haber

Gülten Akın: Şiir bir büyüdür

Nilüfer Belediyesi Şiir Kütüphanesi’nin her ay düzenlediği Şairin Şiir Evreni etkinlikleri kapsamında Milliyet Gazetesi tarafından Türkiye’nin yaşayan en büyük şairi seçilen Gülten Akın, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde okurlarıyla buluşarak hayatını anlattı.


Türk şiirinin önemli isimlerinden Cevat Çapan ve Gonca Özmen’in de yer aldığı söyleşide usta şair Gülten Akın, şiiri bir labirente benzettiğini söyledi.

Akın, “Şiir sayesinde gündelik dilimizi zenginleştiriyoruz. Dili bozuyoruz, ekliyoruz, iletişim kuruyoruz. İleti yapmıyoruz iletişim de sağlıyoruz. Ben şiiri labirente benzetiyorum. Şair bir yerden girer öteki yandan da okur ona ulaşmaya çalışır. Fakat şairin gittiği yerle okurun ulaştığı yer farklı olabilir. Çok ilginç şeyler olur şiirde. Yeniden yeniden yorumlanır. Bu benim için enteresandır. Bir şiirin üç kez yorumlandığını biliyorum, bir dizenin kaç kez yorumlandığını biliyorum bir sözcüğün kaç defa anlamlandığını biliyorum. Doğadaki her şeyin şiirin konusu olabileceğini anlatan Gülten Akın, “Şiir bir büyüdür. Bu büyüyü şair dille oynayarak, dille savaşarak daha doğrusu dili parçalayarak yahut ekleyerek içindeki sesi çıkartarak müzikalitesini ortaya koyar. Şiir yazılacak olayda doğadan, nesneden, insan ilişkilerinden nirengiler seçilir. Anlatmak istediğimiz şeyin uç noktalarını seçeriz ve şiirde bir gerilim yaratmak isteriz. Şiirdeki gerilim o uç noktaların birleşmesiyle olur ve şiire o yüzden yüksek gerilim diyebiliriz,” dedi. 

Akın, sanatçının amacının dünyayı değiştirmek olduğunu hatırlattı. Gülten Akın şöyle devam etti: “Şiir hayatın içinde olan şeyleri yansıtır ya da ulaştırır. Şiir bir de hayatı anlamaya ve değiştirmeye çalışır. Şiir isyancıdır. Şiir bireyselde olsa kamusal da olsa isyancıdır. Yani kendi kendine de aşkalarına da kişi olarak isyan ettiği gibi bulunduğu topluma, ülkeye ve dünyaya da baş kaldırır. Dünyayı değiştirmek ister. Şiir bir eylem değil. Şiir belki yol açıcı yol gösterici bir ışık olabilir. Genç şairler belki öyle bir yol öyle bir dil bulabilirler ki şiirin verdiği umut dünyayı değiştirmeye, sanal olarak değiştirmeye düşündükleri şey belki sahiden dünyayı değiştirmek için bir umut olabilir. Bu umut bugün anlıyorum ki herşeyden daha önemli. Öyle bir karmaşanın içinde yaşıyoruz ki, uygar diye bildiğimiz ülkeler, insanlar en barbar yönlerini, silahlarını kullanıyorlar. Ortadoğu’da ki durumu biliyorsunuz, herkes biliyor, dünya biliyor ama bunu değiştirmeye çalışmak için de fazla güçleri yok. Güçleri olanlar ellerinde silahı tutanlar, her türlü parayı tutanlar. Yine de o umudu kullanmakta yarar var. Kahve dövücünün hık deyicisi de olsak bunu yapalım. Yani biz yaptığımız işi yapmaya devam edelim. Daha yeni daha güzel diller bulalım.” 

Söyleşinin ardından okurlarının kitaplarını imzalayan Gülten Akın’a, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şafak Pala teşekkür ederek Karikatür Atölyesi öğretmeni Ahmet Aykanat tarafından yapılan portreyi takdim etti.