haber

Soyşekerci: Kadınlar gerçeklere gözlerini kapatmamalı

Soyşekerci, romandaki kadın kahramana dikkat çekerek “Gerçeklere gözümüzü kapatmamalıyız”dedi. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından 2010 yılından bu yana sürdürülen “Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın” etkinliğine bu kez yazar ve eleştirmen Hülya Soyşekerci konuk oldu. Buluşmaya, Badırga, Çaylı, Çatalağıl,  İhsaniye ve Işıktepe’nin de aralarında bulunduğu toplam 31 mahalleden 500 kadın katıldı. Kadınların, Nilüfer Belediyesi tarafından daha önce kendilerine armağan edilen Orhan Kemal’in “Bir Filiz Vardı” kitabını okuyarak geldiği buluşmaya Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de eşi Seden Bozbey ile birlikte yer aldı.   


Orhan Kemal’in “Bir Filiz Vardı” isimli romanını yanı sıra,  hayatının ve edebiyat anlayışının ele alındığı etkinlikte, Hülya Soyşekerci, kadınların Orhan Kemal ve kitabı üzerine merak ettiği sorunları da yanıtladı.


“ORHAN KEMAL’İN KADIN KARAKTERLERİ GÜÇLÜ”


Orhan Kemal’in, roman ve öykülerini toplumcu gerçekçi edebiyat akımının etkisiyle kaleme aldığını kaydeden Hülya Soyşekerci, “Orhan Kemal, Sabahattin Ali gibi toplumun sorunlarına dikkat çeken, toplum sorunlarını kahramanlar üzerinden dile getiren ve çözüm yolları gösteren gerçekçi yazarlardır. Kadın sorununa dikkat çekme, farkındalık oluşturma ve kadının gücünü gösterme açısından eserlerinde güçlü kadın karakterler yarattı. Orhan Kemal’in kadın karakterleri, aydınlık, ileriye dönük umudu taşıyan, gerçekçiliğinin simgesi gibidir. Orhan Kemal, romanlarındaki güçlü kadın karakterler yoluyla toplumdaki kadın sorunlarını, yine kadının gücüyle çözmenin ışığını bize verir. Toplumu yüreğinden yakalamıştır. Eserlerinde Türkçeyi çok başarılı kullanmıştır. Anlaşılır, akıcı ve net bir dil kullanması, geniş kitleler tarafından okunmasını sağlamıştır. Eserleri, sinemaya uygundur ve birçok eseri sinemaya uyarlanmıştır” dedi.


Orhan Kemal’in, 1960 askeri darbesinin toplumdaki etkinlerini “Bir Filiz Vardı” romanında dile getirdiğini kaydeden Hülya Soyşekerci, “Ayrıca kendi edebiyat anlayışını da bu eserindeki Romancı karakteriyle aktarıyor” ifadesini kullandı.


Edebiyat eserlerinin toplumun dönüşmesine ışık tuttuğunu belirten Soyşekerci, “Biz kadınlar, halâ romandaki Filiz karakterinin yaşadıklarını yaşıyoruz. Erkekler, sanki doğal bir hakmış gibi kadınlara kötü davranıyor. Gerçeklere gözümüzü kapatmamalıyız. Vahşi ve karanlık bir orman gibi olan erin egemen sistem, yüzyıllardan beri çevremizde. Filiz de bu durumu kabullenmeyerek, susmayarak ve direnerek karşı koyuyor. Tek başımıza direnemeyiz, bir araya gelerek örgütlenmeliyiz. Belki çok uzun yıllarımızı alacak bir süreç ama bu süreçte yan yana olmamız, gücümüzün farkına varmamız lazım. Bu toplumun daha iyiye ulaşması için birbirimizden güç almamız gerekiyor. Okuyarak, düşünerek, tartışarak ve daha iyiye gitmek için ne yapmamız gerektiği üzerine düşünce üreterek, mutlaka güzel şeyler başaracağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.


BOZBEY:  KADINLAR SESİNİ YÜKSELTMELİ


Nilüfer’de kadınların hayatın her alanında yer almaları, bilgilenmeleri ve yükselmeleri konusunda 1999 yılından bu yana çalışmalar yaptıklarını kaydeden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, “Kadınların toplumda daha güçlü olmaları  için yapacak çok şeyler var. Yapacağımız çalışmalara Nilüfer’deki kadınların her birinin katılmasını ve öneriler getirmesini arzu ediyorum. Kadınların ve erkeklerin bu kentte birbirlerini saygıyla karşılayabileceği, aynı ortamda birbirlerini dinleyerek, ortaklaştırdıkları düşünceleri geleceğe yayan ve aile bireyleri içinde eşit yurttaş ilkesiyle hareket edebilecek bir toplum oluşturalım. Kadınlar olarak susmayın, sesinizi yükseltin. Bu, sizin için de erkekler için de çocuklarınız için de çok önemli. Bu konuda atacağımız her adımda sizleri yanımızda görmek istiyoruz” dedi. Başkan Mustafa Bozbey, yazar ve eleştirmen Hülya Soyşekerci’ye de söyleşi için teşekkür etti.