Tunç ve Gülsoy’un gözünden ‘‘Tersine Dünya’’

Nilüfer Belediyesi’nin ''2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal'' etkinlikleri kapsamında, iki yazar daha Bursalılarla söyleşide buluştu. Nilüfer Belediyesi Akkılıç Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe yazarlar Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy katıldı. Orhan Kemal’in,  Nilüfer Belediyesi ‘Tiyatro’nun da sahneye koyduğu “Tersine Dünya” isimli romanını ele alan Gülsoy ve Tunç, okurlara, usta yazarın bilinmeyen yönlerini aktardı. Orhan Kemal’in her zaman ezilenlerin ve emekçiden yana olduğunu vurgulayan Ayfer Tunç, “O, Türk edebiyatına unutulmaz eserler bıraktı. Birçok kitabı senaryolaştı sahnelendi, beyaz perdeye uyarlandı. Ancak okumakla izlemek çok farklı. Tersine Dünya aslında cinsellik üzerine bir zihin testidir. O dönemde bugün daha iyi anlayabildiğimiz kadın erkek ilişkisini ve rol değişimini sayfalara yansıtmış” dedi.

Yazar Murat Gülsoy da usta yazara övgüler yağdırdı. Tersine Dünya’nın aslında fantastik roman olduğunu ifade eden Gülsoy, “O yıllarda yazılan romanı bugün daha rahat anlayabiliyoruz. O zamanlar bazı kavramlar zor anlaşılırdı. Bugün bazı olgulara alışkın olduğumuz için anlatılmak isteneni daha rahat kavrayabiliriz. Romanda birçok ironi var. Günümüzde artık kadınlar erkek egemen alanlarda da etkin şekilde var olmaya başladı. Örneğin kadınlarda futbol oynuyor, subay olabiliyor, şoförlük yapabiliyor. O dönemde yadırganan davranışlar bugün normal hale geldi” diye konuştu. Söyleşi sonunda Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Pınar göz, Başkan Mustafa Bozbey adına yazarlara teşekkür ederek günün anısına plaket verdi.