haber

Genç yazar Ayfer Tunç, Bursalı okurlarıyla buluştu

Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi'nde düzenlenen okuma, söyleşi ve imza etkinliğinde Yeşil Peri Gecesi isimli son kitabından Biz İşte Böyleyiz başlıklı bölümün okumasını yapan Ayfer Tunç, ardından okurlarının sorularını yanıtladı ve kitaplarını imzaladı.

Yazmayı varlığının temel parçası olarak tanımlayan Ayfer Tunç, kendisine yöneltilen bir soruya cevap verirken "Yazmak benim için bir alacakaranlık ânı, bilincin berrak, pırıl pırıl aydınlığı ya da bilinçdışının karanlığı arasındaki bir şey," dedi. Genellikle geceleri çalışabildiğini belirten yazar, her metni en az iki kez yazdığını anlattı. Tunç, "Yazmak bir tür terapi. Bilinçdışında olan yazarken sızıp metne geçiyor ve sonra bilinç ânında okurken o metin yeniden yazılmış oluyor," diye konuştu. 

Her gün düzenli olarak yazı çalıştığını, yazmak niyetiyle masaya oturduğunda yazabilecek bir duygu oluşmamışsa şiir okuduğunu anlatan Tunç, "Ruhu asıl besleyen şiirdir," dedi. Üniversite yıllarında şiir okumaya başladığını ve ana okuma damarlarından birinin şiir olduğunu belirten Tunç, "Edebiyatımda bir sıçrama varsa bunun nedeni şiirdir," diye konuştu. 

İkinci bir sıçramanın da 2000'li yıllarda psikoloji okumaya başlamasıyla gerçekleştiğine dikkat çeken yazar, "Psikoloji okumaya Freud külliyatıyla başladım. Bu bana insan ruhunu anlamada büyük bir anahtar verdi. Bu sayede bilinçdışı ve edebiyat arasındaki ilişkiyi deşifre etmeye başladım," dedi.

Tunç, “Yazın hayatınızda etkilediğiniz yazarlar kimlerdi?” şeklindeki bir soruya ise, Oğuz Atay ve Ahmet Hamdi Tampınar cevabını verdi. “Bizim kuşağın öfkesi ve hüznü biraz da Oğuz Atay’dan gelir,“ diyen Tunç ilginç bir değerlendirmede bulunarak, “Oğuz Atay bugün yaşasaydı benden çok daha öfkeli olurdu. Hatta anarşist olurdu,” dedi.

1964’te Adapazarı’nda doğan ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitiren Ayfer Tunç, üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerinde yazılar kaleme aldı. 1989 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi Öykü Armağanı’na katılan ve Saklı adlı yapıtıyla birincilik ödülüne değer bulunan yazar, 1999-2004 arasında Yapı Kredi Yayınları’nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. Ayfer Tunç'un öykü ve roman alanlarında yayınlanmış 11 eseri bulunuyor.