2013 yılını Sabahattin Ali’ye armağan eden Nilüfer Belediyesi, bu üretken ve çok yönlü ismi yıl boyunca düzenleyeceği birçok etkinliğe konu edecek. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Nâzım Hikmet gibi, Abidin Dino gibi bu ülkeye, ülkenin ileriye dönük yüzüne bir şeyler katan, üreten, toplumla birlikte, toplum için söyleyecek sözlerini haykıran değerlerimize saygı duruşunda bulunmaya özen gösteriyoruz. Onların adlarını, eserlerini gelecek kuşaklara aktarabilmeyi hedefliyoruz. Sabahattin Ali de işte bu değerlerimizden biri. Üretkenlik kelimesinin anlamı onun yaşamında tam karşılığını buluyor. Biz de bu anlamı her yönüyle paylaşmak için bu yıl hayata geçirdiğimiz Yılın Yazarı etkinliklerimizde 2013 yılını Sabahattin Ali’ye ayırdık,” dedi.

Türk edebiyatının her geçen gün değeri artan yazarı Sabahattin Ali temasıyla gerçekleştirilecek buluşmalarda O’nun çok yönlü yaratıcılığının izleri sürüleceğini belirten Başkan Bozbey, “Etkinliklerimizde bize yol gösterecek olan kavram ise Sabahattin Ali’nin enerjisini aldığı “özgürlük” olacak. Bu sayede, ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda, daha sıkı sarılmamız gereken “özgürlük” kavramını Sabahattin Ali’yi her yönü ile tanıtarak tanıyarak bir kez daha sorgulayacağız. Çünkü biliyoruz ki özgür olmak için üretmek, üretmek için özgür olmak gerek,” diye konuştu.

Yılın Yazarı projesinin danışmanlığını yapan Sevengül Sönmez de, “1948’de aramızdan alınan ve gerçekte Türkiye’yi derinden etkileyen en büyük faili meçhul cinayetlerden biri olarak sıkça hatırladığımız ve hala hesabını sormamız gereken Sabahattin Ali’nin yok edilişi, sembolik olarak edebiyatın yok edilemeyeceğinin bir göstergesi. Sabahattin Ali gövdesiyle aramızdan ayrılmış olsa da eserlerinin bugün 2013’de Türkiye’nin her yerinde bu denli okunması çok ciddi ve önemli bir şey söylüyor. O da bir yazardan geriye kalan eserin okuyucusuna her zaman her koşulda ulaşacak olduğu,” dedi.

Nilüfer Belediyesi’nin Yılın Yazarı Sabahattin Ali etkinlikleri kapsamında, Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali ile yazarın hayatını kaleme alan Hıfzı Topuz ve Sevengül Sönmez ile söyleşiler yapılacak. Sabahattin Ali’nin hayatını belgeselleştiren yönetmenler konuk edilerek deneyimler paylaşılacak. Günümüz yazarlarının Sabahattin Ali’yi anlattığı buluşmaların yanı sıra akademisyenler de yazarın eserlerini nesnel bir yaklaşımla değerlendirecek. Nilüfer Belediyesi’nin örnek çalışmaları arasında yer alan “Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın” projesi kapsamında kırsaldaki 700 kadınla da Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf romanı ele alınacak.

Sabahattin Ali’nin çektiği fotoğraflar bir sergiyle beğeniye sunulurken, bu fotoğrafların öyküsünü Sevengül Sönmez paylaşacak. Türk edebiyatının bu önemli isminin eserlerinde konu ettiği kent ve kasabalar ise belgesel fotoğrafçılarının objektifinden günümüze yansıyacak. 2013 Sabahattin Ali Yılıetkinlikleri kapsamında film gösterimleri ve tiyatro da olacak. Sabahattin Ali’yi anlatan Ağaç İrfan adlı tiyatro oyunu sahnelenirken, yazarın eserlerinden beyaz perdeye uyarlanan filmler de gösterimde olacak.

Nilüfer Belediyesi Sabahattin Ali gibi çok yönlü ve yaratıcı bir yazarı gençlere tanıtmak amacıyla da okuma etkinlikleri gerçekleştirecek. Bu etkinliklerin konuğu Hakan Akdoğan, Mert Fırat, Sevengül Sönmez gibi isimler olacak. Nilüfer Belediyesi ayrıca kitap kapağı tasarım yarışması ve belgesel fotoğraf atölyesiyle de gençlere Sabahattin Ali’nin eserlerinin kendilerine verdiği ilhamla yaratıcılıklarını gösterme olanağı sunacak.