Sevgi Soysal’ın kitaplarıyla tanışmalarını anlattılar

Nilüfer Belediyesi’nin “Yılın Yazarı Sevgi Soysal” etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Edebiyatımızda İzler, Etkiler” söyleşine konuk olan Ayşe Sarısayın, Ethem Baran ve İsmail Güzelsoy, Sevgi Soysal’ın yazın yaşamına unutulmaz izler bırakan eserlerini konuştu.

Nilüfer Belediyesi, “Yılın Yazarı Sevgi Soysal” etkinlikleri kapsamında düzenlediği söyleşi, okuma ve atölyelerle, usta yazarın eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen “Edebiyatımızda İzler, Etkiler” söyleşisine konuk olan Ayşe Sarısayın, Ethem Baran ve İsmail Güzelsoy, hem Sevgi Soysal’ın yazın dünyasında unutulmaz izler bırakan eserleri ele aldı hem de anılarını paylaştı. Sevdiği yazarların, eserlerinden çok, anılarıyla hafızasında canlandığını belirten Ayşe Sarısayın, Sevgi Soysal’ın eserleriyle çocuk yaşlarda tanıştığını ifade etti. Sarısayın, “Tante Rose kitabını o dönemde masal gibi okumuştum. Arkasında neler olup bittiğini kavrayamamıştım. Daha sonra Sevgi Soysal’ı araştırmaya başladım” dedi.

Sevgi Soysal için “12 Mart’ın hışmına uğrayan aydınlardan biri” yorumunda bulunan Ethem Baran da, ilk okuduğu eserinin “Yenişehir’de Bir Öğle Vakti” kitabı olduğunu ifade etti. Baran, “Bu kitap, dolaştığım yerlerin 7-8 yıl öncesini anlatıyordu. Sevgi Soysal’ın bu kitabı cezaevinde yazdığını sonradan öğrendim” diye konuştu. Sevgi Soysal’ın kitaplarıyla arkadaş tavsiyesi üzerinde tanıştığını söyleyen İsmail Güzelsoy da, ilk okuduğu kitap olan Tante Rose’nin kendisini çok etkilediğini belirtti. Güzelsoy şöyle devam etti: “Tante Rose’yi okudum ve benim hayatım ikiye bölündü. Beni çok etkilemişti ve hayatımda ilk defa, ilk kez okuduğum bir kitabın yazarı ile tanışmak istedim. Sahaflar çarşısına gittim, araştırdım ama çok geçti. Çünkü Sevgi Soysal 8 ay önce vefat etmişti. Bir daha hayatımda okuduğum hiçbir kitabın yazarı ile tanışmadım, tanışmak istemedim.”

Ayşe Sarısayın, Ethem Baran ve İsmail Güzelsoy, sanatseverlerin merak ettiği soruları da yanıtladı. Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına, konuklara anmalık vererek teşekkür etti.