haber

GDO’lar Nilüfer’de masaya yatırıldı

Panel ve Çalıştay Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Ziraat Mühendisleri Odası, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), Ekoloji Kolektifi Derneği ve Greenpeace Akdeniz'in katkıları ve Birleşmiş Milletler GEF Küçük Destek Programının (UNDP-SGP) maddi desteği ile gerçekleştirildi.

6 Ekim Cumartesi günü Konak Kültür Evi'nde panel öncesinde bir basın açıklaması gerçekleştirilirken ardından EKODER adına söz alan Ayfer Şahin, etkinliği düzenleme amaçlarını ve programı anlattı. EKODER başkanı Arca Atay’ın konuşması sonrasında GEF Küçük Destek Programı Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun bu etkinliği GDO’ların Türkiye’deki yeni boyutuyla ele alınmasını önemsedikleri için destek verdiklerini vurguladı.

İki oturum şeklinde gerçekleştirilen panelin ilk oturumunu Tohum İzi ve Ekoloji Kolektifi Üyesi Olcay Bingöl yönetti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden Mehmet Çobanoğlu, Tarım Bakanlığının GDO mevzuat ve çalışmalarını aktarırken,  “3 GD soyaya 16 GD mısıra yem olarak izin verildi. Bunlarda etiketleme zorunluluğu var. Gıda müracatları geri çekildi. Binde 9 eşik değeri etiketleme değeri olarak konuldu. Soya yem ve boya sanayinde kullanılıyor” şeklinde konuştu.
BETAM Ar. Gör. Burcu Ertunç Türkiye’nin üç bölgesinde GDO farkındalığını anlattı. Melikşah Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Başözen ise genetiği değiştirilmiş ürünlerin tüketilmesinden kaynaklanan tazminat davaları hakkında bilgi sundu. 

GDO'ya Hayır Platformundan  Av. Emre Baturay Altınok’un “Biyogüvenlik Hukuku ve İhtiyat İlkesi”ni paylaştığı panelde, Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç ise “Yemezler Kampanyası” ile GDO Anketi sonuçlarını paylaştı. Dinç, anket sonucunda Türkiye’de “GDO’nun ne olduğunu biliyorum” diyenlerin %82, “GDO’lara karşıyım” diyenlerin %81, “Bir üründe GDO varsa o ürünü almam” diyenlerin %83; “Aynı markanın GDO’suz ürününü de almam” diyenlerin ise %60 oranında çıktığını belirtti.
26-44 yaş arası büyükşehirlerde yaşayanların %95'inin GDO başvurusu yapan şirkete güvenini yitirdiğinin yaptıkları kamuoyu yoklaması ile ortaya çıktığını ifade eden Dinç, “GDO’ların amaç dışı söz kullanımı var. Yem diye ithal edilip gıda üretiliyor. Halkın %73’ü denetimlere güvenmiyor” diye konuştu. 

Panelin ikinci oturumunu Kibele Ekolojik Yaşam Kooperatifinden, ekolojik tarım üreticisi Berin Ertürk yönetirken konuşmacılar Biyogüvenlik Kurul Başkanı  Prof. Dr. Hakan Yardımcı, BETAM’dan Ar. Gör. Dr. Barış Gençer Baykan, Ekoloji Kolektifinden  Av. Fevzi Özlüer, Tüketici Dernekleri Federasyonu adına Tüketici Hakları Derneği Başkanı Av.Turhan Çakar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Doç. Dr. Oğuz Özdemir oldu. Uluslararası bir ticari davanın GDO’larla ilişkili kısmı ve GDO’lu olduğu için ithalini istemedikleri pamuklar için uluslararası tahkimde ceza alan Türk şirketlerinin avukatı Emre Tıkansak ise ilgiyle dinlendi.  

7 Ekim Pazar günü de Nilüfer Kent Konseyi toplantı salonunda EKODER başta olmak üzere sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve baro temsilcilerinin, GDO'ya Hayır Platformunu ile bileşen örgüt temsilcilerinin katıldığı Çalıştay gerçekleştirildi.