haber

Tekerlekli sandalye kullananların sorunları çalıştayda ele alınıyor

Sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı çalıştayda tekerlekli sandalye temininden, sürüş deneyimlerine yönelik birçok konu ele alındı. Bursa’da tekerlekli sandalye kullanan bireylerin sorunları, Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Tekerlekli Sandalye Kullanımı Çalıştayı’nda mercek altına alındı. Nilüfer Belediyesi’nin Alaaddinbey Mahallesi’nde bulunan Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya sivil toplum kuruluşları da katıldı. Tekerlekli Sandalye Kullanımı Çalıştayı’nda engelli bireylerin sıklıkla karşılaştıkları sorunların yanı sıra sürüş deneyimleri ve toplu ulaşımda dikkat edilmesi gereken konular üzerinde duruldu.


Çalıştayın moderatörlüğünü üstlenen Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nden Sosyolog Onural Keskin, “Nilüfer Belediyesi’nin Tekerlekli Sandalye Tamirevi’nde yıl boyunca tekerlekli sandalye kullanıcılarına bakım ve onarım hizmeti veriyoruz. Bu hizmetlerimizden çıkardığımız bir sonuç var. Tekerlekli sandalye kullanıcılarına yönelik bir broşür çıkarma ihtiyacı olduğunu fark ettik. Çünkü gördüğümüz ve bireylerin yaşadıkları problemler var ve bu problemlere dair çözüm üretmemiz gerekiyor. Engelli derneklerinin bu konuyla ilgili görevlilerini, ortopedik engelli dernekleri başkanlarını da davet ederek bir çalıştay programı oluşturduk” diye konuştu.


Ortopedik engelli bireylerin sorunlarının üç oturum halinde ele alındığını söyleyen Keskin, “İlk olarak bireylerin tekerlekli sandalyeyi edinirken yapması gerekenler çok önemli. Mesela kişinin boyuna, kilosuna, engel grubuna uygun şeyler alması lazım. Evet hepsi bir şekilde bedensel engelli ama kas hastasının kullandığı, uzuv kaybı olan ya da ciğer probleminden kaynaklı yürüyemeyen için araçlar ayrı olabiliyor. Bunun hakkında 'Tekerlekli sandalye nasıl seçilir, nasıl edinilir ve bu konuda devlet yardımı nedir?' üzerine paylaşımlarda bulunacağız. İkinci oturumda da refakatçilere önerilerimiz olacak. Günlük hayatta dikkat edilmesi gerekenler ve akülü sandalye kullanılıyor ise akünün bitmesi nasıl engellenir konusunu konuşacağız. Bunun yanında gece gündüz sürüş deneyimleri ve giyilmesi gereken kıyafetlerle birlikte araçtan araca, araçtan yatağa transfer konularını değerlendireceğiz. Tekerlekli sandalye sporuna ayrı bir paragraf açarak sporcuların taleplerini alacağız. Çalıştayımızın üçüncü oturumunda da acil durumlarda yapılması gerekenler, önleyici tedbirler ve tekerlekli sandalye parçalarının geri dönüşümü ile ilgili paydaşlarımızla konuşarak çözümler arayacağız” şeklinde konuştu.


Bursa Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Zenbilci de toplum açısından çalıştayı değerlendirdi. Zenbilci, “Tekerlekli sandalye kullanıcılarının özellikle fiziksel koşullarının iyi oluşturulması gerekiyor. Rampalar oluşturulmalı, asansörler uygun olmalı ve onlara saygı gösterilmeli. Bu çalıştayla birlikte topluma bir mesaj vererek her şeyin bilinçli kullanılması gerektiğini ve insanların birbirine saygı duyması gerektiğini bir kez daha dile getireceğiz” dedi.


Sivil toplum kuruluşları ve engelli bireylerin katılımıyla gerçekleştirilen Tekerlekli Sandalye Kullanımı Çalıştayı sonucunda elde edilen verilerle broşür hazırlanarak engelli bireylerin bilgilendirilmesi sağlanacak.