haber

Bozbey: Gelecek ya yeşil olacak ya da hiç olmayacak

Büyük ilgiyle dinlenen Başkan Bozbey, “İklim değişikliği, eğer önlemler almazsak bizi silip süpürecek bir kasırgadır. Bu konuda elimizden gelenin de ötesini yapmalıyız. Çünkü gelecek ya yeşil olacak ya da hiç olmayacaktır” diyerek çağrıda bulundu.

 

Avrupa Enerji Kentleri Ağı  (Energy Cities) Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu  İzmir’in Bornova  ilçesinde yapıldı. Her yıl farklı bir tema ile bir Avrupa kentinde gerçekleştirilen Energy Cities Yıllık Konferansı ve Genel Kurulu, Türkiye’de ilk kez Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından yüzlerce kentin üye olduğu Energy Cities Yıllık Konferansı’da , 26 ülkeden 300’e yakın parlamenter, belediye başkanı, meclis üyesi, bürokrat, uzman ve akademisyen bir araya gelerek  çalışmaları ve atılması gereken adımları masaya yatırdı.

Avrupa Enerji Kentleri Ağı Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Almanya Heidelberg Belediye Başkanı olan  Eckart Würzner’in de katıldığı konferanslarda Avrupa Enerji Kentler Ağı’na üye kentlerin belediye başkanlarının konuşmacı olduğu oturumlar yapıldı.

Konferansa, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu ve Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Yasemin Dere de katıldı.

“Mutlaka karbondioksit emisyonlarını azaltmalıyız”

İklim değişikliği ve çevre kirliliğiyle mücadelede yaptığı çalışmalar ve attığı adımlarla  Türkiye’de örnek gösterilen Nilüfer Belediyesi’nin projelerini Başkan Mustafa Bozbey anlattı.

“Adaptasyon ile Etki Hafifletme” başlıklı oturumda konuşan Başkan Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin karbon salımının azaltılmasına yönelik Başkanlar Sözleşmesi’ne Türkiye’de imza atan ilk 10 belediyeden biri olduğunu anımsattı. Sözleşme kapsamında 2020 yılına kadar, karbondioksit salımını yüzde 20 azaltmayı taahhüt ettiklerinin altını çizen Başkan Bozbey, “İklim değişkenliği ve sonrasında daha da ciddi sıcaklık artışlarıyla yaşayacağımız duruma bilindiği gibi sera gazları neden olmaktadır. Nasıl ki sigara nedeniyle sağlık sorunu yaşayan bir kişi, sigarayı bırakmasıyla hemen sağlığına kavuşamıyorsa, dünyamızın da sera gazı emisyonlarını azaltsak bile uzun yıllar iklim değişikliği sürecinde olacağı görünüyor. Mutlaka karbondioksit emisyonlarını azaltmalıyız. Biz, bir yandan kendi projelerimizi hazırlarken, diğer yandan Avrupa’daki dostlarımızın belediyelerdeki iyi uygulamalarını görerek, stratejimizi daha doğru oluşturmak için Başkanlar Sözleşmesi’ne taraf olduk. Nilüfer Belediyesi’nin 2013 yılı için hesaplanan karbondioksit emisyonu 747 bin tondur. Yaklaşık olarak azaltmamız gereken miktar 150 bin tondur. İklim değişikliğinin etkilerini azaltma ve uyum sağlama için projeler hazırlıyoruz. Paydaşlarımız arasında okullar, üniversiteler, vatandaşlar ve enerji dağıtım firmaları bulunmaktadır” dedi.

 

Bozbey: 10 bin eve yenilenebilir enerji götürmek istiyoruz

Nilüfer Belediyesi’nin projeler hakkında  detaylı bilgiler veren Başkan Mustafa Bozbey, “Karbonsuz köy evleri bizim ilk hazırladığımız projelerimizdendir. İnanıyorum ki projemiz, Türkiye için örnek bir çalışma olacaktır. Mümkün olan binalarda yağmur suyu ve gri su toplama uygulaması yapılacaktır. Bu evlerin ihtiyaç duydukları enerji, bölge sakinlerinin kuracağı enerji kooperatifi ile karşılanacaktır. “10 Bin Yeşil Ev” Nilüfer Belediyesi’nin en önemli projesidir. En az 10 bin eve yenilenebilir enerji götürmek istiyoruz. Bu projemizi Enerji Kooperatifleriyle gerçekleştireceğiz. Enerji Kooperatifleri Türkiye için bir ilk olacaktır. Nilüfer Belediyesi, Enerji Kooperatifleri’nin vatandaşlarımıza tanıtımı ve kuruluşu için öncü görevi üstlenecektir. “10 Bin Yeşil Ev Projesi” ile yenilenebilir enerji konusunda farkındalık oluşturacağız. Bu projenin benzerlerinin de hızla yayılmasıyla Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığı azalacak ve enerji tekelleşmesi önlenerek fiyatların aşağıya düşmesinde de payımız olacaktır. Hizmet binalarımızda rüzgar türbininde üretilen elektriği kullanmak için Çanakkale Lapseki’den arsa satın alındı. 2014 Ekim ayında başlattığımız süreçte izinleri tamamlamak üzereyiz. Buradan elde üreteceğimiz elektrik ile Nilüfer Belediyesi’nin tüketiminin yüzde 65’ini karşılamayı planlıyoruz. Çevre ve iklim değişikliğine dair daha birçok projemiz var” dedi.

“İklim değişikliği bize silip süpürecek bir kasırga”

 İklim değişikliğinin yaz yağmuru gibi geçici olmadığına dikkat çeken Başkan Bozbey katılımcılara çağrıda bulunarak “Eğer önlemler almazsak  iklim değişikliği bizi silip süpürecek bir sel, bir kasırgadır. Bizler bu konuda elimizden gelenin de ötesini yapmalıyız. Çünkü gelecek ya yeşil olacak ya da hiç olmayacaktır” diye kaydetti.

Oturumda Avrupa Komisyonu İklim Eylemi Genel Müdürlüğü Birim Başkanı Beatriz Yordi Aguirre, Tunus Sfax Genel Direktörü R. Haj Taleb ve CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sindir de çalışmalarıyla ilgili çarpıcı bilgiler verdiler.

Avrupa Enerji Kentleri Ağı Yönetim Kurulu Başkanı Eckart Würzner  konferans sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile bir araya geldi. Würzner, Başkan Bozbey’i, Nilüfer Belediyesi’nin iklim değişikliği ve çevre kirliliğine ilişkin yaptığı çalışmalar ve gösterilen duyarlılık için kutladı.