haber

2019 Yılının Yazarı Nezihe Meriç

Nezihe Meriç kitaplarıyla, yıl boyunca düzenlenecek söyleşi, sergi ve atölye gibi etkinliklerde her yaştan okurla buluşacak. Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’nin, 2013 yılından bu yana her yıl düzenlediği Yılın Yazarı Projesi, bu yıl da değerli bir yazarı halkın bütün kesimleriyle buluşturacak. Kentte bir edebiyat gündemi yaratmak, yazarı yıl boyunca tanıtmak, yeni okurlar kazanmak, kentlilik bilincinin doğal parçası olan okuma ve kütüphane kullanımı alışkanlıklarının yaygınlaşmasına öncülük etmek amacıyla düzenlenen Yılın Yazarı Projesi kapsamında 2019 yılı Nezihe Meriç’e adandı.

 

2013 yılını Sabahattin Ali, 2015 yılını Aziz Nesin, 2016 yılını Yaşar Kemal, 2017 yılını Orhan Kemal, 2018 yılını Sevgi Soysal gibi Türk edebiyatının iz bırakan isimlere armağan eden Nilüfer Belediyesi, 2019 yılında da sayısız etkinlikle Nezihe Meriç’i halkla buluşturacak. 2019 yılının yazarını, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nezihe Meriç’in kızı Aslı Şengil ve Proje Danışmanı Yazar Nursel Duruel ile birlikte Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen basın toplantısında açıkladı.  

 

“MERİÇ’İN ESERLERİNDEKİ UMUDUN PEŞİNE DÜŞECEĞİZ”

 

Yılın Yazarı projesiyle kentte bir edebiyat gündemi yaratmayı amaçladıklarını ifade eden Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, “2019 yılını, eserleriyle içtenliğin ve doğallığın sesini hayatımıza incelikle işleyen, Cumhuriyet döneminin ilk kadın öykü yazarlarından biri olan Nezihe Meriç’e adıyoruz. Gemlik’te başladığı yaşam yolculuğunda Anadolu’nun dört bir yanını dolaşan, bu tanıklığı öykülerinde kendine has bir ustalıkla işleyen Nezihe Meriç ile dolu bir 2019 bizleri bekliyor. Nezihe Meriç, edebiyat tarihimizin dönüm noktalarından 1950’lere eserleriyle damgasını vuran çok değerli bir yazardı. Kadınların yaşantılarını ve iç dünyalarını, yaşadığı dönemin devinimi içinde ele almış, toplumsal konumlarını cesaretle irdelemişti. Biz de bu yıl, “Yazmadan yaşamayı bilmiyorum” diyen Nezihe Meriç’in eserlerindeki umudun peşine düşeceğiz” dedi.

 

"KATILIM HER YIL ARTIYOR"

 

Yılın Yazarı etkinliklerine ilginin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Bukle Erman, “Sabahattin Ali yılındaki etkinliklere katılım sayısı 2 bin 76 iken, Aziz Nesin yılında bu sayı 4 bin 839'a, Yaşar Kemal yılında 5 bin 200'e, Orhan Kemal ve Sevgi Soysal yıllarında da 5 bin 400’lerin üzerine çıktı. Yıl boyunca dağıtılan kitap sayısı da düşünüldüğünde, erişilen kişi sayısı 20 bini geçiyor. Edebiyat ve akademi dünyasının önemli isimleri, yılın yazarı projesinin sonunda gerçekleştirilen sempozyumda bir araya geliyor. Odak yazarın birçok yönüyle ele alındığı sempozyumda sunulan bildiriler, Nilüfer Kütüphaneleri tarafından kitap olarak basılıyor ve ilgililerine ücretsiz olarak dağıtılıyor” dedi. Yıl boyunca çok değerli etkinlikler düzenleneceğini söyleyen Bukle Erman, “Halkımızı, siz basın mensubu dostlarımız aracılığıyla, bütün etkinliklerde Nezihe Meriç’le buluşmaya davet ediyoruz” diyerek edebiyat meraklılarına çağrıda bulundu.

