Öykü dostları Dünya Öykü Günü’nde buluştu

Nilüfer Belediyesi ile Bursa Yazın ve Sanat Derneği (BUYAZ), Dünya Öykü Günü buluşmasını,  "Barışa öyküler" sloganıyla, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenledi. Bu yıl onuncusu düzenlenen etkinlik, iki oturum halinde gerçekleştirildi. Etkinlik, çocuklara öykü dinletisi ile başladı. Eğitmenliğini Şaban Akbaba’nın üstlendiği BUYAZ Kestel Çocuk Yazını Atölyesi öğrencileri,  yazdıkları öyküleri okudu. Güldeniz Akça, Şükrü Bilgiç, Aymen Akçay Yazar, Fadime Erezer, İsmail Demir, Çiğdem Metin, Nihal Aksoy, Tuba Deli, Fırat Deli ve Mesut Akça, atölyede kaleme aldıkları öyküleri konuklarla paylaştı.

İkinci bölümde de Dünya Öykü Günü Bildirisi şair Süreyya Akçay tarafından okundu. Hikaye anlatıcısı Cevdet İrketi’nin yazar Hasan Özkılıç’ın öyküsünü kendine has üslubu ve betimlemesi katılımcılardan büyük alkış aldı. Cevdet İrketi’nin büyük bir ustalıkla gerçekleştirdiği hikaye anlatımının ardından 2018 BUYAZ Öykü Onur Ödülü’nün sahibi Hasan Özkılıç ile Barışa Öyküler söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü Pelin Yılmaz ve Şaban Akbaba üstlendi. Özkılıç, duygu dolu dünyasını doğup büyüdüğü ve sonrasında hayatının kırılma noktası olan göç ile birlikte duygu coğrafyasının da geliştiğini ifade etti. Hasan Özkılıç, “Bir coğrafyada iki halkla iç içe büyüdüm. Annem Kürt, babam Azeri’ydi. Şanslı yanım buydu. Hikayelerimde anlattığım kahramanlar, olaylar bu coğrafyanın bana kattıklarıydı. Ayrı ayrı kültürde insanların hikayeleriyle büyüdüm ama sanki çocukluğumda da sanatı seviyordum. O dönemde yazarlık aklımın ucundan geçmiyordu ama tabi ki göç bu kez farklı bir kültürel hareket oluşturdu. Doğudan batıdaki bir kente gelmek, batı insanıyla tanışmak. Burada olmak hayatımı başka bir yöne evirdi. Bakışım değişti, şanslıydım bir edebiyat grubunun içerisine düştüm, şimdi atölyedeki arkadaşlarım gibi. İnanıyorum ki yarın buradan iyi yazarlar çıkacak, güzel kitaplar okuyacağız. Onların hayatı buraya düşmeseydi, başka yöne evrilebilirdi. Tesadüfler çok önemli insanların hayatında” dedi.

Hasan Özkılıç’ın yazım hayatının farklı yönlerini de anlattığı söyleşinin sonunda 2018 BUYAZ Öykü Onur Ödülü’nü BUYAZ adına Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılıç ve Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala tarafından verildi.