haber

Nilüfer’de Ahu Antmen ile kadın temsiliyeti üzerine

“İflah Olmaz” sergisi etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Bir Protesto Biçimi olarak Kızkardeşlik Sergileri' söyleşisi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlendi. Söyleşinin moderatörlüğünü, serginin kavramsal tasarımını da üstlenen Arzu Yayıntaş ve Neriman Polat yaptı.  Akademisyen ve yazar Ahu Antmen, istatistiklere göre sergilerde kadın temsiliyeti üzerine verilere değindi. Güncel istatistiklere bakınca kadınların kadını anlattığı ayrımcı sergiler yapması gerektiğini vurgulayan Antmen, "Sadece kadınlardan oluşan sergiler soruları da beraberinde getiriyor. Kadının kadınları anlattığı sergiler açılmalı mi? Bu, bir feminist paradokstur. Bana göre açılmalıdır. Feminizmin nasıl algılandığı da önemli. Kadınlara da çok şey öğreten bir süreç. Farklılıklarımıza rağmen kız kardeş olabilir miyiz? Birlikte sanat yapıp birlikte sanat düşünebilir miyiz? Kızkardeşlik sergileri bu nedenlerle önemli. Geçmişten günümüze kadın sergilerinde temsiliyet biraz artış gösterse de istenen seviyede değil” dedi.


Kadınların sanatın içerisinde olması için desteğin şart olduğunu kaydeden Antmen, “Geçmişten bu yana sanat ve sanata bakış  çok değişti. Örneğin sanat haberleri gazetelerin artık magazin değil, ekonomi sayfalarında yer alır oldu. Kadının sanat malzemesi olarak kullanılması sanatın sınırları için önemli” diye konuştu.


Sergi sürecini anlatan Neriman Polat ve Arzu Yayıntaş ise bu serginin belediyeye ait bir mekanda açılmış olmasının önemine vurgu yaparak, tarihe not düşüldüğünü ifade etti. Yoğun bir katılımın olduğu etkinlik sonunda Antmen katılanların sorularını da yanıtladı.