haber

Bursa sanayisine yön verecek kitaplar

Nilüfer Belediyesi, Bursa’nın bilimsel ve kültür tarihine katkı koymaya devam ediyor. Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’nin Şubat ayında düzenlediği Bursa’da Sanayinin Yönü ve Etkileşimleri Forumu, Nilüfer Belediyesi tarafından kitap haline getirilerek Bursa belleğine kazandırıldı. “Bursa’da Sanayinin Yönü ve Etkileşimleri” ile “Bursa’da Ar-Ge ve Üniversite – Sanayi İşbirliği Araştırması” adı altında, Nilüfer Belediyesi tarafından yayınlanan kitaplar; Nezaket Özdemir, Prof. Dr. Veysel Bozkurt ve Prof. Dr. Serpil Aytaç’ın imzasını taşıyor.

 

Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi ve Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla yayınlanan kitapların tanıtım toplantısı Bursa Akademik Odalar Birliği Fuaye Alanı’nda gerçekleştirildi. Tanırım toplantısına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın, Orhan Sarıbal, DSP Bursa eski Milletvekili Ali Arabacı, Bursa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker, Sanayici Ergun Kağıtçıbaşı, Mümin Ceyhan ve yazarların yanı sıra Uludağ Üniversitesi akademisyenleri ile akademik oda temsilcileri ve davetliler katıldı.

 

Kitapların Bursa belleğine önemli bir katkısı olacağının altını çizen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, özverili çalışmalarından dolayı Mümin Ceyhan ve bildirileriyle destek veren araştırmacılara teşekkür etti. Bozbey, “Kütüphaneler aynı zamanda belliktir. Bu belek araştırmacılar için de kente yönelik, kentin değerlerine yönelik bellekleri oluşturmak, o kenti geleceğe taşımak demektir. Bu iki kitaba katkı koyanlara ve hocalarımıza gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

 

Bozbey: Sürdürülebilir sanayi önemli

Sanayileşmenin sürdürülebilir olmasına dikkat çeken Başkan Bozbey, “Bursa ‘Sanayi bölgesi’ diyoruz. 70’lerde başlayan bir süreci var ama sürdürülebilir bir sanayi sistemi yok. Sürdürülebilir sanayi konusunda Ar-Ge olması gerekiyor. Bu işin yolu bu. Ar-Ge çalışmaları yakın zamanda başladı. Bu konuda üniversite - sanayi ya da eğitim - sanayinin iletişimleri ne yoğunlukta onu da ölçmek lazım. Bu yapılan forumun sonuçlarının sürdürülebilir sanayi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

Kitapların Bursa sanayisini ve sanayicilerini yakından ilgilendirdiğini kaydeden Bozbey, tanıtım toplantısında sanayicilerin olmamasına sitem etti. Mustafa Bozbey, “Aslında burada yoğunluklu olarak sanayicilerin olması lazım. Çünkü onlara çok önemli mesajların iletileceği bir ortamdayız. Çünkü biz kent ile sanayinin, sürdürülebilir çevre değerleri, insan ve geleceğimize sahip çıkma anlayışıyla o sanayi bölgelerinin ya da o sanayi işletmelerinin sürdürülmesini istiyoruz. Çevreyi, insanı ve doğayı yok sayarak bir sanayi bölgesi ya da bir sanayi tesisinin sürdürülebilmesi olanağı dünyanın hiçbir yerinde olmamıştır, Bursa’da da olması mümkün değildir” şeklinde konuştu.

 

Bursa’da sanayiden en çok Nilüferli etkileniyor

Nilüfer’in sanayi bölgesi olduğunun altını çizen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bursa’daki sanayiden en fazla etkilenen de Nilüfer’dir. Özellikle sanayinin bitişiğinde olan mahallelerimizdir. 23 Nisan, Altınşehir, Ataevler, Fethiye, Özlüce ve 29 Ekim Mahalleleri hakikatten çok fazla etkilenen, hatta zaman zaman kokusuyla çevreyi olumsuz derecede etkileyerek de oradaki insanların yaşam kalitesini düşüren bir ortamda yaşıyoruz. Nilüfer Belediyesi olarak birçok kez gündeme getirmemize rağmen hala bazı fabrikaların, bazı işletmelerin, sanayi bölgelerinin bilmesine rağmen, hatta Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün bilmesine rağmen, hatta Büyükşehir Çevre Dairesi’nin bilmesine rağmen orada havamızı, çevremizi kirletmeye devam ediyorlar. Bunu yapmaya hiç kimsenin hakkı yoktur” diye konuştu.

 

Nilüfer Belediyesi’nin beş tane kütüphanesinin olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’nin de Nilüfer’in altıncı kütüphanesi olduğunu kaydederek kütüphaneciliğe verdikleri önemin altını çizdi. Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi Kurucusu Mümin Ceyhan da amaçlarının her anlamda bilgiye yatırım yapmak olduğunu vurguladı. Ceyhan kitapta, sanayi bölgesi Bursa’da sanayinin tarihine ve gelişim süreçlerine mercek tutmak istediklerini söyledi.

 

Kitabın yazarları adına ise Prof. Dr. Veysel Bozkurt söz aldı. Bozkurt, kitabın 1996 yılında yaptıkları bir araştırmanın devamı niteliği taşıdığını belirterek, “20 yıl önce yaptığımız araştırma kitabının ilk cümlesi ‘Türkiye’de Ar-Ge’nin ve üniversite-sanayi işbirliğinin önemi anlaşılamamıştır’ deniyordu. 20 yıl sonra bunun değiştiğini gördük. Kitabın içeriğini okuduğunuzda bugün artık üniversite, sanayi ve devlet Ar-Ge olmadan uzun süre devam edebileceğine inanmıyor. Ar-Ge’nin geliştirilmesi için beşeri sermaye var mıdır? İşte burada ciddi sıkıntılarımız var ve kitabımızda bunları ortaya koymaya çalıştık” dedi.

 

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da Türkiye sanayisinde kolaycılığa kaçıldığına vurgu yaparak Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından yazarlar katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirerek kitapları imzaladı.