haber

“Her şeyin bir öyküsü var"

Bursa Yazın ve Sanat Derneği’nin katkıları ile organize edilen 4. Bursa Öykü Günleri'nde edebiyatseverlerle bir araya gelen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, edebiyatın hayata anlam katan bir uğraş olduğunu ve öykünün de hayatı ve insanı anlatan önemli alanlardan biri olduğunu ifade ederek organizasyonda emek ve desteği bulunanlara teşekkürlerini etti.

BUYAZ (Bursa Yazın ve Sanat Derneği) Başkanı Nursel Aras ise, bu organizasyon ile uzak, yakın; doğu, batı demeden, öyküyü farklı dillerde konuşan, farklı coğrafyalarda yaşayan yazarlar ve okurları buluşturarak farklılıkların ayırıcı değil birleştirici olduğuna dikkat çekmek ve öyküleri paylaşmak istediklerini söyledi.

Öykücülüğün bugünü ve geleceğinin tartışıldığı etkinlik, öykü ve roman yazarı İnci Aral’ın kaleme aldığı Dünya Öykü Günü Bildirisi'nin okunmasıyla başladı. Ardından yapılan, Türkiye’de ve Bursa’da öykücülüğün gelişimi ve öykücülükte karşılaşılan güncel sorunların ele alındığı panelde ise katılımcılar Ali İpek, Şafak Pala, Serap Gökalp, Nursel Aras ve Şaban Akbaba görüşlerini paylaştı. 

Günümüzde öykünün popüler kültür altında yalnızlaştırıldığını savunan Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve Öykü Yazarı Şafak Pala,“Edebiyatı da hızla tükettiğimiz pek çok değer gibi günden güne tüketiyoruz ve yalnızlaştırıyoruz. Ancak öykü her şeye rağmen her yerde direniyor. Edebiyle dimdik ayakta durmak istiyor,” diye konuştu.

Panelin bir diğer konuşmacısı Serap Gökalp ise Anadolu’da öykünün, Dede Korkut Hikayeleri, destanlar ve halk masallarına dayalı derin köklere sahip olduğunu hatırlattı. “Günümüzde öykünün hak ettiği yeri bulamaması ve ticari anlamda satmaması ile ilgili yayınevlerinin de düşünmesi gerekiyor,” diyen Gökalp, fantastik bilim kurgu örneği Harry Potter serisinin reklam kampanyaları ve dev yatırımlarla dünyada yarattığı etkiyi bu tezine kanıt olarak gösterdi.

Gülseren Engin, Murat Özyaşar, Özgür Soylu ve Yavuz Ekinci gibi öykü yazarlarının da konuk olduğu iki günlük etkinlikte BUYAZ Öykü Onur Ödülü, yazar İnci Aral’a verildi. Ödülü Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in elinden alan ünlü yazar, BUYAZ (Bursa Yazın ve Sanat Derneği) Başkanı Nursel Aras’ın moderatörlüğünü yaptığı bir söyleşi gerçekleştirdi. Ödüle layık görüldüğü için teşekkür eden Aral, Türkiye’deki öykü kültürü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de zengin bir öykü yatağı olduğuna dikkati çeken Aral, “Ülkemizde çok güzel kaleme alan öykücüler var. Türkiye’de öykü kültürü son derece güzel ve zengin. Ancak ne yazık ki Türkiye‘de edebiyat ortamı ticarileştiği için yayın evleri öykü basmakta çekingen davranıyor. Öykü kitapları beklendiği kadar satılmıyor. Öykü yazanını ve okuyanını mutlu eden bir türdür ama herkese hitap eden ucuzlukta değil. Önemli olan nitelikli olan öykü üretilmesidir,” dedi.

Bu yılın öykü bildirisini kendisinin yazdığını ifade eden Aral, “Bildiride de açıkladığım gibi öykü bir ışıktır. Her canlının bir hikâyesi vardır. En ilginç hikâye yaşlılardadır. Çünkü onlarda yaşanmışlık, deneyim ve birikim vardır. Öykünün diğer edebiyat ürünleri gibi kendi dili ve tekniği vardır. Hikâyeyi öykü haline getiren yazardır. Çünkü yazar öykü dili ve tekniğiyle hikâyeyi şekillendirir ve yoğurarak öykü haline getirir. O halde şunu diyebiliriz. Herkesin her şeyin bir öyküsü yazılabilir. Yeter ki dinlemesini ve yazmasını bilelim. Öykü, kapıları zorlar ve onları aşmaya yönelen bir yazım türüdür. Öykü yazan insan yıpranır. Öykü yazarken olayı yaşamak gerekir. Ben her zaman elimden gelenin en iyisini yaptığım için söylentilere kulak asmam. Benim için okurların fikirleri önemlidir. Kalıcı bir şey yaparsanız, mutlaka bir gün hak ettiği değeri bulur,” diye konuştu.