haber

Köy Enstitüleri’nin 78. kuruluş yılı Nilüfer’de kutlandı

Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Türkiye’nin kalkınması, okuma yazma oranının artırması, köy okullarına öğretmen yetiştirilmesi ve çağdaş bireyler yetişmesine katkı sunmak amacıyla açılan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yılı dönümü, Nilüfer’de kutlandı. 17 Nisan 1940 tarihinde dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde açılan Köy Enstitüleri’nin 78’inci kuruluş yılında, Köy Enstitüleri’nin önemine ve özlemine bir kez daha vurgu yapıldı. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Bursa Şubesi iş birliğiyle Plaza 16’da düzenlenen buluşmaya, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü, gazeteci Abbas Güçlü, Köy Enstitüleri mezunları, sendika temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kuruluşunun üzerinden 78 yıl geçmesine rağmen, Köy Enstitüleri’nin değerinin unutulmadığına değindi. Bozbey, “Ne yazık ki ülkemizde, eğitim yap-boza dönmüş durumda ve Köy Enstitüleri dönemindeki kalite yakalanamıyor. Öğrenciler, aileler, eğitimciler ne yazık ki gerçek anlamda eğitim sistemine hasret kalmış durumda. Artık bir saniyede, isteğimiz bilgiye ulaştığımız bir çağdayız. Ama eğitim yalnızca bilgi midir? İşte, 78 yıl önce kurulan Köy Enstitüleri, bunun için hala çok önemli ve örnektir. Çünkü, eğitim bir bütündür ve her şeyin başı eğitimdir” dedi.


“DÜNYANIN SORUNU EĞİTİM”


Türkiye’nin bugün yaşadığı sorunların en başında yine eğitimin geldiğinin altını çizen Başkan Mustafa Bozbey “Dünyanın sorunu da eğitimdir. Eğer bugün ekolojik sorunlar yaşıyorsak, çevre bilinci eğitimi zamanında verilmediği içindir. Bu nedenle eğitim dünyayı değiştirmemiz için kullanabileceğimiz en güçlü silahtır. Eğer Köy Enstitüleri kapatılmasıydı, hiç kuşkusuz bugün Türkiye çok farklı bir noktada, bilimin ışığında yürüyen yolda olacaktı. Çünkü Köy Enstitüleri, yaratıcılığının bir ürünüydü ve yetiştirdiği öğretmen niteliği hala aşılamadı” şeklinde konuştu.


Köy Enstitüleri’nin Cumhuriyet yurttaşı yaratmanın projesi olduğunu ifade eden Başkan Bozbey, “Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin şahlanışında Köy Enstitüleri’nin de izi vardı” dedi. Başkan Bozbey şöyle devam etti: “Bize, Türkiye Cumhuriyeti’ni armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, bir kez daha şükran ve saygıyla anıyorum. Köy Enstitüleri’nin kurulmasında büyük rol oynayan İsmet İnönü’yü, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’i, Enstitülerin mimari İsmail Hakkı Tonguç’u da minnet ve rahmetle anıyorum. Bu kurumlardan mezun olan, şu an aramızda bulunan ya da sonsuzluğa uğurladığımız tüm öğretmenlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum.”


“ANADOLU AYDINLANMASININ YAŞANDIĞI DÖNEM”


Köy Enstitüleri döneminin, aynı zamanda Anadolu aydınlanmasının yaşandığı bir dönem olduğunu belirten Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de “Köy Enstitülerinde verilen eğitim sonunda yaşamı değiştiren, dönüştüren, bunu yaparken de kendisi de değişen, insanca değerlerle bezenen, insanca bir dünya yaratmaya kurgulayan yurttaşlar yetiştirmeyi amaçlamıştır ve bunu da başarmıştır” dedi. Köy Enstitüleri’nin 78. kuruluş yıl dönümü kutlamasına katılan gazeteci Abbas Güçlü de katılımcılara Köy Enstitülerini anlattı. Köy Enstitüsü mezunları da o dönemleri katılımcılarla paylaştı.

 

SITKI AKKAY ORATORYOSU SAHNE ALDI


Törende Köy Enstitülüler Derneği Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü, derneğin kurucu başkanı Lemanser Sükan’a tüm Köy Enstitüleri mezunu eğitimciler adına teşekkür plaketi verdi. Etkinlikte Burak Sakarya yönetmenliğindeki Sıtkı Akkay Oratoryosu sahne alarak birbirinden sevilen eserleri seslendirdi.