Kadınlar Nilüfer’de tek yürek oldu

Nilüfer Belediyesi’nin, Nilüfer Kent Konseyi ile birlikte düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinde kadın haklarına dikkat çekildi. Etkinlik, Nilüfer Belediyesi Halk Evi önündeki Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Meydandan toplanan kadınların araç konvoyunu Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcıları Turgay Erdem, Yalıçın Işıkyıldız ve Bukle Erman uğurladı. Kadınlar uzun araç konvoyuyla FSM Bulvarı, Ataevler, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı Bulvarlarından geçerek Nazım Hikmet Kültürevi’ne ulaştı. Atılan sloganlar ve ellerindeki dövizlerle kadına şiddeti kınayan kadınlar, birlik beraberlik mesajları da verdi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in eşi ve Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey ve Nilüfer Belediyesi personeli ile Nilüfer Kent Konseyi gönüllülerinin de yer aldığı araç konvoyuna çevredekiler de alkışlarla destek verdi.

Nazım Hikmet Kültürevi’nde toplanan kadınlar basın açıklaması yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Cevriye Coşkun Kayış, 8 Mart’ın önemine dikkat çekti. 8 Mart’ın kadınların dayanışma ve mücadele günü olduğunu ifade eden Kayış, “8 Mart birleşmek, çoğalmak günüdür. Emeği ve yaşamı üreten biz kadınlar; eşit, özgür bir dünya istiyoruz. 8 Mart, eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam için mücadele eden, direnen kadınların hikayesidir. Bu yıl da, dünyanın dört bir yanında milyonlarca kadınla birlikte yine alanlardayız. Dayanışmayla büyüttüğümüz mücadelemizde birbirimize güç katıyor, hayatı örgütlemeye devam ediyoruz. Bu ülkede kadın olmanın ağırlığını her gün yaşamaktayız. Erkek egemen sistemde en çok baskıya uğrayan maalesef ki, kadınlar, çocuklar ve LGBTİ’lerdir” diye konuştu.

Kadınlara yönelik cinayet, cinsel taciz ve çocuk istismarı rakamlarını da aktaran Kayış, “2017 yılında 338 kadın, 2018 yılı başından bu yana da 54 kadın erkekler tarafından katledildi. Her gün onlarca kadın ve çocuk; taciz, tecavüz ve aile içi cinsel şiddete maruz kalıyor. Evlerin duvarları arasında sır olup kalan sayısız taciz, tecavüz ve şiddet olayı yaşanıyor. Günde ortalama 5 kadın erkekler tarafından öldürülüyor. Bu cinayetler, 'İyi hâl indirimleriyle', 'Takım elbise giydi' diye hafifletiliyor. Cinayetlerin yüzde 60 oranında artmasına yol açan, kadına değer vermeyen, yok sayan kadın düşmanı politikacıların yersiz söylemleri, kadını ikincil gören politikaları, caydırıcı değil koruyucu yasaları, eril medyanın destekleyici dilidir. Son zamanlarda artan çocuk taciz ve tecavüzleri ile ilgili de devletin çözümü idam ve hadım oluyor. Bu çözüm önerileri cinsel suçları tedavi edilecek hastalıklar gibi göstermek; faillerin cezai sorumluluğunu, devletin de cinsel saldırıyı önleme yükümlülüğünü ortadan kaldırmak demektir” dedi.

Kadınların hayatın her sahasında eril şiddetin türlü hallerine maruz bırakıldığını belirten Cevriye Coşkun Kayış, “Ayrıştırılıyoruz. Cinsel yönelimi ne olursa olsun kadın kadındır. Bizi yok sayan bizi ayrıştıran bu kast sistemini elbet bir gün yıkacağız. Kadını eve kapatıp doğum makinesi olmayı reva gören zihniyetin bir tezahürü de, kadını iş yaşamında güvencesiz kılmak, evde kalmaya zorlamaktır. Kadınların çoğunluğu kayıt dışı çalıştırılmaktadır. Kadının aile içindeki konumunu pekiştiren ve emeğini değersizleştiren büyük bir baskı ile karşı karşıyayız. Bizler, dünyayı değiştirecek gücümüz olduğuna inanıyoruz. Dilimiz, ten rengimiz, inancımız, etnik kökenimiz ne olursa olsun aynı acılardan baskılardan nasibini alan kadınlar olarak bir arada duruyoruz. Çünkü biliyoruz ki, güçlüyüz, omuz omuza dayanışma ile emeğimizi büyütebiliriz. Şiddetten arınmış, kadın-erkek eşitliğinin anayasal güvence altına alındığı; sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız ve adil bir dünyada yaşamak istiyoruz. Barıştan yana, eşitlikten yana, adaletten yana umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Haklarımızı kazanana kadar, barış gelene kadar, eşit olduğumuz ana kadar mücadele sözümüzden asla caymayacağız” diye konuştu.

Yapılan basın açıklamasının Nazım Hikmet Kültürevi’nde Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez ve Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Avukat Nazlı Ceren Şendoğan tarafından gerçekleştirilen panele katıldı. Panelde Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez geçtiğimiz aylarda Bursa’da düzenlenen Kadın, Sağlık ve Muhafazakârlık Kongresi’nin sonuç bildirgesini okudu. Elitez, Türkiye’de kadınlara karşı ayrımcılık ve eşitsizliğin derinleştiğini belirtti. Elitez "Bu durum gündelik yaşam ve uygulamalarla yerleşti, kadın cinayetleri sıradanlaştı, kadın kamusal ortam ve çalışma yaşamından dışlanarak aileye hapsedilmeye çalışıldı, çocuk yaşta evlilikler için yasal zemin oluşturuldu" dedi.

Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Avukat Nazlı Ceren Şendoğan da kadın hakları sunumu gerçekleştirdi. Şendoğan, kadınların maruz kaldıkları şiddet karşısında hangi yollara başvurmaları gerektiği konusunda bilgiler verdi. Nazlı Ceren Şendoğan, “Unutuyoruz. Geldiğimiz noktayı, başladığımız noktayı, bazen gittiğimiz noktayı bile unuttuğumuzu düşünüyorum. Üzerimizde inanılmaz bir umutsuzluk bulutu olduğuna inanıyorum. Günlük maruz kaldığımız şiddet haberleri, çocuk istismarları, günlük hayatımızda yaşadığımız olumsuzluklar öyle bir yere götürüyor ki, ben bile bazen yeterli olamadığımızı düşünüyorum. Her gün çabalıyoruz, emek harcıyoruz ama karşılığını alamıyoruz gibi geliyor fakat aslında bunun hiç böyle değil” diyerek kadın haklarını konu alan sunum gerçekleştirdi.

Panelin sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez ve Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyon Başkanı Avukat Nazlı Ceren Şendoğan’a Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına teşekkür ederek plaket verdi.