Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nda organik tarım uygulaması

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Organik Tarım Birimi, Türkiye’de organik tarımda üretim ve tüketimin yaygınlaştırılması amacıyla üniversitenin ilgili eğitim kurumları, Bursa Tarım İl Müdürlüğü, Anadolu Ekolojik Ürünler Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu, Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları ve EKODER’in katkıları ile 29 Ocak-2 Şubat 2018 tarihleri arasında ulusal düzeyde 5 gün süre ile uygulamalı “Organik Tarım Eğitimi” düzenlendi. İlki 2 yıl önce yine Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen eğitime bu yıl üreticiler, yeni yatırımcılar ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 60 kişi katıldı. Özellikle öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği eğitimin ilk 4 gününde Ziraat Fakültesi’nde teorik eğitim yapıldı. Eğitimin son gününde de Ziraat Fakültesi Organik Tarım üretim alanı ve Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nda uygulama ve tohum atölyesi çalışması yapıldı.

Uygulamaya katılan öğrenciler organik tarıma ilişkin yerinde bilgi aldı. Kent Bostanları’nda gerçekleşen  uygulamaya katılan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Organik Tarım Birimi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak, şehirdeki insanların toprakla, organik üretim yöntemleri ile ve yerli tohumlarla tanışması, kaynaşması amacı ile hayata geçirilen Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’nın önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Ak, “Burada 5 dekarlık bir alanda 64’ün üzerinde parselde, özellikle mahalle komiteleri ve sivil toplum gurupları hiç kimyasal kullanmaksızın organik tarım felsefesine uygun olarak ekim ve dikim yapıyor. Ticaretin söz konusu olmadığı daha çok organik üretim felsefesinin yaygınlaştırılması amaçlı çok güzel bir proje umarız örnek olur ve  ülkemizde organik tarım daha yaygınlaşır daha sağlıklı gıdalar üreterek çevremizi koruruz” dedi.

EĞİTİM VERİMLİ GEÇTİ

Eğitimde, kursiyerlere Organik Tarımın Genel İlkeleri, Dünya’da ve Türkiye’de Organik Tarım, Organik Tarım Çevre ve İnsan Sağılığı ilişkileri, Organik Tarımda Yasa ve Yönetmelikler, Kontrol ve Sertifikasyon, Organik Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Arıcılık, Organik Ürünlerin Depolanması, İşlenmesi ve Pazarlanması ile Organik Tarım Turizmi başlıkları altında bilgiler aktarıldı. Eğitim veren isimlerden biri de Nilüfer Belediye Koordinatörlerinden Arca Atay’dı.

Organik tarımla ilgili konularda Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi,  diğer ilgili eğitim kurumları ve ilgili kuruluşlardan 27 eğitmenin verdiği toplam 36 saatlik eğitimin ardından sınav düzenlendi. Sınavı başarıyla geçen kursiyerlere katılım belgesi verildi.

ORGANİK TARIMDA ÜRETİM VE TÜKETİM ARTIRILMALI

Eğitim sonunda yapılan değerlendirme toplantısında, insan sağlığı, ekoloji ve çevrenin korunması açısından ülkemizde organik tarımda üretim ve tüketimin mutlaka artırılması gerektiği, özellikle bebekler, hamileler ve hastaların beslenmesinde organik ürünlerle beslenmenin büyük önem taşıdığı belirtildi. Ülkemizde organik tarımda üretim ve tüketimin artırılması için eğitimin önemine değinildi. Katılımcıların yararlı bulduğu Organik Tarım Eğitimi’nin tekrar düzenlenmesi gerektiği de vurgulandı.