haber

Nilüfer’de sokak hayvanları “yoğun bakım”da

Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi verdiği her türlü klinik hizmetlerinin yanı sıra sokak hayvanlarını da sahiplendirerek önemli bir sorunu ortadan kaldırıyor. Evcil hayvanlar için pansiyon hizmeti de veren merkez, bırakılan evcil hayvanları misafir ederken, hayvan sahiplerine rahat hareket edebilme imkanı sunuyor. 

Nilüfer Belediyesi, kendisine bağlı Veteriner İşleri Müdürlüğü Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’nin çalışmaları ve hizmetleriyle de örnek oluyor. 2003 yılında yerel yönetimler bazında hayvan tedavi ve bakım merkezi adı altında kurulan merkez bu alanda Türkiye’de ilkler arasına girmeyi başarmış.

Klinik, tedavi, yoğun bakım, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, sahiplendirme ve  pansiyon hizmetleriyle dikkat çeken merkez, nitelikli kadrosuyla yılda 2 bin civarında klinik hizmeti verirken, sadece geçtiğimiz yıl bine yakın sokak hayvanını sahiplendirmiştir.

Yapılan çalışmalar ve tesis hakkında bilgi veren Nilüfer Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürü Mürsel Büyükçoban, Nilüfer Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’nin nitelik ve işlevlerini şu sözlerle ifade ediyor:  “Yerel yönetimler bazında Türkiye standartlarına göre çok donanımlı bir merkezimiz var. Yoğun bakım, tedavi klinikleri, operasyon ve izleme müşaade salonu, laboratuarı ve röntgen bölümüyle birçok alanda hizmet verebiliyoruz. Ülkemizde sokak hayvanlarının kontrol altına alınması büyük bir sorun. Yılda yaklaşık 2 bin civarında klinik hizmeti veriyoruz. 2011 yılında bin aşılama, 913 sahiplendirme, 980 kısırlaştırma ve 132 pansiyon hizmeti verdik.” 

Dahiliye ve Genel Cerrahi uzmanlarından oluşan cerrahi kadro tarafından önemli operasyonlara imza attıklarını kaydeden Büyükçoban, merkezde yeni doğan yavrulara da kucak açtıklarını söylüyor. Merkezin en büyük amacının sokak hayvanları sahiplendirmek olduğunu vurgulayan Büyükçoban “Biz yavrulu annelerin kendilerini ve yavrularını kısırlaştırarak doğaya geri dönmelerini veya sahiplendirmeyi sağlıyoruz. Neticede onlar da bir can ve biz bu canlara sahip çıkmalıyız,” diyor.

Nilüfer Belediyesi’nin Alaaddinbey hizmet binasının hemen yanı başında yer alan merkezde, kedi ve köpeklerin bulunduğu kafesleri incelediğinizde birbirinden çeşitli ırklar ve cinslerle karşılaşmanız mümkün. Çoğu ise hayvalardan çok insanların şiddetine maruz kalmış ve tedirginlikleri her hallerinden belli oluyor. Onlar açısından insanlarla yaşamanın en zor yanlarından biri ise kuşkusuz maruz kaldıkları trafik kazaları. Merkezi gezdirirken bir av köpeğinin kafesi önünde duran Mürsel Büyükçoban, bu av köpeğinin geçtiğimiz hafta trafik kazası geçirdiği için merkeze getirildiğini ve ayağına platin takıldığını söylüyor. 3 ayağı ile yaşaması imkansız olan ve “umutsuz vaka” olarak merkeze getirilen bu av köpeğinin sağlığına kavuşması onu da çok sevindirmiş.

Büyükçoban’a göre sokak hayvanlarının kent yaşamında sorun haline gelmesinin nedenlerinden biri de sahiplenmek için alınan evcil hayvanların bir süre sonra sokağa bırakılmaları. Bu konuda hayvanseverleri uyaran Büyükçoban, “Hayvanseverler sahiplenmeden önce iyi düşünsünler. Yaz aylarında alınan hayvanlar okullar açılınca sokağa bırakılıyor ve kent yaşamı için sorun haline geliyorlar. Aslında onlarda sevgi ve şefkatle yaşıyorlar. Geçici hevesle değil kalıcı kararla hareket edelim. Bakamayacağımız hayvanların canlarını tehlikeye atmayalım,” diye konuştu.