Nilüfer’de ‘Çocuk Hakları Günü’ne renkli kutlama

Dünya Çocuk Hakları Günü, Nilüfer’de düzenlenen renkli etkinliklerle kutlandı. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi tarafından Altınşehir Gençlik Merkezi’nde düzenlenen etkinliklere ilgi büyük oldu. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in de katıldığı etkinliklerin açılış konuşmasını Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Eda Türkmen yaptı. Çocuk haklarının çocuklara öz, insan hakları olduğuna dikkati çeken Eda Türkmen, “Biz çocuklar haklarımızı öğrenmeli, haklarımızın ihlali konusunda gerekenin yapılması adına bilinçli olmalıyız. Bizim yaşımız küçük olabilir, hata yapabiliriz ama bizimde haklarımız var. Sağlıklı besinler tüketmeye, oyun oynamaya, dans etmeye, eğlenceli anlar geçirmeye hakkımız var. Her çocuk hakkını bilmeli” dedi.

Çocuk haklarının da bir insan hakları meselesi olduğuna dikkati çeken Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise, “Her çocuğun doğuştan sahip olduğu hakları vardır. Barınma hakkı, bir aileye sahip olma hakkı vardır. Eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşmaya, sevilmeye hakkı vardır. Tüm dünyada cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların en temel haklarını koruma altına almak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından bir sözleşme hazırlanmış ve 193 ülkeyle birlikte Türkiye’de bu sözleşmeye imza atmıştır. Türkiye Cumhuriyeti yeryüzünde çocuklarına bir bayram armağan eden tek ülkedir. Ne mutlu bize ki, Atatürk gibi vizyon sahibi, öngörülü ve çocuklara çağdaş bir ülke kuran, aydınlık bir gelecek sağlayan bir önderimiz var” diye konuştu.

Türkiye’de çocuk hakları karnesinin iç karartıcı olduğuna dikkati çeken Başkan Turgay Erdem, “Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu çocuklar oluşturuyor ve ülkemizde çocuk işçi konusu ciddi bir sorun. Sokakta oynaması, okulda eğitim alması gereken çocuklar, ucuz işgücü olarak görülüyor ve bu haklardan mahrum bırakılarak çalıştırılıyor. Her hasat zamanı bir ilden diğerine göç eden mevsimlik tarım işçileri arasında binlerce çocuk var. Avrupa’da çocuk yaşta evliliklerin en çok görüldüğü ülke Türkiye. Hal böyleyken yani ülkemizde milyonlarca çocuğun hakları çiğnenirken, çocuk haklarını her bireye öğretmeye ve her platformda bu hakları yüksek sesle dile getirmeye ihtiyaç var. Bu konuda herkese iş düşüyor. Çocuklar sizler de haklarınızı öğrenmeli, bilmeyen yaşıtlarınıza da öğretmelisiniz. Bizler her çocuğun temel hak ve özgürlüklere sahip ve fırsat eşitliği içinde, sağlıklı, mutlu ve refah içinde bir hayat sürmesini diliyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Turgay Erdem ve çocuklar, Çocuk Hakları Sözleşmesi animasyon filmini izlediler. Çocuklar daha sonra “felsefe”, “masal”, “kültür hazinesi”, “çizgilerle haklar” ve “söz küçüğün kutu oyunu” gibi atölyelere katılarak, keyifli anlar yaşadı. Etkinlik,  Pırlangıç Çocuk Şarkıları konseri ile sona erdi.