haber

Nazım Hikmet Sergisi yoğun ilgi görüyor

Nâzım Hikmet’in 1951’de Türkiye’den ayrıldığı yıldan başlayarak ölüm tarihi olan 1963’e kadarki yurt dışında geçirdiği hasretlik yıllarında çekilen pek çok fotoğrafı bu sergide yer alıyor. Ayrıca Rusya’daki arşivlerden getirilen, daha önce Türkiye’de görülmemiş çok özel fotoğraflar da sergileniyor. 

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin Nâzım Hikmet’in doğumunun 111.Yıldönümü için düzenlediği Alnımın Çizgilerindesin Memleketim- Nâzım Hikmet’in Yolculuk Fotoğrafları Sergisi, Nâzım Hikmet’in “Rüyalarımın Memleketi" diye adlandırdığı Moskova’ya üçüncü gidişinden sonraki 1951-1963 yılları arasındaki fotoğraflarını kapsıyor.

Serginin küratörü M. Melih Güneş sergi ile ilgili şöyle konuşuyor: “Kültür varlığı, geleneklerin dışında yalnızca yapılar, arkeolojik kalıntılar, doğal sitler ya da birkaç bin yıllık elyazmaları değildir. Şairin yolculuklarından sayılabilecek bu sergiyi, Nâzım Hikmet gibi bir kültür varlığımızın edebi mirasının şehrine ulaşma yolculuğunda ‘Bir gül bahçesinde dinlenme’ gibi görüyor, hasret ve ümitten ibaret Nâzım Hikmet’in ‘Bir yerlerde bir sevinç günün birinde fışkırır’ diyen sözüne kulak veriyorum.”

Yapı Kredi Kültür Merkezi yetkilileri, serginin amacının Nâzım Hikmet’in eserlerini bir katalogda toplamak ve daha sonra kurulabilecek bir Nâzım Hikmet müzesi için kaynak temin etmek olduğunu da hatırlatıyor. 

Serginin oluşmasında emeği geçen, katkı koyan ve özel arşivlerini açan kişi ve kuruluşlar da şöyle: 

Sergi Organizasyonu: Veysel Uğurlu
Küratör: M. Melih Güneş
Grafik Tasarım: Yeşim Balaban
Grafik Uygulama: Hasan Fırat
Dijital Baskı: Color Life
Aydınlatma ve Teknik İşler: Sergikur
Arşivler: Vera Tulyakova-Hikmet Arşivi, Rusya Devlet Edebiyat ve Sanat Arşivi (RGALİ)
M. Melih Güneş Arşivi, Azerbaycan Devlet Edebiyat ve Güzel Sanatlar Arşivi, Azerbaycan C. Cabbarlı, Devlet Tiyatro Müzesi Arşivi, Niyazi Ev-Müzesi (Bakû), Gürcistan Devlet Fotoğraf ve Film Arşivi, Feliks Gohman Arşivi