haber

Misi'de ''İpeğin Yolculuğu''

2000 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Misi’de, ipekböcekçiliği ve koza işlemenin gelecek kuşaklara aktarılması için Nilüfer Belediyesi önemli bir etkinliğe imza attı. Etkinliğin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Misi’deki tarihi mirası koruma ve yaşatma çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

 

Bozbey: Hedefimiz ipek üretiminin yeniden canlanması

Bozbey, “2000 yıllık bir geçmişe sahip olan Misi’de, yöre halkının en önemli geçim kaynaklarından biri bundan sadece 15 yıl öncesine kadar ipekböcekçiliğiydi. Tarihine bakıldığında, Batı’dan gelen kervanların İpek Yolu üzerinde bulunan Misi’de konakladığını okumak mümkündür. Bu projeyle hedefimiz, bölgenin ipek üretimindeki geçmiş rolünün canlandırılmasıdır. Bugün, İpeğin Yolculuğu etkinliğimiz bu kapsamda hepimizi bir araya getirdi. Bugün sizlerle birlikte ipek böceğini, kozayı tanıyacağız ya da yeniden hatırlayacağız. Devdah eşliğinde ipek çekeceğiz. Bu etkinlik kapsamında düzenleyeceğimiz atölye ve seminerlerde katılımcılarımız kozadan dekor ve süs malzemesi, ipeğin gümüşle dansı, çarpana dokuma ile aksesuar yapımı gibi çalışmalar gerçekleştirecek” dedi.


KKTC Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’nün de etkinliğe tecrübesiyle büyük katkı sağladığını kaydeden Bozbey, “Kendisi bu konuda bilgili ve tecrübeli. Çünkü bir çok kez ipek koza festivali düzenlediler, bizleri de davet ettiler. Onların başarılı çalışmalarını yerinde görüp inceleme olanağı bulduk. Projemize destek veren Girne Belediye Başkanımıza, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne Kozabirlik Genel Müdürlüğü’ne, kadın derneğimize çok teşekkür ederim. İpeğe gönül veren ve projede yanımızda olan herkese sonsuz teşekkürler” diye konuştu.


KKTC Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de ipek-koza üzerine yaptıkları çalışmalara değinerek, “Bu uzun yolculukta Nilüfer’in önemli yeri olduğunu biliyorum. Kıbrıs’ta bizde 12 yıl önce kurum olarak dut ağacının korunması ve önemini gelecek nesillere aktarmak için şenlik yaptık. Bu şenlikle ipekçilik serüveni yaşamaya başladık. Şu anda Kıbrıs’ta gelecek nesillerde farkındalık oluşturmak için önemli yol kat ettik. Turizm açısından bu çalışmalar çok önemli. İlgi turizminin revaçta olduğu bu dönemde bu tür çalışmalardan büyük faydalar sağlanabilir” diye kaydetti.

 

Atölye çalışmaları ve gösteriler büyük ilgi gördü

Açılışta, İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Mukeddes Kılıçaslan, NİLSEMDER Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürmeriç, Tekstil Tasarımcısı Kasım Uzunöz de söz alarak ipekböceği ve kozanın tarihsel geçmişi hakkında açıklamalarda bulundu.


Konuşmaların ardından Nilüfer Halk Dansları ekipleri yöresel oyunlar sergiledi. Daha sonra protokol ve davetliler, ipek çekimi, Devdah, dokuma gösterilerini izledi. Etkinlikler kapsamında Başkan Bozbey ve davetliler Koza Evi’nde 18 Mayıs’a kadar açık kalacak olan ipek fotoğrafları serginin açılışını da yaptı. Etkinlik kapsamında kozanın dekor ve aksesuara dönüşümü, ipeğin gümüş ile buluşması atölye çalışmaları da meraklılarından ilgi gördü.