haber

Aziz Nesin her yönüyle bu sempozyumda ele alınıyor

Aziz Nesin’in doğumunun 100. yılında 2015 yılını usta yazara adayan Nilüfer Belediyesi, bu kapsamdaki son etkinliğini 2 günlük bir sempozyumda gerçekleştiriyor. Usta yazarın hayatının tüm yönleriyle ele alındığı ve çok sayıda edebiyatçı, mizah yazarı ile akademisyenin katıldığı "Çalışkan Bir Kalp Aziz Nesin Sempozyumu” Nazım Hikmet Kültürevi’nde başladı. Aziz Nesin’in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin’in de yer aldığı sempozyumun açılışına Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Fırat Emiroğlu ve çok sayıda davetli katıldı.      

 

"Nesin mücadele insanıydı" 


Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Fırat Emiroğlu, Aziz Nesin’in düşündükleri yüzünden büyük bedeller ödediğini söyledi. Emiroğlu, “Ardında onlarca eser, bir yayınevi ve çocuklara ev olan bir vakıf bıraktı. Yazarlığının yanı sıra bir mücadele insanıydı; hayatı boyunca yorulmadan yaşadığı toplumu ve dünyayı güzele doğru değiştirmek için çabaladı. Biz de, Aziz Nesin’in bitmez direncinden ilhamla, içimizde biriken muhalefet etme gücümüzü dışarı taşırmaya ve bugünü, Aziz Nesin’in aydınlığa açılan penceresinden yeniden yorumlamaya çabaladık. “Çalışkan Bir Kalp Aziz Nesin Sempozyumu” bu yolculuğumuzun son durağıydı. Sempozyuma katılan yazın dünyamızın tüm seçkin isimlerine ve yıl boyu bize katkı sunan, bu yolda birlikte yürüdüğümüz tüm isimlere, bu güzel buluşmaları başarıyla organize eden Kütüphane Müdürlüğümüze bir Nilüferli olarak ve Başkanımız Mustafa Bozbey adına çok teşekkür ediyorum.  İnanıyorum ki, Büyük Usta Aziz Nesin’in bıraktığı bu iz, dünyanın daha güzel bir yer olabilmesi için beslediğimiz umudu da güçlendirecektir” diye konuştu.

 

"Nesin'in amacı iyi insan yetiştirmekti" 


Bursa’nın Aziz Nesin’in hayatında özel bir yeri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Nesin de babasının 1946-1952 yılları arasında hayatının en zor günlerini yaşadığını kaydetti. Babası Aziz Nesin’in yaşadıklarını kimsenin yaşamasını istemediğini belirten Ali Nesin, “ Bütün bunların sorumlusu kim diye düşündüğümüz zaman; herhalde bütün bunların sorumlusu olarak hükümeti ve devleti görüyoruz. Aziz Nesin’i hapse sokan bu ülkenin hakimleri, savcıları değil miydi? Onu sorgulayan, ona dayak atan, işkence yapan bu ülkenin polisleri değil miydi? Ona iş vermeyen, yardım etmeyen bu ülkenin insanları değil miydi? Türk insanı iyi bir insan değil ama düşününce bir devletin birinci görevi vatandaşların içindeki erdemi ortaya çıkarmaktır. Eğer bir ülkenin hapishaneleri doluysa, o ülke iyi idare edilmiyor demektir. Eğer bir ülkenin insanları iyi değilse, o ülkenin idaresinde iş yok demektir. Aziz Nesin’in amacı Nesin Vakfı’nda iyi insan yetiştirmekti. Aziz Nesin’in de bir çok erdemi vardı. Yetenekliydi, çalışkandı, özveriliydi, cesurdu ama her şeyden önce iyi insandı. Hepimizin amacı iyi insan yetiştirmek olmalı. Engizisyon’dan alalım IŞİD’e kadar, cemaatin içeri soktuğu, delilleri karartarak, delil yaratarak içeri attığı insanları alın. Can Dündar’la Erdem Gül’ün içeri alınmasına kadar bakın. Belli ki bu iş dinle olmuyor. Neyle oluyor diye sorarsanız bunun cevabını ben de bilmiyorum ama Nesin Vakfı’nda karşılıksız sevgi vererek bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” dedi.


Nilüfer Belediyesi Kütüphaneler Müdürü  Şafak Pala da Sabahattin Ali ile başlayan Yılın Yazarı etkinliklerinde 2015 yılını Aziz Nesin’e ayırmanın gururu ve onurunu yaşadıklarını ifade etti.


Sempozyumun açılışında Aziz Nesin’e Şarkılar dinletisi de düzenlendi. Sema Moritz sesiyle şarkılara hayat verirken, Tolga Bedir de piyanosuyla eşlik etti. Dinletinin ardından Aziz Nesin’in yakın arkadaşı Tan Oral tarafından çekimi yapılan belgesel gösterimi yapıldı.


Belgesel gösteriminin ardından da sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi. Aziz Nesin’in korkuları ve özlemlerinin eli alındığı oturumun başkanlığını Nesin Vakfı Genel Müdürü Süleyman Cihangiroğlu yaparken Cemal Dindar, Adnan Özyalçıner ve Fehmi Enginalp, Aziz Nesin’in insan yanını ele aldı. Nesin’in çocukluktan hayata veda ettiği zamana kadar hangi süreçlerden geçerek kendini oluşturduğu, korkuları ve özlemleriyle yaşamla nasıl savaşıma giriştiği ve ülkesinin işini iyi yapan ve insan haklarına saygılı yurttaşlarla dolup taşması için yaratıcı ve toplumsal eylemlerde nasıl bir duruş sergilediği tartışıldı.


Sempozyumun ikinci gününde de yaratıcılığın izindeki Aziz Nesin ele alındı. Nilüfer Belediyesi Çocuk Kütüphanesi Sorumlusu Dilber Koç’un yönetiminde gerçekleştirilen oturumda Yakın Okuma ve Yazın Atölyesi Eğitmeni Hakan Akdoğan ve Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen atölyelere katılan Sefa Avcılar, İzel Asmafiliz, Rüya Neşe, Özgür Hubup, Deniz Hubup ve Zeynep Yaldız Aziz Nesin’in kendilerinde yarattığı etkiyi katılımcılarla paylaştı.