haber

Nilüfer’in 2. Kadın Dayanışma Merkezi Görükle’de açıldı

Kadınların, sosyal, kültürel ve iş yaşamı içinde olması için çok sayıda projeyi hayata geçiren Nilüfer Belediyesi, zor günlerinde de onların yanında.

 

Nilüfer Belediyesi, fiziksel, psikolojik, cinsel her türlü şiddete maruz kalan kadınlara destek olmak amacıyla Görükle Kadın Dayanışma Merkezi’ni de açtı.

 

Nilüfer Kadın Dayanışma Merkezi’nin ardından ilçede açılan ikinci merkez olan Görükle Kadın Dayanışma Merkezi, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey ve CHP Bursa İl Başkanı Zafer Yıldız’ın katılımıyla hizmete girdi.

 

Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı açılış töreninde konuşan Başkan Bozbey, sözlerine “Keşke bu çalışmalara gerek olmasaydı” diyerek başladı. Türkiye’de maalesef 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığına dikkat çeken Başkan Bozbey, “Sadece 2014 yılı içinde 250 kadın, erkek şiddeti nedeni ile canından oldu. Yazık ki, bu ülkede cinsel istismar, hem kadınlarımıza, hem çocuklarımıza yönelik bir tehdit”   ifadelerini kullandı.

 

“Zihniyet sorunu”

Toplumsal algıda kadın ve erkeğin eşit olmadığını vurgulayan Başkan Bozbey, “Bu durum toplumun temellerini çok ciddi bir biçimde sarsıyor. Bu bir zihniyet sorunudur. Kadına yönelik şiddetin temel nedeni ‘erkeklik iktidarı’ sağlamaya çalışan zihniyetin, bunu bir sistem haline getirmesidir. Bunları söylerken bir erkek ve bir yerel yönetici olarak sorumluluğumu biliyorum” şeklinde konuştu.

 

Kadınların artık kendi mücadelelerini vermeye başladıklarını söyleyen Bozbey, “Kadınlar kendi mücadelelerine sahip çıkarken bizim görevimiz onlara, şiddetsiz bir yaşam kurabilmeleri noktasında destek olmaktır. Kadınlara destek vermek, onların arkalarından yürümek ve sonrasında yanlarında durabilmek için önlerindeki yolu açmaktır” dedi.

 

Türkiye’de Eşitlik Birimi’ni kuran ilk belediyenin Nilüfer Belediyesi olduğuna dikkat çeken

Bozbey, “2004 yılında faaliyete açılan Nilüfer Kadın Dayanışma Merkezi ve 2012 yılında hizmete sunduğumuz Kadın Sığınmaevi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve kadınların kadın olmalarından kaynaklı hak ihlallerini ortaya koyan, çözüm yolları üreten sosyal destek çalışmaları yürütüyor. Şimdi, bu zamana kadar, Türkiye’de en iyi örneklerin en önemlilerinden biri olarak gösterilen Kadın Dayanışma Merkezimize bir yenisini ekliyoruz” diye konuştu.

 

Uzmanlar destek verecek

Görükle Kadın Dayanışma Merkezi’nin işleyişi hakkında bilgiler veren Bozbey, “Buraya başvuran kadınlarımız, “Bilgilendirme Desteği” ile yasal hakları ve bunları nasıl kullanabilecekleri konularında uzmanlarımızdan destek alacak. Ve gerekli hallerde, ilgili kurumlara yönlendirmeler yapılacak. Görükle Kadın Dayanışma Merkezi’nde, “Psikolojik Destek” de sunulacak. Bu tür merkezlere hiç ihtiyaç duyulmaması en büyük arzumuz. Ama içinde bulunduğumuz koşullarda, biliyoruz ki ne kadar çok kadın dayanışma merkezi olursa, şiddet gören kadınlar için şiddetsiz bir hayata ulaşma imkânı o kadar çok artacaktır. Ne kadar çok sığınmaevi olursa sığınaksız bir dünyaya o kadar yakınız demektir” dedi.

 

Görükle Mahallesi Atatürk Caddesi’nde açılan Kadın Dayanışma Merkezi’nde bir psikolog ve bir sosyolog görev yapacak. Hafta içi 09.00-18.00 saatleri arasında açık kalacak merkeze her türlü şiddete maruz kalan kadınlar başvuruda bulunarak destek alabilecek.