay'ın dostu olmak, aynı anda birçok kişinin dostu olmak, büyük bir ailenin bir parçası olmak demektir" dedi ve Günay ile dostluğunu anlattı.

TURHAN GÜNAY’IN MESAJINI KIZI OKUDU

Buluşmada Günay’ın kızı Elif Günay, Turhan Günay’ın, Silivri Cezaevi’nden etkinliğin katılımcılarına ulaştırılması üzere kaleme aldığı notu aktardı. Turhan Günay,  mesajında şu ifadelere yer verdi;

“Bursa’nın ve Türkiye’nin aydınlık yüzü Nilüfer Belediyesi ve belediyenin çalışanı sevgili dostlarım, aranızda bulunmayı çok isterdim. Bu isteğimi gelecek zamana bırakıyorum. Bizi yalnız bırakmadığınız için kendim ve tüm arkadaşlarım adına teşekkür ederim” Etkinliğin sonunda katılımcılar Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlanan kartpostallara Turhan Günay’a ulaştırılmak üzere mesajlarını yazdılar. Ancak OHAL dolayısıyla mektuplar tutuklulara ulaştırılamadığı için, kartpostalların Günay özgürlüğüne kavuştuktan sonra kendisine verilmesi planlanıyor.

NİDA ATEŞ’TEN TÜRKÜLER

Etkinlikte Türk Halk Müziği sanatçısı Nida Ateş de  Turhan Günay’ın çok sevdiği türkülerden “Payton Geldi Meyhaneye Dayandı” ile “Ömür Bahçesinin Gülü Solmadan”ı seslendirdi. Geniş katılımla gerçekleşen etkinliğin sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Erdem ve Kütüphane Müdürü Şafak Pala, katılımcılara günün anısına hediye vererek teşekkür ettiler.