“Hayatımız haklarımız mücadelemiz bizimdir”

Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasını da istedi.

Nilüferli kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde basın açıklaması düzenleyerek kadınların beklentilerini dile getirdi.

Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Nilüfer Belediyesi iş birliği ile düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda kadın katıldı.

Nilüfer Belediyesi Halk Evi önünde düzenlenen basın açıklamasını Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nergiz Döner yaptı. 8 Mart’ın, kadınların en büyük dayanışma günü olduğuna dikkat çeken Nergiz Döner, hafta sonunda Samsun’da yaşanan şiddet olayının derin üzüntü yaşattığını ifade etti. Emeği ve yaşamı üreten kadınların, eşit ve özgür bir dünya istediklerini ifade eden Nergiz Döner, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir kez daha pandemiye rağmen alanlara, sokaklara çıkıp sesimizi duyuruyoruz. Biz kadınlar,  yüzyıllardır şiddetin her türlüsünü, yoksulluğu, işsizliği, güvencesizliği, savaşı, ırkçılığı, gericiliği, cinsiyet ayrımcılığını en yoğun ve en ağır biçimde yaşayanlarız. Biz kadınlar bu yıl da tüm bunlara ‘dur’ demek, kadın dayanışmasını büyütmek için bir araya geldik. Bir kişi daha eksilmemek için, hayatlarımızı savunmak için bir araya geldik. Yaklaşık bir yıldır hayatımızda olan pandemi yine en çok biz kadınları olumsuz etkiledi. Kadınlar, erkeklere göre çok daha fazla iş kaybına uğradılar. Erkeklerin işsiz kaldığında bir yıl içinde yeniden iş bulma ihtimalleri yüzde 70 civarındayken, kadınlarda bu oran yüzde 30 oranında oldu. Kadınlar istihdam dışı bırakıldıkça yeniden iş bulma ihtimalleri de o kadar düştü. 2020 yılında 300 kadın cinayeti işlenmiş, 171 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 300 kadından 182’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi. Yaşanan, tam anlamıyla bir cinskırımdır” dedi.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun en büyük kazanımları olduğunu belirten Nergiz Döner, “Fakat uygulanması şöyle dursun, elimizden alınmaya çalışılıyor. Bize hiçbir hakkımız altın tepside sunulmadı. Uzun yıllar süren kadın mücadelesi sonucunda elde ettik. Tam da bu yüzden bir kez daha söylüyoruz; haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284’ü etkin uygulayın. Toplumsal cinsiyet eşitliğini tanıyın. Şiddeti izlemeyin müdahale edin, cezasızlığa son verin. Ekonomik haklarımızı güvence altına alın. Tacizin, tecavüzün, kadın cinayetlerinin olmadığı, kadın beyanının esas alındığı, cinsel yönelim ve cinsel beyanı ile ilgili kimsenin ayrımcılığa uğramadığı, kazanılmış haklarımızın tartışma konusu yapılmadığı eşit ve adil bir dünya kuracağız. Barıştan yana, adaletten yana, eşitlikten yana olan umudumuzu kaybetmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer de kadınlara yönelik şiddete tepki gösterdi. Kadınların yalnız olmadığını ve birbirinden güç aldıklarını belirten Sibel Özer, “Kadınlar haklarını biliyor ve hayatın her alanında olmak istiyor. Ötekileştiren ve yoksullaştıran her düşünce ve sisteme karşı duruyoruz. Pandemiyle birlikte kadının ev içi şiddeti daha da arttı. Kadınların dünyayı değiştirecek gücü vardır. Omuz omuza vererek emeğimizi büyütebiliriz. Kadına yönelik yaşanan şiddet tüm toplumun sorunudur. Eşit ve adil bir dünya kurana kadar mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

Açıklamaların ardından kadınlar, slogan atarak haklarına dikkat çekti.