haber

Yerel tohumlar Nilüfer’de takas edildi

Sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından büyük önem taşıyan, ekolojik tarımın yapılması ve yerel tohumun korunması, amacıyla çok sayıda projeyi hayata geçiren Nilüfer Belediyesi bu hedefle örnek bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı.

 

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve  Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) ile birlikte  bu yıl ikinci kez Nilüfer Yerel Tohum Takas Etkinliği gerçekleştirdi.

 

Konak Pazar Alanı’nda düzenlenen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi ve Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları, Meclis üyeleri, çok sayıda akademisyen, sivil toplum örgütü üyeleri, öğrenciler ve halk katıldı. Çiftçilerin yanı sıra bazı okullardan öğrenciler de evlerinden getirdikleri tohumları takas için stantlarda sergiledi.

 

Tohum takası başlamadan önce açılış töreni yapıldı. Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yerel tohumların toplanması, ekilerek çoğaltılması, saklanması, korunması ve takas edilmesini çok önemsediklerini söyledi. Başkan Bozbey, “Alaaddinbey Mahallesi’nde  bulunan Yerel Çeşit Denemeleri ve Tohum Üretim İstasyonu’nda  (Ekobahçe) Tohum Kütüphanesi’ni kurduk. Şu anda kütüphanemizde, Türkiye’nin dört bir köşesinden toplanmış 700’e yakın yerel tohum çeşidi bulunuyor. Ekobahçe’nin bir üst versiyonu olarak niteleyebileceğimiz ve Ürünlü'de açılışını gerçekleştirdiğimiz Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda da yerel tohum üretim ve çoğaltım işlemlerine devam edeceğiz. Kent Bostanları projemiz kentlileri, çocukları, gençleri, engellileri tohum ve toprakla buluşturmak ve ekolojik koşullarda tarımsal üretim gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Nilüfer Belediyesi olarak, yerel tohumun, toprağımızla buluşması için, bu sevda için, tüm olanaklarımızı ortaya koymaya söz veriyoruz” diye kaydetti.

 

“Yerel tohum gıda güvenliği açısından önemli”

 

Yerel tohumların en önemli özelliklerinin, bulundukları iklime uyum sağlamış, hastalık ve zararlılara karşı belirli bir direnç geliştirmek olduğuna dikkati çeken Başkan Mustafa Bozbey, “Aynı zamanda, yapılan bilimsel araştırmalar kanıtlamıştır ki, bu tohumlardan elde edilen ürünlerin besin madde içerikleri, endüstriyel tohumlardan çok daha fazladır. Gıda, bilindiği üzere toprak ve suyla buluşturulan tohumlardan elde edilen ürünler ya da bunların işlenmiş halidir. Tohuma, özellikle de Anadolu coğrafyamızdaki yerel tohumlara sahip çıkmak, gıda egemenliğimizin korunması, gıda güvenliğimizin sağlanması açışından çok önemlidir. Bir kısmı gıda olarak tüketilen, kayıt altına alınmış 13 bin bitki çeşidine sahip bir ülkeyiz. Bu biyolojik çeşitlilik zenginliğimiz neredeyse Avrupa kıtasının biyolojik çeşitliliği ile yarışabilir bir düzeydedir. İşte bu zenginliği korumak, tohumuna sahip çıkmak bu ülkeyi seven her bireyin görevidir” dedi.

 

“GDO’lu tohum ekilmesi yasak”

 

Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay da Türkiye’de GDO’lu tohumların ithal edilmesi ve ekilmesinin kanunen yasak olduğunu kaydederek, “GDO’lu tohumlar konusunda zaman zaman yanlış anlamalar oluyor. GDO’lu tohumların ithal edilmesi ve ekilmesi kanunen yasak. Hapis ve yüklü miktarda para cezası vardır. Maalesef bu duyarlılığı gösterip yasada bunu koyan Bakanlık, GDO’lu tohumların yem olarak ithaline izin vermektedir. Bir şekilde herhangi bir kapıdan siz GDO’lu herhangi bir şeyi sokarsanız bunun gerisi gelir. Yem olarak bunun ithaline izin verildi. Umarım yarın bunun tohum olarak getirilmesine izin verilmez” diye konuştu.

 

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Birimi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak da, Anadolu’nun gen kaynakları bakımından zengin bir coğrafya olduğunu kaydederek, “Tohumda dışa bağımlılık gıdada da bağımlılık arz eder. Tarımın ve yaşamın vazgeçilmez kaynağı olan biyo - çeşitliliğin ve gen kaynaklarının korunması, gelecek kuşaklara aktarılması herkesin sorumluluğudur” diye konuştu.

 

“Türkiye tohum konusunda dışa bağımlı”

 

Bursa Ziraat Odaları İKK Başkanı Nafiz Kaya da tohum konusunda Türkiye’nin dışa bağımlı hale geldiğini kaydederek, “Biz Türk çiftçileri olarak 80 milyonluk nüfusumuzu beslemek ve gıda güvenliğini sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünyayla yarışabilmek, birim metrekareden daha fazla ürün elde etmek amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Birim metre kareden daha fazla ürün elde ederken bunun sakıncalarını da biliyoruz. GDO’lu, melez, hibrit tohumlardan teknolojisine sahip olamadığımız pek çok tohumu ekiyoruz ve bunları vatandaşlarımız üretiyor. Sağlıkla ilgili gelecekte neden olduğunu bilemediğimiz, çözemeyeceğimiz bir çok durumla karşılaşmak bu konuda mümkün. Çünkü teknoloji üretemiyoruz, teknolojilerin esiri oluyoruz. Organik olarak üretilen ve saklayamadığımız tohumlarımız da var. Bunlar maalesef bizim yeni jenerasyon hibrit ve GDO’lu ürünlerle birlikte karma olarak ekildiğinden, elimizdeki ülkemize ait tohumların da tozlaşma yoluyla kirlendiğini hatırlatmak isterim” diye kaydetti.

 

“Gizli bir tohum savaşı var”

 

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp tohumun varoluşun kaynağı olduğunu belirterek, “Tohum deyip geçmemek lazım. Tohum aslında var olmanın, varoluşun ve yaşamın kaynağıdır. Tohum, gelişmenin, bereketin, bolluğun, güzelliğin açılımıdır. Bugün dünyada tohum üretimi ve tohum satışını büyük uluslararası firmalar kontrol ediyor. Günümüzde açık savaşların yanında gizli bir tohum savaşı da sürmektedir. Bu savaş, sessiz ve derinden gitmektedir. Bu konuda bizlere düşen önemli görevler var. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve EKODER başta olmak üzere bir takım çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

 

EKODER Başkanı Ayfer Şahin de yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, Nilüfer Belediyesi’ne verdiği destek ve hayata geçirdiği projeler için teşekkür etti.

 

Açılış konuşmalarının ardından Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay’ın moderatörlüğünde panel düzenlendi. Panelde, Tarım Ekonomisi Derneği’nden Dr. Zerrin Çelik, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Ekolojik Çiftçi Berrin Ertürk, ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık söz alarak katılımcılara uzmanlık alanlarında bilgiler verdi.