Proje / Faaliyet Adı : Misi Koruma ve Yaşatma Projesi
Projenin Amacı : Kültürel mirası korumak,yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak.
Projenin Hedef Kitlesi : Misi Köyü ve çevresinde yaşayan halk, ziyaretçiler
Projenin Paydaşları : Bursa Valiliği/ Uludağ Üniversitesi/ Nilüfer /Kaymakamlığı/ Nilüfer Belediyesi/ Büyükşehir Belediyesi/ ÇEKÜL Vakfı/ Gümüştepe muhtarlığı/Nilüfer Yerel Gündem 21/ B.K.T.V.K.K./Buski/D.S.İ./ TEDAŞ/ Orman Bölge Müdürlüğü,Büyükşehir
Proje Sorumlusu : Nilüfer Belediyesi
Projenin Başlangıç Tarihi : 2006
Projenin Bitiş Tarihi : 2016
Projenin Sonuçları : Misi
Misi Köyü halen Nilüfer İlçesi, Gümüştepe Mahallesi sınırlarında kalmakta olan, tarihi ve doğal değerleri nedeniyle de Bursa Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca Kentsel Sit Alanı, 1. Derece Doğal Sit Alanı ve 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Yerleşmede halen 27 adet tarihi yapı, 2 adet çeşme ve 1 adet anıt ağaç tescil edilmiş olmasına rağmen alan içerisinde benzer özelliklere sahip daha çok sayıda tescil edilebilir yapı bulunmaktadır. 17. ve 18. yy. inşa edilen ve günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış olan bu yapıları bir kültürel miras olarak görmek, korumak ve yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak sorumluluğudur.
Bu nedenle Nilüfer Belediyesi olarak bir proje ekibi kurularak Misi Köyünde bir çalışma başlatılmıştır.
Proje ekibi 20.01.2006 tarihinde ilk toplantısını yaparak proje çalışmalarına başlamıştır. Bu toplantıda proje ismi netleştirilerek çalışmaya “Misi Koruma ve Yaşatma Proje”si adı verilmiştir. Söz konusu projenin ortakları ise; Bursa Valiliği, Nilüfer Kaymakamlığı, Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Gümüştepe Muhtarlığı, Çekül Vakfı, Uludağ Üniversitesi, B.K.T.V.K.K., Buski, D.S.İ., TEDAŞ, Orman Bölge Müdürlüğü ve Nilüfer YG21 olarak belirlenmiştir. Bu toplantıda ayrıca projenin kısa, orta ve uzun vadedeki eylem planları oluşturulmuştur.