haber

Bozbey: Altyapı kurumları hizaya çekilmeli

Nilüfer Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısı, Nilüfer Barış Meclisi’nde gerçekleşti. Birçok madde ve önergenin karara bağlandığı toplantıda Nilüfer Belediyesi’nin aylık faaliyetleri de Başkan Bozbey tarafından meclis üyelerine anlatıldı. Başkan Bozbey, Nilüfer’deki asfaltlama çalışmaları ile ilgili yapılan çalışmaları anlatırken  konuda altyapı kurumları ile yaşanan sorunlara bir kez dana dikkat çekti.

 

Nilüfer Belediyesi’nin bütçesinden aslan payının asfalt çalışmalarına aktarıldığını hatırlatan Başkan Bozbey, “Nilüfer’de sürekli asfalt talebi geliyor. Altyapı kuruluşlarıyla yaşanan koordinasyonsuzluk nedeniyle milyonlarca lira boşa gidiyor. Yama yapmanın maliyeti çok fazladır ve yama için yılda 10 milyon lira harcıyoruz. Bu yama altyapı kurumlarından kaynaklanıyor. Kurumlar yapılan asfaltı kesiyor, yama yapıyor ve kalitesiz iş sonucu çöken yere bir daha uğramıyor. Sonra Nilüfer Belediyesi yeniden işe koyuluyor. Kesilen her asfaltın ömrü kısalıyor” dedi.

 

BOZBEY: TÜM ALTYAPI KURUMLARINI KINIYORUM

 

Kurum olarak asfalt çalışması yapmadan önce tüm altyapı kurumlarına yazı yazarak çalışma programını sorduklarını söyleyen Bozbey şöyle devam etti: “Ona göre plan yapıyoruz ama birkaç ay sonra altyapı kurumları bize sormadan bölgede kazı yapıyor ve bizim yaptığımız asfalt perişan oluyor. Vatandaş sürekli bizi suçluyor. Bu anlamda çalışan tüm altyapı kurumlarını meclis olarak kınıyorum, yazıklar olsun. Çok zengin ülke değiliz ve sokağa atılacak milyonlarımız yok. Tüm meclisi bu konuda duyarlılığa davet ediyorum. Bu kurumların hizaya çekilmesi gerekiyor. Ya yapmayacaklar ya da yerel yönetimlerle birlikte hareket edecekler. Önerilerimizin hiç birini dikkate almıyorlar” dedi.

 

DOSAB TERMİK SANTRALİNE KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI  

 

Nilüfer Belediye Meclisi’nde gündeme geçilmeden önce Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) kurulmak istenen kömür yakıtlı termik santrale ilişkin de bilgilendirme yapıldı. DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu’ndan Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Eralp Atabek ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Uluşahin termik santralın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ikinci ÇED raporuna ilişkin başlatılan hukuki süreci anlatarak meclis üyelerinden destek istediler.


'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu'nun, ÇED Raporu'nun yürütülmesinin durdurulması ve iptali için Bursa İdare Mahkemesi'ne dava açtığını anlatan Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Eralp Atabek, sosyal sonuçları ve maliyetleri düşünmeksizin sadece kâr amacı güdülerek oluşturulan bir projeye karşı herkesin birlikte mücadele etmesi gerektiğini ifade etti. Atabek, “Bu konu sadece Bursa’yı değil tüm Güney Marmara’yı, Türkiye’yi ilgilendiriyor. Bursa’da ilk defa şehir içinde valilik binasına 9 kilometre uzaklıkta termik santral yapılıyor ve bu tüm şehri risk altına alıyor. Bir termik santral açılırsa sağlık açısından birçok olumsuz etkisi var. İlgili bakanlık projeyle ilgili ÇED raporuna olumlu karar verdi. Bursa’da 15’i aşkın OSB var ve yarın hepsi maliyet hesabı yaparak santral kurmak isteyecek. Bu sorun hepimizi ilgilendiriyor ve geleceğimize sahip çıkmalıyız” dedi.


Konunun teknik süreciyle ilgili bilgi veren TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Uluşahin de projenin elektrik gereksinimiyle bir bağlantısı olmadığını kaydetti,  Uluşahin, “Bu proje tamamen DOSAB’ın kömür yakarak maliyetlerini aşağıya çekmek için uygulanmak istenen bir projedir. Bursa halkıyla bir ilgisi yok. Tamamen DOSAB sanayicisinin kârlılığını artırmak istenen projedir. Buhar ve enerji üretim santrali yapıyoruz diyorlar ama teknik olarak bakıldığında günlük yakıt sarfiyatı bin 200 ton gün olarak göze çarpıyor ve bu da bin ailenin bir kış boyunca yaktığı kömürü bu santral bir günde tek başına yakacak. Filtreleme sisteminde de tüm kimyasalları tutamayacaklar. Türkiye’de 80 tane kömürlü termik santral ruhsatı var. Bunların 57’si Marmara’da ve 17’si Çanakkale-Biga’da. Bu santral Bursa’nın merkezine yapılırsa yaşamı çok olumsuz etkileyecek. Bu konuya gelecek nesillere sağlıklı çevre bırakmak için hepimiz sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

 

BOZBEY: GELECEK NESİLLER İÇİN KARŞI ÇIKMALIYIZ

 

Yapılan bilgilendirme için teşekkür eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de termik santrallerin hayatı olumsuz etkilediği gibi doğayı da katlettiğini ifade etti. Başkan Bozbey, “Bugün Batı’ya bakarsak Hollanda yenilenebilir enerji sistemleriyle kendi ihtiyacını karşıladığı gibi enerji ihracına da başlamış durumda. Bu bize iyi örnek olmalı. Sağlık ve eğitimin hiçe sayıldığını hep beraber görüyoruz. Bu konu parti ve görüş meselesi değil,  insan hayatı için karşı çıkmalıyız. Geleceğimiz nesillere sağlıklı çevre bırakacak olan bizleriz” dedi.


Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Meclisi’nin gündemindeki çok sayıda madde görüşülerek karara bağlandı.