haber

Nilüfer Belediyesi çalışanlarına yenilenebilir enerji eğitimi verildi

Çevre ve doğaya olan duyarlılığını her fırsatta dile getiren ve sürekli yeni projeler geliştiren Nilüfer Belediyesi, çalışanların da çevre sorunlarına çözüm bulmaları için eğitim düzenledi. Eski Nilüfer Belediye Başkanı ve halen Nilüfer Belediyesi Koordinatörü olarak görev yapan Ziya Güney tarafından verilen “Yenilenebilir Enerji Yurt Dışı Örnekleri ve Uygulamaları” eğitimi Halk Evi’nde bulunan Basın Toplantı Odası’nda yapıldı. Personelin yoğun ilgi gösterdiği eğitimde konuşan Güney, Nilüfer Belediyesi’nin yenilenebilir enerji konusunda öncü bir belediye olduğunun altını çizerek, “Bu eğitimi çevre konusunda dünya ne yapmış biz neler yapabiliriz olgusunu anlamak için düzenleniyoruz. En son karbon miktarının azaltılması amacıyla bisiklet kullanımını teşvik etmek için çalışmalar yaptık. Bisiklet yolları yaparak ve Nilespit projesini hayata geçirerek ilçe genelinde bisiklet kullanımını artırdık. Çevre konusunda da birçok projeyi hayata geçirerek iklim değişiklinin engellenmesine yerelden katkı sunuyoruz” dedi.


ENERJİ KOOPERATİFİ İLE ÇEVREYE BÜYÜK KATKI SAĞLANACAK 


Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’de uygulanan birkaç projeden birini de Enerji Kooperatifi çatısı altında hayata geçeceğini vurgulayan Ziya Güney, “ Belediye çalışanlarımızın büyük bir kısmı bu projeye üye oldular. Proje hayata geçtiğinde elde edilen enerji Türkiye’deki ortak sisteme verilecek. Daha sonra bizim Nilüfer Belediyesi binalarının ve kooperatif üyelerinin evlerinin kullandığı enerji ile bizim yenilenebilir enerjiden ürettiğimiz elektrik hesaplanarak aradaki fark ortaya çıkartılacak. Elektrik faturaları da buna göre gelecek. Hatta ileride hiç elektrik faturası ödemeyeceğiz. Bunun en büyük faydası da çevreye ve bütçeye olacak” ifadelerini kullandı.


Yenilenebilir enerji kaynağı konusunda dünyada lider konumda bulunan Almanya’dan örnek veren Güney, “Almanya geçtiğimiz sene enerjisinin yüzde 70’ini yenilenebilir enerjiden elde etti. 2030 yılında ise enerjisinin yüzde 85’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmeyi hedefliyorlar. Bu hedeflerini tutturmak için de büyük yatırımlar yapıyor. Avrupa ülkeleri Descartes projesi var. 12 ülke bu projede yer alıyor. Fas’taki çölden güneş enersisi elde edip denizin altından geçirerek Avrupa’ya vermeyi hedefliyorlar. Bu proje Avrupa enerjisinin yüzde 17’sini karşılayacak. Bunun yüzlerce örneği bulunuyor. Bu projeler Türkiye’de henüz daha yeni yeni uygulamaya başlandı. Biliyorsunuz ülke olarak Paris İklim Anlaşmasını da imzaladık. 2020’ye kadar karbon oranını yüzde 20 seviyesinde azaltmayı taahhüt etmiştik. En önemli kirleticilerden biri olan Amerika’nın bu anlaşmadan çekilmesini açıkladıktan sonra Türkiye de tereddütler yaşamaya başladı. Bu anlaşma imzalandı ama meclisten henüz geçmedi. Meclisten geçmediği için de kesinleşmedi. Bu nedenle Türkiye’de de bunun meclisten geçmesinin gecikeceğini düşünüyorum” dedi.