haber

Bizim Ev görme engelliler için ışık oldu

Nilüfer Belediyesi’nin farklı engel gruplarından bireylere destek olmak ve onların, sosyal yaşamın içinde aktif bir şekilde yer almalarını sağlamak amacıyla 2011 yılında kurduğu Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi, çalışmalarıyla adeta engellilerin yolunu aydınlatan bir ışık oluyor. Zihinsel, fiziksel ve görme engelli gruplara yönelik hizmet veren Bizim Ev’in, üye sayısı da her geçen gün artıyor. Bilgilendirme, yönlendirme ve eğitim destek çalışmalarının yanı sıra eğitici atölyeleriyle de katılımcılarının gelişimine katkıda bulunan merkezde, görme engellilere yönelik örnek çalışmalar yapılıyor.

Yaşamlarını çoğunlukla evden çıkmadan ve sosyal bir yaşam alanından mahrum geçiren görme engelliler için yaşamla buluşmanın ve sosyalleşmenin yollarını açan merkez; görme engellilere yönelik iç ve dış mekânlar için bağımsız hareket ve beyaz baston kullanımı eğitimi, yönleri öğrenme ve zihin haritası oluşturma, kabartma yazı destek çalışmaları, kişisel temizlik, uyum ve idare çalışmaları yapılıyor.

Engellilerin evlerine kitap servisi

Merkezde ayrıca görme engellilere, dünyaya açılmanın en önemli yolu olan bilgisayar kullanımı da öğretiliyor ve ekran okuma programları sayesinde iletişim olanakları genişletiliyor. Bu merkezde görme engellilere; İngilizce, satranç, dokuma, mutfak, seramik atölyelerinde kendilerini geliştirme olanağı da sağlayan Nilüfer Belediyesi, engellilerin kitaba erişimini de kolaylaştırıyor.

Görme engelli bireylerin kendi kabuklarından çıkıp dış dünyaya açılmalarında büyük pay sahibi olan kitaba ulaşımı kolaylaştırmak için Nilüfer’de evlere sesli kitap servisi yapılıyor. Bunu sağlamak için Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim laboratuvarı (GETEM) ile iş birliği yaparak GETEM’in 39 bini aşkın sesli kitap arşivine erişim olanağı sağlayan Nilüfer Belediyesi, sesli kitap talep eden görme engelli vatandaşlara kurye aracılığıyla mp3 çalar ve istenen sesli kitabı gönderiyor. Gönüllülerin yaptığı seslendirme çalışmasıyla kütüphane bünyesindeki sesli kitap sayısı da her geçen gün artıyor.

Sadece görme engellilere değil, Nilüfer Belediyesi sınırlarında ikamet eden tüm engelli bireylere fırsat eşitliği sağlamak amacıyla, istedikleri ödünç kitaplar kurye ile evlerine ulaştırılıyor.

Bursa’nın ilk görme engelliler kütüphanesini de Akkılıç Kütüphanesi bünyesinde oluşturan Nilüfer Belediyesi, 81 adet braille kitap ile görme engellilere hizmet veriyor. Kabartma klavyenin de bulunduğu Akkılıç Kütüphanesi’nde ekran seslendirme programları aracılığı ile internete girebilen görme engelliler, kabartma yazı çıktısı alabilen yazıcı sayesinde, okumak istedikleri metinlerin çıkısını da alabiliyorlar. Kütüphanelere kayıtlı 2 bin 209 engelli bireyin bulunduğu Nilüfer’de, tüm bu hizmetler bedelsiz sunuluyor.