haber

Gölyazı’nın tarihi arkeolojik kazılarla aydınlanıyor

Gölyazı’da yapılan kazılar bölgenin tarihini gün yüzüne çıkarıyor

Nilüfer Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü arasında 2015 yılında imzalanan protokol çerçevesinde geçtiğimiz aylarda başlayan kazılar devam ediyor. İlk etapta antik kente ismini veren Apollon Tapınağı’nın bulunduğu Kız Ada üzerindeki bitki temizliği ile başlayan çalışmaların ikinci ayağı, Nekropol alanında sürüyor. Yaklaşık iki aydır devam eden Nekropol kazılarında, Gölyazı’da günümüzden 2500 yıl öncesine ait günlük yaşam, üretim, ticaret ve dini inançlara ait önemli bulgular elde edildi. Nilüfer Belediyesi’nin desteği ve koordinasyonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile Bursa Müze Müdürlüğü başkanlığında, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında yürütülen çalışmalarda 8’i arkeolog olan toplam 25 kişilik ekip görev alıyor. Daha önce hiç arkeolojik kazı yapılmayan Gözyazı’da çalışma için gerekli tüm araçların tedariğini ve personel hizmetini sağlayan Nilüfer Belediyesi bölgede bir ilki de gerçekleştirmiş oluyor.

Gölyazı ve çevresindeki kaçak kazıların önlenmesi amacıyla başlayan kazılar sonunda yüzlerce yıldır toprak altında yatan tarihin gün yüzüne çıkarılarak Gölyazı’nın kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor. Devam eden kazıları Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç yerinde inceleyerek bilgi aldı. Erman, Nilüfer Belediyesi’nin üstlendiği çalışmaların, antik dönem Bursa- Bitinya coğrafyasına dair bilinmeyenleri de gün yüzüne çıkarma imkanı sağlaması açısından heyecan verici olduğunu belirtti.

 Arkeopark oluşturulacak

Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tarih ve Turizm Bürosu koordinasyonunda gerçekleşen çalışmaların ön hazırlığı 2015 yılı Ocak ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Mustafa Şahin’in başkanlığında ilçe genelinde arkeolojik kültür envanteri projesi ile başladı. Nilüfer Belediyesi bu çalışmanın ilk ürünü olan yayını önümüzdeki ay Bursalılar ve bilim çevreleriyle paylaşacak. Yayınlanacak ikinci çalışma ile eş zamanlı olarak yine bu proje kapsamında yüzey araştırmalarında kayıt altına alınan taş eserler bir araya getirilerek Gölyazı’da arkeopark oluşturulacak.