Engellilere Toplumsal Cinsiyet Eşitliği eğitimi

Engellilerin topluma kazandırılması için çeşitli etkinlikler gerçekleştiren Nilüfer Belediyesi, Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nde engelli ve engelli ailelerine “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu eğitim düzenledi. Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi Sorumlusu Canan Kızılaltun tarafından gerçekleştirilen eğitimde, engelli ve engelli ailelerine kadın ve erkeğin toplumdaki yeri ve kadının dünya genelinde hangi konumda olduğu anlatıldı.

“Kadın ve erkekler aynı yerde farklı biçimlerde yaşarlar farklı deneyimleri vardır,” diyen Eşitlik Birimi Sorumlusu Canan Kızılaltun, kadınlar, erkekler ve engelliler; kenti, mahalleyi köyü, sosyal mekanları, sokakları, parkları aynı biçimde kullanmazlar çünkü kullanamazlar. Sorunları, ihtiyaçları ve beklentileri birbirlerinden farklıdır” dedi. Kızılaltun, toplumsal cinsiyet kalıpları gereği kadınlara biçilen rollerden dolayı örneğin tüm bakım işleri hasta, engelli, yaşlı, çocuk kadınların üzerinde olduğu için, özellikle yerel yönetimlerin sundukları hizmetlere erişimlerinde sorunlar yaşandığını ifade etti. Kızılaltun, “Bu sorunları gidermek için de geçici özel önlemler alınmalı. Tüm mekanlar, binalar ve parklar kadınların, engellilerin kullanabileceği gibi düzenlenmeli. Eğer bir alışveriş merkezine emzirme odası koymazsanız o alışveriş merkezinden kadınların ve erkeklerin faydalanmasını maalesef eşit olarak sağlayamazsınız. Ya da kadınların iş hayatında yer almalarını sağlamak için üzerlerindeki bakım işlerini almanız gerekir. Kreşler, engelli bakım merkezleri, yaşlı bakım merkezleri gibi yerler açmak ve kadınların bakım işlerini paylaşmak; iş hayatında yer almalarına ya da siyaset yapmalarına olanak sağlamak demektir,” açıklamasını yaptı.

Kadın ve erkeğin dünyaya birbirinden çok da farklı olmayan bebekler olarak geldiğini belirten Canan Kızılaltun, kadın ve erkek olmayı yaygın toplumsal anlayış üzerinden öğrendiklerini ve ailede, okulda, sokakta da üstlendikleri bu rolleri pekiştirdiklerini anlattı. Kızılaltun, bu durumun değişmesi ve eşit bir yaşam sürdürmek için de bunun gibi farkındalık eğitimlerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve aile içi şiddet konusuna da değinen Canan Kızılaltun özellikle engelli kadınların ve çocukların cinsel istismara, şiddete ve tecavüze uğrama risklerinin çok daha fazla olduğunu ve bununla ilgili de gerekli önlemlerin devlet tarafından alınması gerektiğini vurguladı.