haber

Nâzım Hikmet Nilüfer’de çınarların altında anıldı

Memleket hasreti ile Moskova’da yaşamını yitiren, çağdaş Türk şiirinin önemli ismi Nâzım Hikmet, ölümünün 55. yılında Nilüfer’de anıldı. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin birlikte düzenlediği Nâzım Hikmet Çınarlığı’ndaki anma törenine katılım yoğun oldu. Törene, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, sanatçı Berhan Şimşek, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

BOZBEY: BU KENT NÂZIM’I SEVDİ

 

Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, memleketini, insanını, yaşamayı, sevdayı iyi bilen; daha insanca, eşit bir yaşam için, emperyalizme karşı mücadele eden ve politik görüşleri nedeniyle yaşamının 13 yılını hapislerde geçiren Nâzım Hikmet’i saygıyla andıklarını belirtti. Bozbey, bir dünya vatandaşı olan Nâzım Hikmet’in dizelerinin, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde,  halen herkese rehber olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bu dünya, insanlar, bu kent Nâzım’ı sevdi. Nilüfer, Nilüferliler onu hiç unutmadı, hiç unutmayacak. Bursa tarihi Nazım’dan ayrı düşünülemez. Hapislikte bile, o parmaklıkların, koğuş duvarlarının arkasında bile, Bursa’yı lodosuyla, Uludağ ile kestanesiyle, şiirlerinde en güzel anlatan Nâzım değil miydi?”

 

Mavi gözlü dev şairin Bursa’yı anlatan şiirlerinden dizeler okuyan Bozbey, Nâzım Hikmet’i, umuduyla, yaşamayı sevmek kadar ciddiye alışıyla, insana olan inancıyla andıklarını ifade etti.

 

Vasiyetinde bir çınarın altında gömülmeyi isteyen Nâzım Hikmet’i, adını taşıyan çınarlıkta andıklarını söyleyen Başkan Bozbey, büyük şairin yeşerttiği umuda inandıklarını belirtti ve konuşmasını “Güzel günlere, güneşli günlere kavuşmak, motorlarımızı ışıklı maviliklere sürmek bir gün, mutlaka, mümkün olacak” diyerek tamamladı.

 

Törende konuşan sanatçı Berhan Şimşek de Nâzım Hikmet’in çok değerli şair olduğunu ve onu anmanın önemine dikkat çekti, Nâzım’dan dizeler okuyan Şimşek şöyle konuştu: “Şiiri, sanatı bilen, tanıyan, sadece 3 Haziran’da değil, efkarlandığı zaman, hasret yaşadığı zaman, özlediği zaman, sevdiği zaman, başkaldırdığı zaman, ‘Hayır’ dediği zaman, her zaman, her dakika Nazım Hikmet’i yaşar. Nâzım, sınırların ötesine taşınmış bir şair, bir başkaldırının şairi. Nâzım, Türk dilini dünyaya öğreten bir şairdir, dünya var oldukça yaşayacaktır. O, bizim gönlümüzde yatıyor.”

 

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp’in de Nâzım Hikmet’in sevdasını, Bursa'ya kattığı değerleri anlattığı anma törenine katılanlar da büyük şairden şiirler okudu. Nilüfer Kent Tiyatrosu oyuncuları da anma programında “'Umuda Şiirler” adlı tiyatral gösterileri ile Nâzım şiirlerini ve bestelenmiş şarkılarını seslendirdi.

 

Anma programı kapsamında Görsel Sanatlar Eğitmeni Sabriye Tanış Altun ve karikatürist Halit Kurtulmuş, alanda çocuklara atölye düzenlediler. Çocuklar atölyede, Nâzım Hikmet'in karikatür ve resimlerini yaptı. Anma programının sonunda iftar vakti geldiğinde de Nâzım Hikmet Çınarlığı’nda yeryüzü sofrası kuruldu. Sofra etrafında toplananlar hem yemeklerini hem de Nâzım sevgisini paylaştı.

 

SUNAY AKIN İLE SÖYLEŞİ

 

Nâzım Hikmet’i anma programı kapsamında iftar sonrasında da yazar Sunay Akın, Nilüfer Cumhuriyet Meydanı’ndaki Ramazan Sokağı’nda, “Mahya Işıkları” adlı tek kişilik gösterisi ile halkın karşısına çıktı. Ramazan Sokağı’nı dolduranlar, Sunay Akın'ın anlattığı hikayeleri ilgiyle dinledi. Birbirinden ilginç konulara değinen Sunay Akın'ın tek kişilik gösterisi büyük beğeni topladı. Akın, Ramazan öyküleri ve tarihin bilinmeyenleriyle herkesi geçmişe götürdü. Gösterinin sonunda Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Aysel Okumuş, tarihçi-yazar Sunay Akın’a Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına çiçek vererek teşekkür etti.

 

NAZIM’IN ROTASI SERGİSİ

 

Nâzım Hikmet, Nilüfer Belediyesi Edebiyat Müzesi’nde yer alan sergi ile de anılıyor. 55. ölüm yıl dönümünde Nâzım'ın Bursa'daki izlerini anlatan Nâzım’ın Bursa Rotası isimli sergi meraklıları ile buluştu. Sergi 3 Ağustos’a kadar, pazartesi günleri hariç, Nilüfer Belediyesi Edebiyat Müzesi’nde izlenime açık kalacak.