Tekstil BAOB’da mercek altına alınıyor

8-10 Mayıs tarihleri arasında tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün analiz edileceği  sempozyuma katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tekstil kenti Bursa’nın sempozyuma ev sahipliği yapmasının önemini vurgulayarak, sektörün teknolojisi ve yenilikçi düşüncelerin gelişmesinde öncü olacağını söyledi.

TMMOB KMO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Besleme’nin Nilüfer çayının kirli akmasıyla ilgili yorumlarını da değerlendiren Başkan Bozbey, Nilüfer çayının Nilüfer Belediyesi’ne bağlı olmadığını belirterek sıkıntısını biz çekiyoruz, dedi.

Bozbey, “Nilüfer çayı, bölgede bulunan sanayici, iş adamları ve girişimcilerin bu konuya tamamıyla eğilmedikleri sürece kirli akmaya devam edecektir” şeklinde konuştu. Kentte yapılan arıtma tesislerinin de işletme maliyetlerinden dolayı çalıştırılmadığını sözlerine ekleyen Mustafa Bozbey, “Suyumuzu ölçüp, BUSKİ’yle paylaşıyoruz. Fabrikalar yeraltı kaynaklarını çevre koşullarını düşünmeden kullanıyor. Yer altından sondaj yaparak çıkarttıkları temiz suyu kullandıktan sonra atık suları da aynı şekilde yer altına sondaj sistemiyle taşıyorlar. Böyle bir ortamda yeraltı sularının içilebilmesinin mümkün olmadığını,” ifade etti.

Sempozyuma katılan Bursa Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu da, “Gerek Bursa, gerekse Türkiye açısından tekstilin gelişmesi bizler için gerçekten çok önemli. Diğer ülkelere göre geri kalmış bu sektörün gelişerek Ulu Önder Kemal Atatürk’ün dediği gibi, çağdaş medeniyetler seviyesine çıkmak için çalışmalıyız,” dedi.

TMMOB TMO Yönetim Kurulu Başkanı Melike Anıl Bingöl ise, tekstil sektöründe kapanan şirketlerin kapanma oranlarının son yıllarda hızla artmaya başladığını dile getirdi. Bingöl, “Yüzde onlardan yüzde otuzlara yükselen kapanma oranları karşısında bugün dünyada piyasanın sadece yüzde 4’üne sahibiz. Makina ithalatında dünyada 4’üncü sırada yer alırken ithalatta ise 14’üncü sıradayız. Bu rakamlara bakıldığında tekstil sektörü her geçen gün kan kaybediyor diyebiliriz. 2012 yılında 25 milyar dolar olarak hedeflenen rakam 13 milyar dolarda kaldı. Bugün 2023 yılı için 100 milyar dolarlık bir hedef önümüze konuluyor ve ben bu hedefin gerçekleşmesinin imkansız olduğunu düşünüyorum,” şeklinde konuştu.