haber

Nilüfer Belediyesi Su Samuru Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, EKODER ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ile birlikte Bursa’da önemli bir sempozyumu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Türkiye’de şimdiye kadar 3 kez gerçekleştirilen  “Su Samurunun (Lutra lutra ) Türkiye’deki Durumu” konulu sempozyumlardan dördüncüsü Nilüfer’de yapılacak.


İlki 1999 tarihinde Antalya’da yapılan “Su Samurunun Türkiye’deki Durumu” adlı sempozyumun ikincisi 2002 yılında yine Antalya'da, üçüncüsü de 2008’de Kırıkkale’de gerçekleştirilmişti. Bu sempozyumlar ile su samuru (Lutra lutra) değerli bilim insanları ve konuya ilgi duyanlar ile bütün Türkiye’ye tanıtılmış oldu. Sempozyumlarda elde edilen bilgiler ışığında su samurunun durumu ve korunması için nelerin yapılması gerektiği ortaya konmaya çalışılmıştı. Aradan geçen 7 yıl içinde değişen çevre ve ekolojik koşulların, nesilleri koruma altına alınmış olan bu canlıların gerek sayı gerekse yayılış alanları içinde ne gibi değişikliklerin olduğu, 9 Ekim Cuma günü Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, EKODER ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği iş birliği ile gerçekleştirilecek olan 4. sempozyumda ele alınacak. Nilüfer Dernekler Yerleşkesi düzenlenecek olan sempozyumda su samuru ile ilgili bilgiler güncellenecek ve yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulacak.


13 bildiri sunulacak
Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ve Ekolojik Yaşam Derneği’nin birlikte düzenledikleri sempozyum dört oturumda gerçekleştirilecek. Bu oturumlarda 13 bildiri ve 4 poster sunulacak ve ağırlıklı olarak Türkiye'deki Su Samuru araştırmaları, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde tespit edilen su samurları, su samurlarının ekolojik ve ekonomik önemleri ele alınacak.


Bursa’da su samuru var mı?
Bu sempozyumun Bursa'da gerçekleştirilmesinin başka bir önemi de su samurlarının Bursa'da da var olmaları, İznik ve Uluabat Gölleri ile Bursa’daki bazı akarsularda yaşamakta olmaları. Uluabat Gölü’nde 2002 yılında yapılan araştırmalarla su samurlarının bu gölde yaşadığı tespit edildi. Ancak buna rağmen su samurlarının yaşamlarını tehdit eden faktörlere karşı önlemler yeterli bulunmamaktadır.  Bu nedenle de yapılacak olan seminer bu soruna da dikkat çekmek açısından önem taşıyor.