Hükümlüler girişimci adayı oldu

Nilüfer Belediyesi, Bursa Denetimli Serbestlik Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlediği meslek edindirme ve girişimcilik eğitimlerine bir yenisini daha ekledi. Nilüfer Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı İş ve Meslek Edindirme Bürosu ile Bursa Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne, toplam 60 hükümlü  katıldı. Bursa Denetimli Serbestlik Müdürlüğü 15 Temmuz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve 32 saat süren eğitimler sonucu, 14’ü kadın 35’i erkek olmak üzere 49 kişi, sertifika almaya hak kazandı. Kursiyerler, Nilüfer Belediyesi Halk Evi Basın Toplantı Odası’nda düzenlenen törende sertifikalarını aldı. Törene, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, Başsavcı Vekili Sinan Sezer, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları ile  Bursa Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Sancak katıldı.

“Bu tür teşvik ve programlar artmalı”

Sertifika töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, düzenlenen eğitimlerle hükümlünün topluma yeniden kazandırılması ve yeniden suç işlemesini engellemek için, kanunlara ve toplumsal kurullara saygılı, üretken ve sorumluluk sahibi bir birey olmasını sağlamayı ve toplumu suça karşı korumayı amaçladıklarını vurguladı. Hükümlülerin meslek edinmesi ve topluma yeniden kazandırılması adına düzenlenen eğitimlerin artması gerektiğine dikkat çeken Başkan Mustafa Bozbey, “Hükümlülerin meslek veya sanat edinmeleri, iş bulmaları ve özellikle kendi işyerlerini açmak için hazırladıkları projelerde hedeflenen istihdama ulaşmaları adına teşviklerin ve girişimcilik programlarının artırılması ve yayılımına destek olunması gerekiyor” dedi. Bursa Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’yle ortaklaşa çalışmaların devam edeceğini ifade eden Başkan Mustafa Bozbey şöyle devam etti: “Aynı zamanda eğitim seviyesi ilkokul ve ortaokul seviyesinde kalmış eski hükümlülerin de istihdamda yer alabilmeleri için işverenin istediği mesleki becerilere sahip olacak şekilde eğitilebilmeleri adına mesleki eğitimlerimiz devam edecektir.  Başsavcılığımıza, müdürlüğümüze, eğitmenimiz Sevi Yumuk Tonak’a ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

“Amacımız insana dokunmak”

Ceza infaz kurumları ve sisteminin, suç işlemiş ve cezası kesilmiş kişilerin, sadece cezalarını infaz etmek olmadığının altını çizen Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş da, amaçlarının,  suç işleyen kişilerin, ceza infazının ardından bir daha suç işlemesini önlemek, onları tekrar topluma hazırlamak olduğunu belirtti. Başsavcı Kuş, “Bu amaçla çeşitli programlar düzenliyor ve rehabilitasyon çalışmaları yapıyoruz. Kişiler, ceza infazlarını sağlarken bile, onların, tahliyelerinden sonraki hayatlarını düşünüyor, destek hizmetleri, rehabilitasyon ve eğitim çalışmalarımıza cezaevinde başlıyoruz. Tahliye olduktan sonra da onları takip etmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bir şekilde cezaevine girmiş ve tahliye olmuş kişilerin topluma yeniden girdiklerinde sıkıntı yaşamamaları, kısa süre içinde topluma adapte olmaları, yeniden suç işlememe adına kişiye özgü programlar geliştirdiklerini kaydeden Başsavcı Kuş, bunun yanı sıra hükümlü kişilere meslek kazandırma ve sertifika sahibi olma adına belediyeler ve diğer kurumlarla iş birlikleri yaptıklarını ifade etti.

Amaçlarının insana dokunmak olduğunu dile getiren Başsavcı Uğurhan Kuş, “Bir şekilde ceza infaz kurumuna girmiş olan bir kişiye dokunmak, onu yaşadığı sıkıntıdan kurtarmak daha da güzel. Bence, insana dokunmayan projenin hiçbir değeri ve anlamı yok. Düzenlenen kurslarla belge sahibi olan arkadaşlarımız, bundan sonraki hayatlarını en azından sahip oldukları sertifikalarla daha rahat idame ettirme şansı yakalayacaklar. Biz de kendilerine iş kurma ve iş bulmalarında her türlü yardımı sağlayacağız” dedi.

Nilüfer Belediyesi’nin, en büyük destekçilerinden olduğunu dile getiren Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür etti. Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş ve Başsavcı Vekili Sinan Sezer, sertifika almaya hak kazanan hükümlülere, sertifikalarını verdi. Başkan Mustafa Bozbey, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş’a da, ortak çalışmalardan dolayı teşekkür belgesi verdi.