Nilüfer bendine sığmadı taştı

Cumhuriyet’in 90’ıncı yılında Nilüfer muhteşem bir kutlamaya sahne oldu. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’na sığmayan yüz binlerce Cumhuriyet sevdalısı, Bayramı’nı geçtiğimiz yıla oranla daha yoğun bir katılım ve büyük bir coşku ile kutladı. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda toplanan yaklaşık 350 bin Nilüferli, ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle ışıl ışıl görüntüler oluştururken, hep bir ağızdan söylenen marşlar ve sloganlarla Cumhuriyet’e sahip çıkma andı içtiler.

Cumhuriyet Yürüyüşü sırasında, yürüyüş güzergahında kurulan led ekranlar tüm detayları aktardı Yaşlı, genç, çocuk demeden yürüyüşe katılan yüzbinlerce binlerce kişi, Cumhuriyet’in 90’ıncı yılında 10. Yıl Marşı'nı söyleyerek coşku dolu anlara imza attı.  Ritim Art Bandosu  ile Nilüfer Halk Dansları Topluluğu da  türkü ve marşlarla yürüyüşe eşlik etti.

Nilüfer Belediyesi’nin yüzbinleri buluşturan Cumhuriyet kutlamasına Başkan Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP İl Başkanı Metin Çelik, Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, AKP Nilüfer İlçe Başkanı Alpaslan Yıldız, CHP eski Milletvekilleri Kemal Demirel ile Mehmet Küçükaşık  ve çok sayıda Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi de katıldı.

"Hepimiz Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Ne Mutlu Türk'üm diyene" sloganları atan Nilüferliler, yaklaşık 1 saat süren yürüyüşün ardından konser alanına ulaştı. Yüz binlerce kişi konser alınana sığmayınca Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda insan seli oluştu. Nilüferliler ilk olarak sahneye çıkan Nilüfer Halk Dansları’nın gösterisini izlerken ardından  Ritim Art Bandosu’nun marşlarını dinledi. Daha sonra Nilüfer Çok Sesli Korosu’nun eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve hep bir ağızdan İstiklal Marşı okundu.

Coşku dolu binlerce Cumhuriyet sevdalısına seslenen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tarihe damgasını vuracak bir konuşma yaptı. Başkan Bozbey kürsüye Cumhuriyet ile yaşıt iki Atatürk sevdalısıyla birlikte  Nilüferli çocuk ve gençlerle çıktı. Bozbey konuşmasına;

“Yurttaşlarım…. Cumhuriyet sevdalıları. Cumhuriyet’in yılmaz bekçileri. Merhaba… Uludağ’ın eteklerinde, Uludağ gibi heybetli, Uludağ gibi dik duran
Cumhuriyet sevincini sele dönüştüren Nilüferliler merhaba….Analar, Babalar, Bacılar, Gençler,Cumhuriyet’in güvencesinde yaşayan çocuklarımız, Merhaba….Ekranları başında  bizleri izleyen yurdumun güzel insanları Türkiye’nin dört bir yanında elinde bayrak dalgalandıran Cumhuriyet coşkusunu içinde volkan gibi taşıyanlar Gezi’de,  ODTÜ’de “Bu vatan bizim” diyenler, “Bağımsızlık benim karakterim” diye bağıranlar “Biz öteki değiliz” “Kimseyi de ötekileştirmiyoruz” diyenler Merhaba…Cezaevlerinde bizi sessizce dinleyen Cumhuriyet’in cesur savunucuları Merhaba..Nilüfer’den herkese selam olsun.

Cumhuriyetimizin 90”ncı yıldönümü kutlu olsun…Gururluyuz, coşkuluyuz, duygu doluyuz. Geçen yıl burada yüz binlerdik, şimdi iki katıyız. Nilüfer’de lodos gibi esip Cumhuriyet’e sahip çıkmaya çalışıyoruz” diye başladı.

Halkın karşısına eli boş çıkmadıklarını belirten Bozbey Avrupa Kalite Ödülleri çerçevesinde alınan “Başarı Ödülü’nü tüm Nilüferliler ile paylaştı. Bozbey şöyle dedi: ”Cumhuriyet’in 90’ıncı yılında karşınıza elimiz boş çıkamazdık. Çıkmıyoruz da…Biliyoruz ki; sizlere olan borcumuzu sadece ve sadece çalışarak ödeyebiliriz. İşte bu bilinçle, Avrupa’da tarih yazdık!

Nilüfer Belediyesi, Cumhuriyet’in 90. yılında tarihe adını altın harflerle yazdırdı!..“Avrupa Kalite Başarı Ödülü”nü Türkiye’ye getirdik. Ödülün gerekçesi ise en az ödül kadar anlamlı “Vatandaşa kattığımız değer”!.. Ne mutlu bizlere, ne mutlu…”

Cumhuriyet’in değerlerine dikkat çeken Başkan Bozbey, hiç kimsenin bunu gölgeleyemeyeceğini belirtti. Bozbey şöyle konuştu: “ Bizlere parlak bir gelecek, onurlu bir yaşam, tam bağımsız, çağdaş ve ulusal bir devlet armağan edenlere sonsuz minnet duyuyorum. Cumhuriyet, bilgisizliğe, bağnazlığa, yobazlığa, yoksulluğa, çaresizliğe karşı verilen savaşımın adıdır. Yüce Önder'in deyişiyle, "Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerin kimsesidir."  Günümüzün en geçerli sözcüğü maalesef  “Yandaş”  olmuştur. Yandaşlık neredeyse alkışlanacak bir davranış özelliği haline gelmiştir. Bilimsel eleştiri yerini; dogmatizme, hurafelere bırakmıştır. Bilimsel düşünüş, karşısında açıkça meydan okumayı bulmaktadır… Türkiye Cumhuriyeti’nin aydın yurttaşları bu ülkede yok sayılmaktadır...

Cezaevlerine atılmakta, işsiz bırakılmaktadır! Sesimi yükselterek bir kez daha söylüyorum: 90 yıllık Cumhuriyet’in yurttaşları işte burada, salonlarda değil, alanlarda. Kim ne yaparsa yapsın, kim ne derse desin çağdaşlık yolunda ilerlememizi kimse durduramaz. Aklımızda bilim, yüreğimizde Atatürk sevgisi var. Kimse kesip atamaz, kimse engel olamaz. Bu meydan Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’e sahip çıkanlarla dolu. Nilüfer çağdaş Cumhuriyet’inden asla vazgeçmeyecek.”

Gelecek yıl daha da yoğun bir katılım için halktan söz alan Bozbey kendisinin de bu meydanda olacağını söyledi. Bozbey, “Nilüfer halkı 29 Ekim 2014’te burada buluşacak mıyız? Söz veriyor musunuz? Burada olacak mısınız? Olacak mısınız? O zaman, ben de sizinle burada olacağım!..Bu destanı hep birlikte yazdık, hep birlikte yazacağız. Yurdumun en güzel bayramı, en büyük bayram, Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!”

Başkan Bozbey’in konuşması uzun süre alkışlarla ve tezahürat kesildi. Bozbey’in konuşmasının ardından sahne alan ünlü sanatçı Candan Erçetin muhteşem konseriyle tam bir müzik ziyafeti yaşattı. Candan Erçetin, sevilen şarkılarını FSM Hastane Alanı’nı dolduran yüz binler için söyledi. Başkan Mustafa Bozbey, ünlü sanatçıya Cumhuriyet coşkusuna ortak olduğu için teşekkür ederek, konser sonunda çiçek verdi.