 

ASLI ŞENGİL: DÜNYADA BENZER BİR ETKİNLİK YOK

 

Toplantıya katılan Nezihe Meriç’in kızı Aslı Şengil de Nilüfer Belediyesi’nin Yılın Yazarı Projesi’ni çok değerli bulduğunu ifade etti. Böylesine geniş kapsamlı bir projeyi annesine adadığı için Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür eden Aslı Şengil, “Nilüfer Belediyesi’nin gerçekleştirdiği şekilde, bütün bir yılı bir yazara ayırmak, yıl boyunca öykü yarışmalarından, okuma günlerine, sanat atölyelerinden,  kitap kapağı tasarımı yarışmalarına uzanan bir dizi etkinlik gerçekleştirmek gibi bir örnek, dünya üzerinde ben göremedim, bulamadım. Böylesine eşsiz bir etkinlik gerçekleştirdikleri için çok teşekkür ediyorum. Öğrencisinden, çalışanına, ev kadınından çalışanına bir çok kesime ulaşıyor. Bunun yanı sıra şartlarından dolayı kitapla yakınlaşamayan kesime ulaşmak çok önemli. İnsan Hakları Beyannamesi’nin 27. maddesi kısaca tüm bireylerin kültür ve sanata ulaşma hakkı olduğunu söyler. Bu bağlamda da Nilüfer Belediyesi insan haklarının gerçekleştirilmesi için sorumluluk bilinciyle hareket ediyor” dedi.

 

Annesi Nezihe Meriç’i de anlatan kızı Aslı Şengil, “Annem Nezihe Meriç’in en önemli özelliklerinden biri, toplumun çeşitli kesimlerine ulaşabilmesiydi. Annemin ölümünden 10 yıl sonra Nilüfer Belediyesi onun bu amacını gerçekleştiriyor aslında. Yaşasaydı, bunu görseydi çok mutlu olurdu. Onun adına, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye kaydetti.

 

“ARKASINDA ÇOK ZENGİN BİR KÜLLİYAT VAR”

 

Toplantıda konuşan Proje Danışmanı Yazar Nursel Duruel de Nezihe Meriç’in edebi yönlerine değindi. Meriç’in Cumhuriyetin ilanından hemen sonra doğan bir kadın yazar olduğunu ifade eden Nursel Duruel, “O, Cumhuriyet tarihinin ilk kadın yazarı. Ayrıca 50 kuşağı yazarlar topluluğunu içinde de ilk kadın yazar. Arkasında çok zengin bir külliyat bıraktı. Onun bazı eserleri başka dillere çevrildi. Oyunları başka ülkelerde oynandı. Bütün bir Türkiye var onun yazdıklarında. Ayrıca çeşitli dönemlerde toplumun nasıl yaşadığını, dönüştüğünü yazmıştır. Zengin karakterler yaratmıştır romanlarında. Nilüfer Belediyesi çağdaş yöntemlerle onun bütün eserlerini yıl boyunca inceleyecek, okurlarla buluşturacak” şeklinde konuştu.

 

YIL BOYUNCA ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

 

2019 Yılın Yazarı Nezihe Meriç etkinlikleri kapsamında yıl boyunca drama, yazı, karikatür, okuma ve çocuk yazın atölyeleri gerçekleştirilecek. Yine yıl boyunca Nezihe Meriç’in oyun yazarlığı, yazar mektuplaşmaları başlıkları başta olmak üzere farklı başlıklarda söyleşiler ve sergi düzenlenecek. Yazarın Korsan Çıkmazı adlı kitabı da Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Yarışması’na konu edilecek. Öykü Ödülü yarışmasının da düzenleneceği etkinlikler kapsamlı bir sempozyumla sona erecek. Nilüfer Belediyesi ayrıca 2019 Yılın Yazarı Nezihe Meriç anısına, PTT iş birliğiyle kişisel pul ve zarf da çıkardı.