haber

Nazım’ı Yazanlar Nilüfer’de

Nilüfer Belediyesi Türkiye’de daha önce hiç düzenlenmemiş bir projeye ev sahipliği yapıyor. Usta yazar Nâzım Hikmet’in doğumunun 115. yılında Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen “Nâzım’ı Yazanlar” sergisi, çok sayıda yazar ve sanatseverin katılımıyla Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açıldı.

 

Geçmişten günümüze “Nâzım” etkisini ele almayı ve bu etkileri gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen sergide ayrıca, Nilüfer Belediyesi’nin Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi ve İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle hazırladığı “Nâzım’ı Yazanlar” adlı kitap da katılımcılara dağıtıldı.

 

Ara Güler’den Orhan Pamuk’a; Fazıl Say’dan Ayşe Kulin’e, Zülfü Livaneli’den Mehmet Aksoy’a ve Genco Erkal’a kadar sergide yer alan farklı sanat disiplinlerinde eser üreten 55 isim ile pek çok araştırmacı, akademisyen ve edebiyatçıdan oluşan toplam 121 ismin eserlerinden alıntıların yapıldığı kitapta, katılımcıların, Nâzım Hikmet ile ilişkileri üzerinden yazılan özgün biyografileri ve fotoğrafları da yer alıyor.

 

Sanat yönetmenliğini fotoğraf Sanatçısı Atilla Durak’ın üstlendiği serginin fotoğraf çekimleri Durak’ın yanı sıra Kemal Aslan ve Ersin İleri tarafından yapıldı. Projenin editoryal konsepti ise Murat Gülsoy ve Zeynep Uysal’a ait.

 

Bozbey: Nâzım Hikmet’i Nilüfer’de yaşatıyoruz

Usta yazar Nâzım Hikmet’e vefa niteliği de taşıyan serginin açılışına aralarında Hıfzı Topuz, Ayşe Kulin, Nebil Özgentürk, Biket İlhan, Refik Durbaş gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda konuk olarak katıldı. Bir konuşma yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Büyük Usta Nâzım Hikmet’i, 115 yaşında bir kez daha sevgiyle, özlemle anıyoruz. Nâzım’ın sesini, umutlarını, sanatını bir kez daha Nilüfer’de dillendiriyor, onu yaşatıyoruz” dedi.

 

Nâzım Hikmet’in sanatının, kelimelerinin, şiirlerindeki her bir harfin rehber olduğunu ifade eden Bozbey, “Özgürlüğe, demokrasiye, güzel günlerin bir gün mutlaka geleceğine olan inancıyla Nâzım bugün de umutlarımızı diri tutuyor. Gücünü bu topraklardan alan şiiriyle, yeryüzünün sesi olmayı başaran Usta, aynı zamanda sanatın evrenselliğinin ve yaşam üzerindeki güçlü etkisinin de önemli bir örneği. Sanattan, sanatçıdan korkanların, onları katledenlerin, ateşe atanların hiç birini bugün anımsıyor musunuz? Hayır. Ama Nazım, ölümünün üzerinden geçen onlarca yıla rağmen, yeni kuşaklar tarafından geleceğe taşınıyor” şeklinde konuştu.

 

Nilüfer Belediyesi olarak Nâzım’ın Bursa’daki izlerini kalıcı kılmak, kentin Nâzım’a olan vefasını hissettirmek ve gelecek kuşaklara aktarmak için sorumluluk üstlendiklerini kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Ben, Nilüfer’den Nazım’a bir selam gönderen bu çalışmaya emeği geçen tüm isimlere, tüm sanatçılarımıza kendim ve kentim adına, ülkem adına çok teşekkürü bir borç biliyorum. Nazım’ın umudu sizleri hiç terk etmesin, işiniz gücünüz yaşamak olsun” dedi.

 

Özkılınç: Tarihe düşülen bir belge

“Nâzım’ı Yazanlar” projesinin tarihe düşülen bir belge olduğunu belirten Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç da, “Sonsuzluğa uğurladığımız, saygıyla andığımız Refik Erduran’ın son fotoğrafını, son gülüşünü ve belki de Nâzım Hikmet’le ilgili son sözlerini bu kitapta bulmanız, bu sergide karşılaşmanız mümkün. Edebiyat işte tam da böyle bir şey. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Nâzım Hikmet’in eserlerini ve dünyaya neler armağan ettiğini uzun yıllar göstererek ona hediye edeceklerini kaydeden Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi Müdürü Murat Gülsoy da, “Bu amaçla Nilüfer Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi ortak bir projeye imza attı ve bu sergi ortaya çıktı. Bizler, serginin ve kitabın hazırlık aşamasında yaptığımız işten büyük zevk aldık. Nâzım Hikmet çalışmalarına ve Nâzım’ın mirasına küçük de olsa bir katkıda bulunduğumuz için mutlu olduk. Umarım sizler de bu sergi vesilesiyle Nâzım’la tekrar buluşmaktan mutluluk duyarsınız” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sanatçı Atilla Durak ile birlikte, projede yer alan ve etkinlikte bulunan isimlere, sergide yer alan portre fotoğraflarını ve “Nazım’ı Yazanlar” adlı kitabı armağan etti. Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman da, projede emeği geçenlere günün anısına, 2. Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya atılan atom bombasının ardından Nazım’ın yazdığı şiire, Japon çocuklarının bir teşekkürü olan mektupları simgeleyen turna heykelciklerini armağan etti. Katılımcılarla birlikte “Nâzım’ı Yazanlar” sergisini gezen Başkan Mustafa Bozbey, sergiye özel olarak hazırlanan anı defterine duygu ve düşüncelerini de yazdı.

 

17 Mart tarihine kadar izlenime açık kalacak

Sergi, 17 Mart tarihine kadar Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açık kalacak. Sergide yer alan 121 ismin eserlerinden yapılan alıntılar, Nâzım Hikmet ile ilişkileri üzerinden yazılan, özgün biyografileri ve fotoğraflarının yer aldığı “Nâzım’ı Yazanlar” adlı kitap da İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda yerini alıyor.