Nilüferli öğrenciler 10 bin 890 litre atık yağ topladı

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kolza Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri iş birliğiyle düzenlenen Okullararası Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışması bu yıl geniş katılımla gerçekleşti. 2016-2017 eğitim dönemi boyunca devam eden yarışmaya katılan öğrenciler 10 bin 890 litre atık yağ topladı. Yarışmada en fazla atık yağı toplayan okullara ödülleri düzenlenen törenle verildi.

Nilüfer Belediyesi Halk Evi Basın Toplantı Odası’nda gerçekleştirilen ödül törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi, Kolza Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri San Tic. A.Ş. Marmara Bölge Sorumlusu Haydar Eroğlu, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları Yalçın Işıkyıldız, Adil Kayaoğlu ve Ahmet Çakıcı’nın yanı sıra öğrenciler ve öğretmenleri katıldı.

Bozbey: Çocuklarımıza temiz bir dünya bırakalım

Ödül töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, çevre konusunda önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti. Bozbey, “Çevrede olumsuzluk yaratan etkilere karşı direncimizi, çevre konusunda eğitimlerimizi artıramazsak ve kentlerde geleceğimiz olan çocuklarımıza sağlıklı yaşanabilir bir ortamı sağlayamazsak tarih bizden çok kötü hesap soracak ve bizi yargılayacak. Geleceğimizi oluşturan çocuklarımıza temiz bir dünya bırakalım ve onlara çevrenin ne olduğunu anlatarak temiz bir dünya sağlayalım. Çünkü yarın bugünden geç olacaktır” dedi.

Dünyada çevre adına rahatsız edici gelişmelerin yaşandığını kaydeden Başkan Bozbey, Amerika Birleşik Devletleri’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesine tepki gösterdi.

Bozbey, “Amerika Birleşik Devletleri’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekildiğini belirtmesi, çevre adına büyük bir skandaldır. Biz tam tersine Paris İklim Anlaşması’nın daha güçlü bir şekilde uygulanması konusunda tarafların etkin kararlar almasından yanaydık. Özellikle bazı ülkelerin büyük oranda karbon salımı yaptığını biliyoruz ve bunların önlenmesi konusunda etkin kararlar alınması gerekirken, bu ülkelerden bir tanesi Paris İklim Anlaşması’na uymayacağını açıklıyor. O zaman geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlıklı, yaşanabilir, temiz bir dünyada yaşama sorumluluğunu aza indirmiş oluyoruz. Buna rağmen yine de umutsuzluğa düşmememiz gerekiyor ve bu konuda tüm dünya liderlerinin, tüm insanlığın tavır koymasını ve geleceğimizde insanların sağlıklı bir çevrede yaşaması konusunda duyarlılık göstermesini diliyoruz” diye konuştu.

“Çocukların çevre duyarlılığı umutlandırıyor”

Türkiye’de de hükümetin zeytin ağaçlarına yönelik anlayışını değiştirmesi gerektiğine vurgu yapan Mustafa Bozbey, “Son günlerde tartışılan yine çevresel olaylardan bir tanesi de zeytin ağaçlarına yönelik anlayış. Bu anlayışı doğru bulmuyoruz. Zeytin ağaçlarının ömrünü düşündüğümüzde bu ağaçların mutlak suretle koruması hem karbon salımı açısından, hem de çevresel etki açısından son derece önemli. Ülkemizde büyümemiz için sanayiye ihtiyaç olacaktır ama kirletici sanayiye dur demenin vakti geldi de geçti. Bursa da dâhil olmak üzere kirletici sanayinin getirmiş olduğu sonuçları hepimiz yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak 1999 yılından itibaren çevreyi korumak adına çok sayıda projede yer aldıklarını belirterek “2007 yılından itibaren de site, apartman ve mahalle muhtarlıklarına atık yağ toplama bidonu koyarak atık yağ toplamayı zorunlu hale getirdik. Biz denizlerimizi, göllerimizi, dağlarımızı, şehirlerimizi yeterince kirlettik ama geleceğimiz olan çocuklarımız çevreyle ilgili aldıkları eğitimler sonucunda bizleri çok daha fazla ümitlendirmekte. Ben onlara güveniyorum. Size temiz, yaşanabilir bir çevre bırakamadığımız için hepinizden özür diliyorum. Tüm olumsuzluklara rağmen çevre konusunda farkında olan ve çaba gösteren insanların da var olduğunu biliyoruz. Onlardan biri olarak yarınlara umutla bakmak istiyorum. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimizin duyarlılığı bizi son derece umutlandırmakta” ifadelerini kullandı.

10 milyar 890 milyon litre su kirlenmeden kurtarıldı

Nilüfer’de 142 okulda, 780 site ve apartmanda, ayrıca 64 mahalle muhtarlığında bitkisel atık yağ bidonları bulunduğunu söyleyen Bozbey, “2016-2017 öğretim yılı süresince okullarımızdan 7 bin öğrenci atık yağ konusunda bilgilendirildi, eğitimler verildi. Nilüferli öğrencilerimiz bu yıl 10 bin 890 litrelik yağ topladılar. Bir litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletmektedir. Böyle hesapladığımızda 10 milyar 890 milyon litre suyu kirletmekten kurtardınız çocuklar sizleri kutluyorum. Bu su balıkları öldürecekti, deniz canlılarına zarar verecekti. Geleceğimizin teminatı gençler iyi ki varsınız. Sizlerin sayesinde dünyamız daha güzel bir geleceğe sahip olacak” diye kaydetti.

Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi de Nilüfer Belediyesi’nin sorumluluğu olmamasına rağmen böyle bir projeyi okullarda öğrencilerle birlikte yürütmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kolza Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri iş birliğiyle düzenlenen yarışmada, Şehit Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan Ortaokulu birinci, Abdurrahman Vardar İlkokulu ve Ortaokulu ikinci, Koç Ortaokulu üçüncü, Özel Final Okulları dördüncü, 15 Temmuz İlkokulu beşinci, Otomotiv Endüstri İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi altıncı oldu. Yarışmada dereceye giren ilk dört okula bilgisayar, diğer okullara yazıcı ve öğrencilere de satranç takımı hediye edildi. Öğrenciler ödüllerini Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi’den aldı.