Kadınlardan ‘‘Mor Fidanlık’’

Nilüferli kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde dayanışmayı yeşerttiler. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi iş birliği ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen etkinlik geniş katılımla gerçekleşti. Nilüferli Kadınlar önce 29 Ekim Mahalle Muhtarlığı önünde toplanarak Uğur Mumcu Bulvarı’nda oluşturulan “Mor Fidanlık” a doğru yürüdüler. Yürüyüşe Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Özer, Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Vildan Özkula, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nergiz Döner, Kadın Meclisi Üyeleri, kadın derneklerinin üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sloganlar atarak yürüyen kadınlar ellerindeki dövizlerle de kadın haklarına dikkat çektiler. 29 Ekim Mahallesi’nde oluşturulan Mor Fidanlık’a kadar gelen kadınlar burada önce açıklama yaptılar. Herkesin Dünya Kadılar Gününü kutlayan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Özer, “8 Mart, eşit koşullarda çalışma ve ayrımcılığa uğramadan yaşama hakkını talep ettiğimiz gündür” dedi.

Özer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadınların üretimde, yönetimde, siyasette aktif yer aldığı; fiziksel, duygusal şiddetten, tacizden uzak olduğu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı günlere hep birlikte ulaşmayı diliyorum. Kadınların, üretime ve yönetime katılma imkanına kavuştukları her ülkede, toplumsal gelişimde etkin ve çok önemli roller üstlendiklerine tanık oluyoruz. Hiçbir ülke, kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişemez, kalkınamaz. Bizler, dünyayı değiştirecek gücümüzün olduğuna inanıyoruz. Barıştan yana, adaletten yana, eşitlikten yana olan umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki güçlüyüz, omuz omuza dayanışma ile emeğimizi büyütebiliriz.”

2019 yılında 474 kadın katledildi

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nergiz Döner de 8 Mart’ın, kadınların dayanışma, mücadele, birleşme ve çoğalma günü olduğunu belirterek başladı konuşmasına. Döner açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Emeği ve yaşamı üreten biz kadınlar, eşit ve özgür bir dünya istiyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir kez daha alanlara, sokaklara çıkıp sesimizi duyuruyoruz. Eşitsizliğe, cinsiyetçiliğe, tacize, tecavüze, çocuk istismarına ‘Dur’ demek, kadın dayanışmasını yeşertmek için bir araya geldik. Bizi sosyal yaşamdan dışlamaya çalışan, eve hapseden, emeğimizi, işimizi görünmez kabul eden zihniyetlerin karşısında “Biz her yerdeyiz!” demek için bir araya geldik.”

Kadına yönelik şiddetin giderek arttığına da dikkat çeken Döner, 2019 yılında Türkiye’de erkekler tarafından 474 kadının katledildiğini belirterek şöyle devam etti:  “2020 yılı Ocak ayından bu yana ise 30 kadın yaşamından koparıldı. Dünyanın her yerinde şiddete ve ayrımcılığa uğrayan kadınlar; sosyal yaşamda, siyasette, ekonomide, eğitimde erkeğe göre geri planda bırakılmaya çalışılmakta; siyasal veya ideolojik nedenlerden dolayı ayrımcılığa uğramakta ve dışlanmaktadır. Bizler dünyayı değiştirecek gücümüz olduğuna inanıyoruz. Şiddetten arınmış, kadın-erkek eşitliğinin anayasal güvence altına alındığı; sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız ve adil bir dünyada yaşamak istiyoruz. Ve bu dünyayı inşa etmek için elimizden gelenden fazlasını yapacağız. Barıştan yana, adaletten yana, eşitlikten yana olan umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Dünyanın yarısını oluşturan biz kadınlar, hayatın her alanında dayanışmayı yeşertiyoruz.”

Nergiz Döner, 8 Mart’ta açılışı yapılan Mor Fidanlık’ın kadın dayanışmasının, birlik ve beraberliğin bir simgesi olarak, hep yaşayacağını, yeşereceğini ve her şeye rağmen var olacağını belirterek konuşmasını tamamladı. Açıklamaların ardından kadınlar Mor Fidanlık’ta hep birlikte fidan dikerek daha yeşil bir dünya için de katkıda bulundular.