İmge kavramı Nilüfer’de ele alındı

İmge kavramının tanımlanamadığını belirten Yalçın Armağan, şiirin modernleşmesinde şairin bireyselleşmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri tarafından Türk şiirinin en önemli eleştirmenlerinden Mehmet H. Doğan anısına düzenlenen yarışmada geçtiğimiz yıl ödülün sahibi olan Yalçın Armağan Kütüphane etkinliklerinin söyleşi konuğu oldu.

‘Mehmet H. Doğan Ödülü Söyleşi: “İmgenin İcadı” başlıklı söyleşi de Yalçın Armağan, Seçici Kurul Üyesi Orhan Tekelioğlu’nun sorularını yanıtladı. Alınan ödüllerin değerinin jürinin kıymetli olmasıyla arttığını ifade eden Yalçın Armağan, Nilüfer Belediyesi’nin edebiyat dünyası için anlamlı etkinliklere imza attığını söyledi. İmge kavramının çok kullanıldığını ancak tanımlanamadığını ifade eden Yalçın Armağan, “Bugün imgenin ne olduğunu sorduğumuzda cevabını net alamıyoruz. Şiir söz konusu olunca imge her şeyi açacak kavram gibi duruyor. Ülkemizde şiir kavgası 1965 ile 1980’li yıllar arasında yoğun olmuş. Bu coğrafyada şiirde özerklik istenmeyen bir durum. Türkiye’de biçimcilik küfür gibi kullanılmış. Ama avangard hareketler bu biçimi başka yerde şekillendiriyor” dedi.

Şairin bireyselleşmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Yalçın Armağan, “Şairin bireyselleşmesi şiirin modernleşmesi için gereklidir. Türkiye’de okur da basit şiiri tercih ediyor. Ama bu tutum yavaş yavaş değişiyor. Günümüz şiirinde yeni eğilimler gözlemleniyor. Şiirlerde çeşitlilik arttı. Atilla İlhan imge bağlamında birçok eleştiride bulunmuştur. Ama imge kavramını ortaya koymak için kendi şiirlerinde kullanmıştır” diye konuştu.