Nilüfer’de kadın hayata daha yakın

Nilüfer Belediyesi’nin dört yıl önce 50 kadınla başlayan Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın projesi kapsamında, Büyükbalıklı, İrfaniye, Görükle, Göçmen Konutları, Kayapa, Hasanağa, Akçalar, Gölyazı, Dağyenice, Gümüştepe (Misi) ve Çalı’dan çok sayıda kadın iki güne yayılan etkinlik kapsamında yazar Sabahattin Ali’yi ele aldı. 2013’ü Sabahattin Ali Yılı ilan eden Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği organizasyonlar, “Kadın Hayata Yakın” projesine de yansırken, ilk kadın gurubu önce Akçalar Köyü’nde düzenlenen piknikte sohbet edip baharın keyfini çıkardı. Buradaki toplantıya Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Metin Tuncel ile Başkan Yardımcısı Recep Tanlak da katıldı.

Kadınlar daha sonra Gölyazı Köyü’nde restore edilen ve kültürevi olarak kullanıma açılan kilisede, Edebiyat Tarihçisi Sevengül Sönmez’in, Sabahattin Ali’nin yaşamını ve eserlerini anlattığı söyleşisine katıldı. Nilüfer Belediyesi’nin “Yılın Yazarı Sabahattin Ali” etkinliklerine de katkı koyan Sönmez, ünlü yazarı kadınlara doğumundan ölümüne fotoğraflarla anlatırken, diğer yandan da dönemin Türkiye panoraması hakkında bilgi verdi. Sabahattin Ali’nin 65’inci ölüm yıldönümüne de denk gelen söyleşide kadınlar ünlü yazarı yakından tanıma fırsatı buldular. Toplantı sonunda kadınlar başta  Kuyucaklı Yusuf  romanı olmak üzere yazarın öykülerindeki karakterler hakkında, Sevengül Sönmez’e sorular yönelttiler. İkinci kadın gurubu da önce Misi Köyü’nde düzenlenen kahvaltıya konuk oldu. Aynı gurup daha sonra Konak Kültürevi’nde yine Sevengül Sönmez’in Sabahattin Ali söyleşisini dinledi.

Çeşitli sosyal etkinliklerle, özellikle Nilüfer’e yeni bağlanan mahallelerdeki kadınları yaşamın içine çekmeye çalışan “Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın” projesi, okur-yazar buluşmalarıyla da farklı bir ivme kazandı. Sinema ve tiyatro etkinliklerinin yanı sıra kişisel farkındalıklarını artırmalarına katkı sağlayan çeşitli panellere de Nilüfer Belediyesi’nin bu projesi aracılığıyla katılma olanağı bulan kadınlar, şimdiye dek Ayşe Kilimci, Ayla Kutlu, Özlem Narin Yılmaz, Nursel Duruel, Erendiz Atasü, Seray Şahiner ve Gülseren Engin ve Buket Uzuner’le buluşup kitapları hakkında sohbet etti. Nilüferli kadınlar son olarak da Sevengül Sönmez aracılığıyla Sabahattin Ali’yi tanıma fırsatı buldu.