Nilüfer ABİS ile güvende

Sistemin tanıtım toplantısında konuşan Başkan Mustafa Bozbey, Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmaya daha imza attıklarını belirterek, olası afet durumuna karşı herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Nilüfer Belediyesi afetlere hazırlık çalışmaları kapsamında önemli bir yeniliğe imza attı. Bursa'da ilk kez bir belediye “akıllı harita” üzerinden Afet Bilgi Sistemi'ni uygulamaya koymuş oldu. Sistem ile olası bir afet öncesi gerekli tüm bilgiler harita üzerinden vatandaşın bilgisine sunuluyor.

Sistemin tanıtım toplantısı sivil toplum örgütlerinin de katılımlarıyla Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde yapıldı. Sistem hakkında bilgi veren Başkan Mustafa Bozbey, "Güzel ülkemiz Türkiye birçok tarihi ve doğal değere ev sahipliği yaparken, bir yandan da hepimizin bildiği üzere jeolojik ve coğrafi yapısından dolayı doğal afet riskini de bünyesinde barındırıyor. Doğal afetler arasında deprem Türkiye için en büyük tehdit durumunda. Depremi heyelan, su taşkını ve çığ izliyor. Bu somut gerçekler gerek merkezi yönetimi, gerek yerel yönetimleri, gerek sivil toplum kuruluşlarını gerekse yurttaşlarımızı konuyla ilgili çok daha bilinçli ve sorumlu olmaya zorluyor. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu bir an olsun aksatmadan büyük bir ciddiyetle ele almalı ve uygulamaya dönüştürmelidir,” dedi.

Nilüfer Belediyesi olarak bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, “Türkiye’de çok az sayıda belediyenin uygulamaya koymayı başardığı Afet Bilgi Sistemi (ABİS) Projesi’ni devreye soktuk. Gururla ifade etmeliyim ki bu örnek proje ile Nilüfer doğal afetlere çok daha hazırlıklı olacak. Olası bir afette can ve mal kayıplarını en aza indirgemede ABİS Projesi önemli bir faktör olacaktır. Nilüfer Belediyesi olarak, müdahale ve afet sonrası iyileştirmede ilçemizdeki tüm kurumlarla koordineli çalışmayı sağlamak, kaynakların etkin ve verimli kullanımını sağlayarak afet sonrası can ve mal kayıpları ile hasarları en aza indirmek amacıyla, Afet Bilgi Sistemini (ABİS), akıllı haritayı oluşturduk. Böylelikle Nilüfer, Bursa’da olası bir depreme en hazır ilçelerden birisi oldu,” diye konuştu.

ABİS ile vatandaşların olası bir afet öncesi ihtiyaç duyabileceği tüm hazırlıklarla ilgili bilgilere rahatlıkla ulaşabileceklerini belirten Bozbey, “Sistemde afet sonrası toplanma alanları, geçici iskan/çadır alanları, öncelikli yollar, alternatif yollar gibi tüm hayati bilgiler akıllı harita üzerinde belirlendi. Kolaylıkla adres bilgilerine ulaşılabilecek raporlanabilecek şekilde bir yazılım da oluşturuldu. ABİS Projesi’nin sahiplenilmesi ve eksiksiz uygulanması için gerekli bilgilerin edinilmesinin yanı sıra bu bilgilerin paylaşılması hayati önem taşıyor. Projemize maddi destek sağlayan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansına ve tasarladığımız projeyi hayata geçiren Netcad Firmasına çok teşekkür ederim,” dedi.

2005 yılında çıkan 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 53. maddesi ve 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 69. maddesi belediye ve il özel idarelerine afet ve acil planlarını yapma zorunluluğu getiriyor. Bu nedenle ABİS kurulması öncelikli konular arasında yer alıyor. Nilüfer Afet Bilgi Sistemi’nde, afet sonrası toplanma alanları, geçici iskan/çadır alanları, öncelikli yollar, alternatif yollar, sivil tahliye yolları, sahra hastanesi kurulacak alanlar, tüm hastaneler, eczaneler, ecza depoları, trafik kontrol noktaları, afet istasyonlarının yerleri “akıllı harita” üzerinde belirlendi. Olası bir afet anında gerekli tüm merkezler, belediyenin web sitesindeki online harita üzerinden vatandaşın erişimine açılıyor. İleri dağıtım ve lojistik destek noktaları, su istasyonları, fırınlar, soğuk hava depoları; tüm kamu kurumları, belediye hizmet binaları, muhtarlıklar, polis noktaları; su vanaları, yangın hidratları; ilkyardım koordine merkezleri, hastaneler, ambulans bekleme noktaları, yaralı toplama merkezleri gibi tüm hayati bilgiler de haritada yer alıyor. Böylelikle adres bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilecek ve gerekirse raporlanabilecek bir şekilde yazılım oluşturuldu.

Nilüfer Belediyesi’nin bir ilki gerçekleştirerek internet sitesinden yayın hayatına başlayan ABİS uygulaması ile Afet Acil Yardım Planları; tüm kaynakların tek bir çatı altında toplandığı, bütün süreçlerin ekip çalışması ile koordine edilip yönetildiği bütünleşik bir acil yönetim modeli olarak tanımlanıyor.