haber

Nilüfer’e iki ödül birden

Nilüfer Belediyesi’ne ayrıca Sosyal Sorumluluk kategorisinde de “Geleceğe Katılın” projesi ile jüri özel ödülü verildi.


Nilüfer Belediyesi’nin bitkisel ve yemek atıklarını organik gübreye dönüştürecek olan Kompost Ünitesi’ni hayata geçirdiği “Nilüfer’de Çöpe Atmıyoruz Toprağa Kazandırıyoruz” projesi, 2020 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’nın “Sağlıklı Çevre” kategorisinde ödüle değer görüldü.

Bu yıl 11.’si düzenlenen Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması Ödülleri’ne, 35 üye belediye, 102 projeyle başvurdu. Nilüfer Belediyesi de iki ayrı ödüle değer görüldü.

Nilüfer Belediyesi’nin, belediye olarak Bursa’da ilk kez gerçekleştirdiği ve katı atıkların dönüştürülmesiyle hem çevre sağlığına hem de ekonomiye katkı sağlayacak olan “Nilüfer’de Çöpe Atmıyoruz Toprağa Kazandırıyoruz” projesi “Sağlıklı Çevre” kategorisinde ödüle değer görüldü.

Nilüfer Belediyesi’ne ayrıca Sosyal Sorumluluk kategorisinde de “Geleceğe Katılın” projesi ile jüri özel ödülü verildi.

Nilüfer Belediyesi’nin ödüllendirilen “Nilüfer’de Çöpe Atmıyoruz Toprağa Kazandırıyoruz” Projesi, BEBKA’nın, 2018 Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında hibe kazanmıştı. Proje kapsamında Nilüfer Belediyesi, Ürünlü Mahallesi’nde bulunan Kent Bostanları’nda Kompost Ünitesi’ni kurdu.
Nilüfer’deki pazaryerlerinden toplanan sebze-meyve atıkları, Kompost Ünitesi’nde işlemden geçirilerek organik gübreye dönüştürülüyor. Kompost Ünitesi’nde haftada ortalama 1400 litre pazar atığı, katı atık depolama sahasına gitmeden gübreye dönüştürülüyor. Kompost Ünitesi’nde bugüne kadar elde edilen tonlarca gübre, ilk etapta Nilüfer’in kırsal mahallelerinde muhtarlar aracılığıyla belirlenen 40 örnek çiftçiye dağıtıldı.

Nilüfer Belediyesi’nin bostanlarında da kullanılan gübrenin çiftçilere dağıtımı devam edecek.

 

“Geleceği Katılın” Projesi’ne Jüri Özel Ödülü


Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Nilüfer Belediyesi’nin jüri özel ödülü verdiği “Geleceğe Katılın” Projesi de  gençlerin aktif vatandaşlık konusunda farkındalık edinerek yerel yönetimlerde ve yaşadıkları kentte söz sahibi olabilmeleri amacıyla hayata geçirildi.

 Üç aşamadan oluşan projenin İlk aşamasında farklı ülkelerden gelen katılımcılarla karar verme süreçlerinde gençlik katılım yöntemlerine yönelik eğitimler ve etkinlikler gerçekleştirildi.  İkinci aşamada bu yöntemler temel alınarak Nilüfer yerelinde gençlerden oluşan 30 katılımcı ile bir eğitim ve çalıştay düzenlendi.  Bu aşamanın sonucunda Nilüfer Belediyesi’nin “2020-2024 Stratejik Planı”na gençlerin dâhil olmasına yönelik bir yol haritası oluşturuldu. Son aşamada da Nilüfer yerelinde oluşturulan yöntem, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan 15 belediyeden 19, Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisinden 7, Nilüfer Belediyesinden 4 katılımcının dâhil olduğu toplam 30 katılımcıyla birlikte ulusal bir katılımcılık modeline dönüştürüldü.  Böylelikle gençlerin yerel yönetimlere tam ve sağlıklı katılımı gerçekleşmiş ve yerel yönetimlerin stratejik planlarına genç bakış açısının nasıl yansıtılacağı belirledi.