haber

Karagöz: Kâr hırsı geleceğimizi de yok ediyor

Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu, Türkiye ve dünyada yaşanan çevre sorununa ilişkin açıklama yaptı. Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp ile çevre gönüllülerinin de katıldığı açıklamada, Bursa’daki hava kirliliğine, doğayı tehdit eden taş ocaklarına ve yapılması planlanan katı atık yakma ve depolama tesisine de değinildi. 


5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle açıklama yapan Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu Başkanı Emre Karagöz, ekolojik sorunlara dikkat çekti. Karagöz şöyle devam etti: “Maalesef bugün dünyada egemen ülkeler büyüme oranları ile yarışıyorlar. Oysa ki dünyamız daha fazla üretim ve daha fazla tüketimi kaldırabilecek durumda değil. Kâr hırsı ile kör olmuş akıllar geleceğimizi değil yarınımızı da yok ediyorlar. Dünya genelindeki ekolojik sorun artık çok daha gözle görülür halde. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her geçen gün daha da sağlıksızlaştığımız ortada. Dünyamıza baktığımızda ciddi bir eşitsizlik ile karşı karşıya kalıyoruz. Küresel adaletsizlik ortamı en büyük darbeyi ekolojiye vuruyor. Suya ulaşımı kısıtlanan insanların bölgelerindeki sular gasp edilerek dünyanın öbür ucuna şişelenerek satılıyor. Endüstriyel tarım ile üretilen genetiği değiştirilmiş gıdalar tüm insanlığın sağlığını tehdit ediyor. Ülkemizde kimyasal tarım ilaçlarının hoyratça kullanılması ve GDO’lu yemlerin serbest hale gelmesi ile insanlık için en temel gıdalar birer tehdit haline geldi. İşte bu yüzden bugün tarımda tekrar geleneksel, sürdürülebilir yöntemlere geri dönmeliyiz. Bizler de her zaman ekoloji mücadelelerinin destekçisi ve yürütücüsü olmaya devam edeceğiz.” 


Bursa’daki çevre sorunlarına da dikkat çeken Karagöz, Kuruçeşme Mahallesi’nde planlanan  katı atık yakma depolama tesisi ile ilgili sürece değindi. Karagöz, “Kayapa-Kuruçeşme katı atık yakma ve depolama tesisinin ÇED onay süreci için geçen hafta halkı bilgilendirme toplantısı yapmak istediler. Bölgede yaşayan insanlar, projenin bütün bölgeyi etkileyecek bir felaket projesi olduğunu bildiklerini bakanlık ve şirket yetkililerine söylediler. Geleceğimizi kimseye yaktırmayacağız. Tüm Bursa’nın geleceğini etkileyecek bu projeyi bilim insanlarından uzak, yöre insana rağmen yapamayacaksınız” diye konuştu. 


“YAĞMANIN ÖNÜNÜ AÇMAYA ÇALIŞIYORLAR”


Son günlerde büyük tartışmalara sebep olan Zeytin Yasası’na da değinen Emre Karagöz, “Madencilerin, termik santralcilerin, rantçıların önlerinde engel olarak gördüğü ve yıllardır değiştirmeye çalıştıkları Zeytin Yasası’nı, ‘Üretim Reform Tasarısı’ adı altında değiştirmeye ve yağmanın önünü açmaya çalışıyorlar. Meclis komisyonunda kabul edilen üretim reform tasarısının yasallaşması durumunda zeytin alanları maden ocaklarına, sanayi tesislerine dönüşecek. Mevcut yasada zeytinlikler net ifadeler ile korunurken tasarı ile getirilen kamu yararı ibaresi ile istisnai durumlar yaratılarak talanın önünü açılacak. Bu zamana kadar yaşadığımız bütün deneyimler kamu yararı ibaresinin sonucunda doğa talanını işaret etmektedir. Bizler, barışın ve adaletin hüküm süreceği ekolojik bir dünya için mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.