Elde edilen buğdaylar, taş değirmende öğütülüp tam buğday ununa dönüştürüldükten sonra kırsal mahallerdeki kadın derneklerine organik köy ekmeği yapılması için verilecek. Ekolojik tarımın yaygınlaştırılmasına öncülük eden Nilüfer Belediyesi, bu yönde ilk büyük ölçekli hasat uygulamasını gerçekleştirdi. Ürünlü Mahallesi’nde bulunan Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda yapılan çeşit ve verimlilik denemeleri sonucu en yüksek verim elde edilen dört çeşit buğday, Fadıllı Mahallesi’nde bulunan 16 dönümlük araziye ekildi. Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü’nden elde ettiği ve Nilüfer Ziraat Odası uzmanları eşliğinde toprakla buluşan buğdaylar, hiçbir zirai ilaç ve sentetik gübre çeşidi kullanılmadan yetiştirildi. Tamamen ekolojik tarım koşullarına uygun şekilde yetiştirilen buğdayların, hasadı yapıldı. Taş değirmende öğütülerek tam buğday ununa dönüştürülecek olan buğdaylar, organik köy ekmeği yapımında kullanılmak üzere Nilüfer sınırları içinde bulunan kırsal mahallelerdeki kadın derneklerine verilecek.

 

Uygulama hakkında bilgi veren Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü Arca Atay, iki yıl önce Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda Türkiye’de ticari olarak üretimi yapılan 12 çeşit buğdayın, bölge koşullarına göre verimlilik denemeleri yaptıklarını ifade etti. Denemeler sonucunda verimliliği en yüksek olan 4 çeşit buğdayı seçerek, Nilüfer Belediyesi’nin Fadıllı Mahallesi’nde bulunan arazisine ektiklerini belirten Atay, “Üretim sırasında tarlada herhangi bir şekilde yabani ot ilacı, hastalık ve zararlılara karşı zirai ilaç ile sentetik gübre kullanmadık” dedi.


16 dönümlük araziden yaklaşık 4 ton organik buğday elde ettiklerini söyleyen Arca Atay şöyle devam etti: “Ekolojik tarım koşullarında elde edilen buğday rekoltelerinin üzerinde bir rekolteyi yakaladığımızı tahmin ediyoruz.”

 

BOZBEY: ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, Nilüfer Belediyesi’nin ortakları arasında yer aldığı S.S. Nilüfer Kırsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) aracılığıyla tarımsal alanlarda çeşitli ürünler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Başkan Bozbey, “Bizim buradaki deneyimimiz, bundan sonra gerçekleştireceğimiz tarımsal üretimlere de örnek olacak” şeklinde konuştu.

 

Yerel tohum kullanımı ile iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması konusunda farkındalık yaratacak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, “Kırsal mahallelerimizde yaşayan halkımızın yerel tohumlar kullanarak GDO’suz ürün üretmelerini arzu ediyoruz. Bu konuda tarımsal faaliyeti özendirecek, öncülük edecek ve tarımsal ürün çeşitliliğini artıracak çalışmalara imza atıyoruz. Çiftçilerimizin yaşam kalitelerini artıracak projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz ” dedi.